Analize și monitorizări

Ieșenii hotărăsc prin ce metode să ia puterea în mâinile lor #analiză

Peste 1000 de persoane creează participativ, un buget virtual pentru împuternicire civică. Dacă ar dona 100 de euro, într-un an întreg, pentru proiecte civice, cum ar repartiza fondurile?

Din analiză a reieșit că vor:
– Cursuri de educație civică pentru tineri și adulți
– Campanii de monitorizare și corectare a Administrației Publice
– Instrumente digitale ca să interacționeze cu aleșii

Vezi analiza și propunerile ieșenilor!

Patrimoniu în pericol #monitorizare

În Senat ajunge un proiect de lege prin care hotărârile referitoare la patrimoniu ar putea fi luate cu votul a doar 50%+1 dintre consilieri, în loc de 2/3, cum stabilește legea, acum. Putem pierde parcuri, clădiri, terenuri, dacă astfel de hotărâri sunt luate prea repede și ușor, de orice majoritate politică de 50%+1. Cerem respingerea inițitivei legislative. Cetățeni din toată țara le scriu senatorilor, cerându-le să nu accepte modificarea.

S-a creat un precedent. Senatorii au amânat votul asupra proiectului, în urma reacțiilor.

Ce au de spus ieșenii despre următorii 15 ani în Iași? SIDU #monitorizare

SIDU, documentul care trebuie să bată în cuie cum vor arăta următorii 15 ani în Iași, intră în dezbatere publică. Ieșenii au fost întrebați generic, înainte, ce-și doresc, dar fără să li se dea detalii. Acum, au doar 2 săptămâni la dispoziție, să analizeze un act de 618 pagini. ( Vezi rezumatul. ) Cerem prelungirea perioadei de dezbatere și colectăm feed-back de la ieșeni.

Propunerea noastră e să fie deschis un fond de investiții, pentru dezvoltare durabilă, inclusiv pentru sprijinirea antreprenoriatului, a industriilor creative și a proiectelor culturale.

Bugetul Iașului - 2015 #analiză

Analizăm bugetul local al Iașului, în 2015. Ne dăm seama că nu există o planificare bugetară multi-anuală, iar Iașul are o capacitate redusă pentru susținerea investițiilor din fonduri proprii. Cetățenii au fost consultați formal, iar proiectul de buget nu este însoțit de rapoarte care să justifice alocarea fondurilor. Iașul este dependent de fonduri nerambursabile, ceea ce este îngrijorător.

După 2020, vor fi reduse considerabil subvențiile de la UE și cele de la bugetul de stat, pentru co-finanțarea proiectelor cu fonduri nerambursabile europene.
Citește analiza.