Noutăți

I. Ieşenii se mobiliează pentru spaţii verzi şi dezvoltare urbană pentru oameni. Ce-i de făcut? Cazul Oancea

[cs_content][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”cs-ta-left h5″]În ultimele 10 zile am documentat ce se întâmplă cu mai multe terenuri din Iași care riscă să fie acoperite în ciment, în vreme ce orașul deja sugrumă, de multă vreme, dreptul cetățenilor la spații verzi.
[/cs_text][cs_text class=”cs-ta-left”]Norma impusă de lege este de 26 mp de spaţiu verde per locuitor. Dacă eliminăm pădurile de la marginea Iașului și cimitirele, arată Alex Andrei, pentru Ziarul de Iași, rezultă că în țesutul urban, ieșenii abia dacă au parte de 16,5 mp de spațiu verde per locuitor.

În contextul acesta, cazul esplanadei Oancea -Tătărași, unde se pregătește demararea a două proiecte imobiliare majore, declanșează un semnal de alarmă puternic. Aici au protestat peste 100 de oameni, împotriva viitoarelor șantiere. [/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”hsla(0, 0%, 0%, 0.14)” parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]Avizele care acoperă demersurile imobiliare garantează, la prima vedere, viitoarele construcții, dar contrazic principiile de amenajare teritorială.

A ridica noi clădiri într-un spațiu deja aglomerat nu face decât să conducă la o tot mai slabă calitate a vieții urbane: oamenii din zonele supra-aglomerate, în care spațiile verzi sunt reduse sau inexistente, devin, practic, condamnați să trăiască într-o atmosferă îmbâcsită, care le afectează starea de spirit, performanța și comportamentele de zi cu zi.

Țesutul urban se modifică la rândul său, iar orașul își cariază tot mai mult imaginea, alunecând totodată pe o pantă periculoasă. Diminuarea spațiilor verzi și supra-dimensionarea spațiilor construite afectează calitatea aerului, deja scăzută în Iași și se asociază, de asemenea, cu riscuri în ceea ce privește salubritatea acestor zone. Fiindcă afectează psihologic locuitorii, aglomerarea spațiului construit și pulverizarea spațiilor verzi sau libere, conduc la comportamente în tot mai mare măsură anti-sociale.
[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”hsl(22, 87%, 54%)” parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]În ultimele 10 zile, ni s-a adus în atenţie, pe mai multe căi, posibilitatea distrugerii unei zone libere din apropierea esplanadei Oancea din Tătăraşi, pentru construirea a 3 blocuri turn (de 6, 8 şi 10 etaje) de către doi investitori imobiliari: Art Residence Development SRL şi Daniel Cristinel Niculiţă.

Ieşenii din zonă au reacționat pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de construirea celor 3 imobile de locuinţe colective, care le-ar desfiinţa un spaţiu verde important.

[/cs_text][cs_text class=”h5″]Am ales să documentăm subiectul și să împărtăşim ce-am aflat. Informațiile insuficiente și acțiunile care nu ating esența problemei se pot dovedi a fi drumuri închise. [/cs_text][x_line style=”border-top-width: 1px;”][cs_text]Mai jos, găsiți informațiile sistematizate și link-uri către documentele oficiale. Orice ieșean este invitat să le parcurgă și să semnaleze dacă identifică contradicții și deraieri de la cadrul legal.[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”h5″] Ce s-a întâmplat în zona Oancea – Tătărași
[/cs_text][cs_text class=”cs-ta-left h5″]
[/cs_text][cs_text class=”cs-ta-left”]1. Consiliul Local Iaşi a aprobat, în 29 noiembrie 2017, Planul Urbanistic Zonal Iaşi, Strada Oancea Nr.20. Bloc, 8 etaje, locuinţe colective pe teren proprietate privată, persoană fizică. Este vorba despre proiectul investitorului imobiliar Daniel Cristinel Niculiţă. Proiectul de hotărâre împreună cu documentaţia aferentă se regăsesc aici.

Proiectul a fost inițiat în august 2016, iar ieșenii au înregistrat reclamații referitoare la instabilitatea terenului. Ulterior, studiile geotehnice cu care investitorul a completat dosarul, au permis continuarea demersurilor administrative în vederea ridicării imobilului.

2. Consiliul Local Iaşi a aprobat, în 28 februarie 2018, Planul Urbanistic Zonal Iaşi, Strada Oancea Nr.22. Bloc, 10 etaje, locuinţe colective pe teren proprietate privată, persoană juridică. Proiectul aparține investitorului imobiliar Art Residence Development SRL. Proiectul de hotărâre împreună cu documentaţia aferentă se regăsesc aici.

Proiectul a avut o evoluție foarte rapidă: a fost înregistrat în octombrie 2017, iar perioada de consultare publică a fost 20 decembrie 2017 – 15 ianuarie 2018, când cei mai mulți cetățeni acordă puțină atenție proiectelor publice. Proiectul a stârnit indignarea cetățenilor.

[/cs_text][cs_text]Aparent, din punct de vedere al reglementărilor urbanistice, atât Planul Urbanistic General (PUG) actual, cât şi cel aflat în fază de avizare permit ridicarea locuinţelor colective pe aceste terenuri. La acest moment însă niciunul din cele două proiecte nu are încă autorizaţie de construire.[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”hsla(0, 0%, 0%, 0.14)” parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”h5″]Cum punem problema:[/cs_text][cs_text]Să presupunem că din punct de vedere legal proiectele îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, dar chiar și așa, aglomerarea de locuinţe colective nu este recomandată.

De aici derivă o mulțime de probleme: poluare, spaţii verzi insuficiente, lipsa locurilor de joacă pentru copii sau de recreere pentru bătrâni, lipsa locurilor de parcare, probleme de trafic și lista continuă la nesfârșit. Aglomerarea construcțiilor de locuințe în spații deja aglomerate reprezintă cutia Pandorei pentru un oraș și degradează profund calitatea vieţii cetăţenilor. Iaşul are nevoie de mai mult spaţiu verde, iar administratorii oraşului trebuie să aibă viziunea şi curajul să-l protejeje şi să-l creeze, acolo unde a fost acoperit de betoane.

Un Plan Urbanistic General sănătos ar putea reglementa o dezvoltare urbană coerentă şi dezvoltarea unui oraş pentru oameni. Pentru că oraşul nu înseamnă doar străzi şi clădiri, ci, mai cu seamă, oameni. Orice decizie a administraţiei publice locale are impact asupra fiecărui cetăţean, fie că este legată de reţeaua de apă, străzi, gunoi, parcuri sau clădiri.

Grija şi respectul pentru oameni în planificarea şi revitalizarea urbană sunt cruciale în dezvoltarea unor oraşe mai pline de viaţă, mai sigure, mai durabile şi mai sănătoase. Cu cât spațiile publice sunt mai bine dezvoltate, cu atât avem o impresie mai bună despre oraș și un atașament mai mare față de spațiul în care trăim. Iaşul poate deveni mai prietenos cu cei care-l locuiesc prin derularea unui dialog constructiv, care păstrează în focus nevoile tuturor și interesul colectiv.

[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”h5″] Ce-i de făcut:[/cs_text][cs_text class=”cs-ta-left h5″]
[/cs_text][cs_text class=”cs-ta-left”]1. Pe 17 aprilie, ora 14.00, are loc dezbaterea publică privind Planul Urbanistic General al Municipiului Iași și raportul de mediu pentru acesta.

Este contextul potrivit în care ieșenii să documenteze problemele din Oancea și nu numai, pe care să le expună administratorilor orașului. PUG-ul va influența în mod decisiv viața noastră. Distrugerea spaţiului liber din zona Oancea – Tătăraşi este numai un exemplu. Un altul este propunerea de a desființa Parcul Ghica Vodă (vis-a-vis de fostul Hotel Europa, actual Hilton) și de a ridica acolo clădiri înalte.

2. Resurse juridice și expertiză (avocaţi cu experienţă în domeniul urbanistic) sunt absolut esențiale pentru a înțelege în profunzime care sunt căile legale prin care putem proteja țesutul urban, deja deteriorat. Este o situație care cere mobilizarea ieșenilor care au expertiză în acest domeniu, precum și a celor care cunosc astfel de experți și-i pot aduce aproape de această situație.

Coagularea unui astfel de grup de specialiști este necesară pentru ca cetățenii să poată contesta în instanță proiecte care conduc la un parcurs urbanistic haotic, care distruge spaţiul verde şi ne afectează sănătatea.

3. Participarea publică constantă și transmiterea unui mesaj coerent despre cum doresc ieșenii să se dezvolte orașul permite echilibrarea deciziilor și proiectelor publice cu ceea ce se întâmplă cu viața noastră.
[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”hsla(0, 0%, 0%, 0.14)” parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”h5″]Înainte să trecem la episodul următor, în care vom documenta cazul parcului Ghica Vodă:[/cs_text][cs_text]Schimbarea este o operă cu autor colectiv şi vom avea ceea ce ne dorim, atunci când vom înlocui mitul salvatorului și așteptarea ca alții să acționeze în numele nostru, cu realitatea puterii cetățenești pe care o avem fiecare dintre noi. Este o putere care crește odată cu capacitatea noastră de-a colabora și de-a ne auto-organiza în grupuri civice care caută constant soluții.

Organizarea comunitară poate porni de la orice cetățean, iar acesta este punctul forte: că elimină dependența de lideri formali și informali recunoscuți ori consacrați, permițând fiecărui cetățean să-și exerseze leadership-ul în comunitate.

Binele nostru depinde de alegerile fiecăruia și de acțiunile noastre cotidiene. Ale tuturor. Stilul de viață este, în definitiv, o declarație politică, deoarece o viață explorată participativ și implicat creează o societate mai funcțională. O viață îngrădită însă în roluri strâmte și în griji strict particulare conduce la o societate dependentă de martirii săi, în care „apărătorii drepturilor” vor fi mereu prea puțini pentru luptele pe care le au de dus.

În construcția CIVICA actualizăm o viziune: să facem tot ce ne stă în putere să avem un oraș mai deschis, guvernat de instituții transparente, care iau hotărârile publice în colaborare cu cetățenii. Misiunea noastră este să creștem puterea ieșenilor de-a controla schimbările din comunitate care le afectează viața, prin proiecte care stimulează participarea publică și contribuie la buna guvernare.

Am vrea să putem face mai multe, să ne implicăm în rezolvarea tuturor problemelor din comunitate. Știm că ar fi imposibil. De aceea, misiunea noastră este să împuternicim cât mai mulți ieșeni să acționeze civic și să depășească pragul conștiinței opresive care ne spune că puterea e în altă parte, iar nu în mâinile noastre și că schimbarea vine prin salvatori.

Așa spun legendele. Studiile arată însă că schimbarea presupune mereu rețele de oameni care, prin stilul de viață, contribuie la transformarea comportamentelor sociale care definesc o societate, cu tot ce se întâmplă în ea.

Mitul salvatorilor a făcut multă vreme loc în istorie pentru lideri toxici. Ieșirea din nisipuri mișcătoare se face atunci când ne exersăm puterea individuală de cetățeni și o sporim prin colaborare, cu puterea altora.[/cs_text][x_line style=”border-top-width: 1px;”][cs_text class=”h5″]Ce poate face orice ieșean în cazul Oancea-Tătărași:[/cs_text][x_feature_list][x_feature_box title=”” title_color=”” text_color=”” graphic=”icon” graphic_size=”60px” graphic_shape=”circle” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”hsl(22, 87%, 54%)” align_h=”left” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” child=”true” connector_width=”1px” connector_style=”dashed” connector_color=”#272727″ graphic_icon=”diamond”]să citească documentele oficiale și să sesizeze public dacă observă nereguli legale.[/x_feature_box][x_feature_box title=”” title_color=”” text_color=”” graphic=”icon” graphic_size=”60px” graphic_shape=”circle” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”hsl(22, 86%, 54%)” align_h=”left” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” child=”true” connector_width=”1px” connector_style=”dashed” connector_color=”#272727″ graphic_icon=”diamond”]să-și investească expertiza, dacă are cunoștințe legale în domeniul urbanistic pentru a clarifica această situație; să-și mobilizeze prietenii care au o asemenea expertiză să se implice în descâlcirea situației.[/x_feature_box][x_feature_box title=”” title_color=”” text_color=”” graphic=”icon” graphic_size=”60px” graphic_shape=”circle” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”hsl(22, 86%, 54%)” align_h=”left” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” child=”true” connector_width=”1px” connector_style=”dashed” connector_color=”#272727″ graphic_icon=”diamond”]să participe pe 17 aprilie la dezbaterea privind Planul Urbanistic General al Municipiului Iași și raportul de mediu pentru acesta. Să-și spună cuvântul și să transmită un mesaj clar și argumentat despre cum își dorește să se dezvolte orașul.[/x_feature_box][/x_feature_list][x_image type=”none” src=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2018/04/l3m.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”cs-ta-left h5″]
[/cs_text][cs_text class=”cs-ta-left”]*** Imaginile au fost preluate de pe site-ul apix.ro
[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *