De ce CIVICA

Am înființat CIVICA în decembrie 2014 ca să înclinăm balanța puterii către cetățeni.

Direcțiile strategice de acțiune ale CIVICA sunt
Cetățenie activă și Bună Guvernare

Iată ce presupun, mai exact, acestea pentru noi

Cetățenie activă

Sau ce înseamnă pe bune, să fii cetățean.

Ne-am dori cu toții să ajungem la nivelul de trai din Europa Occidentală și avem așteptări ridicate de la cei pe care îi votăm o dată la patru ani. Pare însă că nu suntem la fel de convinși că fiecare dintre noi poate face ceva ca să ajungem acolo.

Parlamentarii, primarii, consilierii și toți cei care lucrează pentru buna funcționare a orașului ascultă vocea cetățenilor, când cetățenii își fac vocea auzită. Credem că atunci când întâmpinăm o problemă, trebuie să acționăm. Atunci devenim din locuitori, cetățeni. Atunci căpătăm o voce și puterea de-a ne face respectate nevoile.

Cetățenia activă înseamnă să ai puterea, fără să fii politician. Cu optica potrivită, fiecare problemă de care ne lovim în Iași poate deveni o oportunitate de a transforma orașul, pentru mai binele tuturor.

Photo Credit: Ilinca Popescu

Știi că ești un bun cetățean când:

Bună Guvernare​

Dacă nu ne simțim bine în orașul sau cartierul în care locuim, dacă ne deranjează că tramvaiele nu vin la timp sau că țevile se înlocuiesc după ce strada tocmai a fost asfaltată, atunci trebuie să vorbim despre bună guvernare.

Viața noastră este influențată la cel mai intim nivel de hotărârile luate de administrația locală și de procesul prin care sunt implementate aceste decizii.

Bună guvernare înseamnă că:

Suntem membri activi în coaliții:

European Community Organizing Network (ECON)

Este un hub pentru mișcarea de organizare comunitară din Europa care susținerea dezvoltării organizațiilor comunitare din Europa.

APTA

Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ în Iași) este un grup format din 10 asociații neguvernamentale ieșene, ce are ca obiectiv inițierea de propuneri de politici publice pentru dezvoltarea mobilității urbane durabile, care să ofere tuturor ieșenilor posibilitatea de a avea un stil de viață activ și sănătos.

Rețeaua pentru Natură Urbană

Este o rețea formată din 15 organizații nonguvernamentale de mediu și civice care vor să înființeze 18 arii naturale urbane în diverse orașe din România.

Grupul ONG-uri pentru Cetăţean​

Este o coaliţie de 20 de ONG-uri și grupuri care acționează pentru lărgirea spațiului civic în România, pe teme precum educația, justiția socială, drepturile omului, mediu, libertatea de expresie și buna guvernare.

Start typing to see products you are looking for.