Noutăți

Decizii în Comisia de Circulație. Alveole pentru transportul public?

[cs_content][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”cs-ta-justify”]

Transparență decizională. Reprezentanți ai societății civile în structuri decizionale ale Primăriei Iași 

Ne preocupă transparență decizională şi credem că prin implicarea cetățenilor în diferite structuri ale administraţiei publice locale putem să prevenim mai uşor situaţiile în care anumite hotărâri ale instituțiilor contravin bunelor practici sau dorinţelor comunităţii.   

La propunerea Ancăi Gherasim în cadrul programului nostru Cetățenii Conduc și în urma unor demersuri realizate de consilierul independent Andrei Postolache, doi reprezentanți ai societății civile au fost acceptați în Comisia de Circulație a Primăriei Iași. 

Aceștia sunt : Anca Gherasim – reprezentanta utilizatorilor serviciilor de transport public și a pietonilor și Eugen Harasim – reprezentantul bicicliștilor.

După fiecare ședință a Comisiei de Circulație, Anca face un scurt rezumat pe un grup de Facebook, Iași 2016-2030: Mobilitate Urbană Durabilă, despre ce s-a discutat și ce s-a hotărât. Este un exercițiu foarte bun pentru transparentizarea deciziilor publice, iar la CIVICA lucrăm pentru a sistematiza, formaliza și îmbunătăți acest demers.

 

Despre luarea deciziilor în Comisia de Circulație și de ce nu sunt potrivite alveolele pentru stațiile de transport public

O situație particulară de la o ședință recentă a Comisiei de Circulație ne-a determinat să scriem acest articol și să oferim context tuturor celor interesați.

În ședința comisiei din 9 august 2019, reprezentantul Companiei de Transport Public, Șef Serviciu Exploatare, Tănase Vasile, a solicitat crearea unei alveole în stația de autobuz de la Pleiada, zona Bucium, motivând că șoferii se plâng de blocaje. 

Viceprimarul Radu Botez a adăugat că în toate stațiile de autobuz ar trebui create aceste alveole.

 

Ce ne-a atras atenția

Modul în care se fac anumite propuneri privind mobilitatea urbană în Comisia de Circulație și rapiditatea cu care se dorește implementarea propunerilor, fără ca acestea să treacă prin filtrul unor dezbateri sau a unor specialiști și a unor principii legate de mobilitatea urbană durabilă.

Nu susținem un astfel de mod de lucru pentru că nu dă cele mai bune șanse unor asemenea demersuri.

În continuare, vă prezentăm de ce considerăm că alveolele nu sunt potrivite pentru stațiile transportului public și fluidizarea traficului:

Discutând cu specialistul în mobilitate urbană, Marian Ivan, și consultând materialele OPTAR, observăm că alveolele pentru stațiile de transport public au următoarele dezavantaje:

  1. autobuzul pierde timp pentru fiecare manevră în plus executată; 
  2. este dificilă parcarea la bordură, astfel călatorii sunt nevoiți să urce mai greu și implicit se pierd secunde prețioase la fiecare oprire
  3. de multe ori, ieșirea din alveolă este îngreunată și de șoferii ce nu acordă prioritate autobuzului. Aici puteți consulta un apel al reprezentanților Companiei de Transport: Lăsați autobuzele să iasă din alveole.

De altfel, în București s-a luat de curând decizia să nu se mai facă nicio stație de autobuz în alveolă. 

Nu suntem nici primii care se confruntă cu problema congestiei și nici nu avem cea mai dificilă infrastructură, motiv pentru care Marian Ivan, fondatorul OPTAR, ne-a invitat să urmărim exemplul orasului Nantes. Pentru cei care se grăbesc, de la minutul 5 este prezentat cazul alveolelor.

Vom continua să urmărim modul în care se iau decizii în Comisia de Circulație a Primăriei Iași, să vă informăm și să facem recomandări pentru îmbunătățirea acestora.

Transparența e un prim pas important ca lucrurile să se schimbe în administrația locală.

 

Sursă foto[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]

2 comentarii pentru “Decizii în Comisia de Circulație. Alveole pentru transportul public?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *