Programul pentru Implicare și Inovare Civică

Context

Democrația nu înseamnă doar alegeri, ci și posibilitatea ca oamenii să-și facă cunoscute nemulțumirile, dorințele și să fie auziți de cei care-i reprezintă.

Cetățenii, grupurile civice și ONG-urile au dreptul să-și facă vocea auzită când ceva îi afectează sau când au ceva de zis cu privire la o decizie publică.

Într-o perioadă cu schimbări societale accelerate determinate de pandemie, război, criză energetică, nevoia de a investi în capacitatea oamenilor (constituiți în grupuri civice sau ONG-uri) de a participa la viața comunității, la luarea deciziilor publice și responsabilizarea reprezentanților aleși pare mai mare ca niciodată.

În aprope 9 ani de activitate ai Asociației CIVICA am desfășurat numeroase campanii civice și am susținut cetățeni, grupuri, organizații sau coaliții să semnaleze o problemă, să facă o petiție, să organizeze un eveniment public pe o stradă, să convingă primăria să instaleze rasteluri pentru biciclete, să organizeze un marș sau să elaboreze o strategie de advocacy pentru a putea influența o decizie publică cu impact asupra comunității.

Vrem să continuăm să sprijinim comunitatea și vrem să o facem structurat și participativ, printr-un program anual – Programul pentru Implicare și Inovare Civică – prin care să oferim suport ieșenilor cu inițiativă civică și să creăm contextul pentru implicare celor care vor să investească timp sau resurse financiare pentru a crește puterea comunității civice ieșene de a controla schimbările din comunitate care le afectează viața.

Ce este

Programul pentru Implicare și Inovare Civică reprezintă un spațiu de suport, creștere, colaborare și consolidare a implicării și inițiativelor civice destinat cetățenilor, grupurilor civice sau ONG-urilor interesate să adreseze o nevoie sau să influențeze o decizie publică care afectează comunitatea.

PIIC este coordonat și operaționalizat transparent printr-o abordare colaborativă de către un Comitet de Coordonare (format din 5 persoane: 2 membri ai echipei CIVICA și 3 reprezentanți din comunitate) prin consultarea membrilor fondatori (donatorii recurenți ai primei ediții) și urmărește să crească capacitatea de intervenție civică la nivel local printr-un mix de asistență pentru implicare civică și advocacy, suport financiar constituit din donații din comunitate și facilitare de resurse.

Asistența pentru implicare civică și advocacy va consta în suport pentru definire și înțelegere problemă abordată, facilitare pentru identificare căi de soluționare, realizare plan de acțiune, mobilizare și organizare comunitară, elaborare și implementare strategie de advocacy, constituire grup civic/ONG, oferire instrumente pentru interacțiunea cu autoritățile, comunicare, fundraising etc. Suportul este oferit ținând cont de capacitatea de intervenție a fiecărui grup/ONG.

Suportul financiar va consta în alocarea de microgranturi de max. 2000 euro/proiect pentru implementarea planurilor de acțiune civică ale grupurilor, organizațiilor din program sau pentru a răspunde unor nevoi care necesită intervenție urgentă. Suportul financiar este constituit din donații unice sau recurente din comunitate.

Pe lângă asistența pentru implicare civică și advocacy și suportul financiar oferite prin PIIC, vom urmări constant să facilităm conexiuni între diverse resurse din comunitate (alte ONG-uri, specialiști, voluntari, donatori) și inițiativele finanțate pentru un impact mai mare și o implementare cât mai bună.

Cui se adresează

Programul dorește să vină în sprijinul cetățenilor, grupurilor civice, ONG-urilor, coalițiilor sau jurnaliștilor din municipiul și zona metroplitană Iași care vor să adreseze, documenteze o problemă sau să influențeze o decizie publică care afectează comunitatea.

Spre exemplu:

• Îți dorești să amenajezi cu vecinii o mică grădină urbană în spatele/fața blocului în care locuiți;
  • Vrei să convingi autoritățile locale să închidă o stradă într-o zi de weekend pentru a desfășura activități cultural-educative și sportive pentru copii;
  • Vrei să desfășori o campanie de informare pentru a-ți convinge vecinii să colecteze separat deșeurile și operatorul de salubritate să asigure toate condițiile și infrastructura necesară colectării selective a deșeurilor;
  • Vrei să elaborezi și să implementezi o campanie de advocacy pentru a determina o decidenții locali să nu aprobe proiecte care ar putea afecta comunitatea (ex.autorizarea unei construcții înalte lângă o zonă de case, diminuarea spațiului verde) sau să accelereze luarea unor decizii publice care cresc calitatea vieții în comunitate (ex. piste pentru biciclete, benzi unice etc.)
  • Vrei să monitorizezi implementarea unor proiecte publice;
  • Vrei să documentezi o situație de interes pentru comunitate cu scop de informare și conștientizare etc.

Cum facem

Gestionarea activității PIIC se va realiza de către un Comitet de Coordonare format din 5 persoane (2 membri ai echipei CIVICA și 3 reprezentanți din comunitate) prin consultarea membrilor fondatori.

PIIC se va desfășura sub forma unui program implementat anual în mai multe etape. Pentru prima ediție, planuim următorul calendar:

• Luna 1 (noiembrie 2023): Stabilire obiective și lansare apel înscriere în program
  • Luna 2 (decembrie 2023): Perioadă înscriere inițiative/grupuri civice în program
  • Lunile 3-4 (ianuarie – februarie 2024): Training implicare civică, advocacy, organizare/mobilizare comunitară și management de proiect pentru grupurile și organizațiile selectate
  • Luna 5 (martie 2024): Realizare planuri/strategii de acțiune grupuri civice/organizații
  • Lunile 5-12 (martie – octombrie 2024): Asistența implementare planuri și strategii de acțiune civică și oferire suport financiar;
  • Lunile 6-11 (aprilie – septembrie 2024): Implementare planuri și strategii de acțiune civică;
  • Luna 12 (octombrie 2024): Raportare rezultate.

Pe lângă desfășurarea programului anual și parcurgerea unor etape de lucru cu grupurile civice și ONG-urile selectate, PIIC rămâne permanent deschis pentru:

• sprijin pentru cetățenii sau grupurile care vor să adreseze o nevoie punctuală și care nu necesită un plan de acțiune (ex. Realizare petiție, solicitare audiență etc);
  • inițiative care adresează probleme cu caracter urgent din comunitate. Decizia cu privire la suportul acestora va fi luată de către Comitetul de Coordonare al PIIC prin consultarea membrilor fondatori.
Ce măsurăm
  • Probleme ale comunității adresate și impactul demersurilor civice din program (dacă a fost soluționată problema și cum, sau în ce etapă se află aceasta și câți cetățeni beneficiază de rezultate);
  • Număr cetățeni, grupuri civice sau ONG-uri susținute care și-au crescut capacitatea de intervenție civică;
  • Număr cetățeni implicați în implementarea planurilor sau strategiilor civice ale grupurilor și ONG-urilor din program;
  • Număr de persoane implicate în operaționalizarea PIIC (Comitet de Coordonare, fondatori, donatori recurenți sau susținători)
Obiective financiare și cum investim banii tăi:

Pentru primul an (octombrie 2023 – septembrie 2024) ne propunem un buget de min. 12.000 euro resurse colectate din comunitate (fondatori și susținători), 53.000 euro resurse atrase prin grant-uri și sponsorizări.

Primul an (octombrie 2023- septembrie 2024):

• 100% din totalul donațiilor colectate din comunitate (donatori recurenți și individuali) și dublate de sume atrase prin sponsorizări sunt investite pentru susținerea financiară directă a planurilor/strategiilor de implicare civică ale grupurilor și organizațiilor selectate în program;
  • resurse atrase din grant-uri și o parte din sponsorizări sunt utilizate pentru remunerarea full time a 2 membri din Comitetul de Coordonare care operaționalizează toate etapele programului PIIC și pentru asigurarea parțială a cheltuielilor administrative ale asociației (chirie sediu, telefonie, servicii contabilitate etc);
    • Urmărim ca donatorii să fie consultați și implicați în toate deciziile importante ale Comitetului de Coordonare și să le comunicăm trimestrial rapoarte privind cheltuirea resurselor investite în PIIC.

Din anul 2 (octombrie 2024-2025):

• 80% din totalul donațiilor colectate din comunitate sunt investite pentru susținerea financiară directă a planurilor de implicare civică ale grupurilor și organizațiilor selectate în program;
  • 20% din totalul donațiilor colectate din comunitate sunt investite pentru remunerarea Comitetului de Coordonare PIIC și cheltuieli administrative. Pentru remunerarea completă a echipei de operaționalizare PIIC se va urmări identificarea de granturi și/sau sponsorizări.
    • Urmărim ca donatorii să fie consultați și implicați în toate deciziile importante ale Comitetului de Coordonare și să le comunicăm trimestrial rapoarte privind cheltuirea resurselor investite în PIIC.
Cum poți să te implici

Dacă și tu îți dorești în Iași o comunitate civică care are capacitatea să influențeze decizii publice care ne afectează sau care poate adresa nevoi punctuale cu care ne confruntăm (în scara de bloc, pe strada sau cartierul în care trăim) și vrei să contribui la susținerea și consolidarea inițiativelor civice locale, te invităm să afli mai multe despre cum te poți implica în operaționalizarea Programului pentru Implicare și Inovare Civică.

FONDATOR AL PROGRAMULUI PENTRU IMPLICARE ȘI INOVARE CIVICĂ:

Ce faci tu:

• Realizezi o donație recurentă de min. 10 euro/lună pentru min.12 luni;
  • Rămâi aproape de implementarea etapelor programului PIIC, formulezi opinii sau oferi îndrumare atunci când ești consultat de către Comitetul de Coordonare al Programului și timpul îți permite, transmiți observații Comitetului de Coordonare ori de câte ori consideri necesar cu privire la activitatea desfășurată de PIIC.

Ce facem noi:

• Operaționalizăm toate etapele Programului pentru Implicare și Inovare Civică și urmărim atingerea obiectivelor propuse anual;
  • Te informăm și consultăm cu privire la obiectivele și toate etapele de desfășurare ale programului, inclusiv pentru luarea deciziilor cu privire la inițiativele care adresează probleme cu caracter urgent;
  • Îți comunicăm anual raportul de activitate al Programului pentru Implicare și Inovare Civică.
SUSȚINĂTOR AL PROGRAMULUI PENTRU IMPLICARE ȘI INOVARE CIVICĂ:

Ce faci tu:

• Realizezi o donație unică pentru a sprijini Programul pentru Implicare și Inovare Civică.
  • și /sau poți susține ca voluntar Comitetul de Coordonare pentru operaționalizarea programului Programului pentru Implicare și Inovare Civică. Lasă-ne câteva informații aici despre disponibilitatea și expertiza ta pentru a te putea contacta.
  • Poți susține ca voluntar una dintre inițiativele/grupurile civice selectate în program. Revenim cu detalii după selecția acestora.

Ce facem noi:

• Operaționalizăm toate etapele programului Programului pentru Implicare și Inovare Civică și urmărim atingerea obiectivelor propuse anual;
  • Te informăm cu privire la atingerea obiectivelor și etapele de desfășurare ale programului;
  • Îți comunicăm anual raportul de activitate al Programului  pentru Implicare și Inovare Civică.

Te invităm să afli mai multe despe program și să ni te alături ca fondator sau susținător dacă și tu crezi că o comunitate civică puternică poate face diferența pentru un Iași în care să ne placă mai mult să trăim! Ne-ar plăcea să discutăm direct pentru orice neclaritate sau sugestie ai avea, așa că lasă-ne un mesaj și stabilim o discuție online sau la sediu.

Recomandă-ne o persoană cu care povestim mai multe despre program. Ar putea fi un posibil fondator, susținător sau chiar o persoană/grup/ONG care vrea să dezvolte o campanie civică pentru a adresa o nevoie din comunitate.

Dă mai departe informația ca să ajungem la cât mai multe persoane posibil interesate.

Activitatea de fundraising contribuie la componenta de dezvoltare organizațională a Asociației CIVICA și a fost inclusă în cadrul proiectelor ONGteca și ABC-ul educației media. Activitatea de atragere de resurse este activă și în prezent.

6 comentarii pentru “Programul pentru Implicare și Inovare Civică

1. I simply could not go away your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info a person supply on your guests? Is going to be back incessantly to investigate cross-check new posts.

2. „Your posts are like a magnet, attracting positive vibes and motivating us to be our best selves. Thank you!”

3. My heart is filled with gratitude for every post you publish. Amazing!

4. Thank you for being a guardian of gratitude, cultivating a lush garden of appreciation with every carefully planted word on your blog!

5. www.amzx.art spune:

What joy it is to be able to enjoy the richness of content this blog offers. Thank you very much!

6. What a joy it is to find a blog that exceeds expectations. Thank you for this gift!