Treceri de pietoni accesibile pentru toți

Update 31 iulie 2019 (Comisia de Circulație): Primăria Municipiului Iași a transmis companiei Citadin o notă de comandă cu trecerile de pietoni pe care ni le-ați semnalat ca fiind problematice/neaccesibilizate.

Anca Gherasim, reprezentanta utilizatorilor serviciilor de transport public și a pietonilor în Comisia de Circulație a Municipiului Iași, a purtat o discuție cu domnul Sorin Teodorescu, reprezentant al Citadin Iași, legat de respectarea prevederilor din normativul 51/2012. Principalul obstacol identificat este obținerea pavelelor cu suprafață tactilo-vizuală. Reprezentantul Citadin Iași a oferit asigurări că până la mijlocul lunii august 2019 este prevăzută finalizarea accesebilizării primei treceri de pietoni. Revenim cu noutăți.

La finalul lunii mai 2019 am lansat un apel pentru a identifica împreună treceri de pietoni fără rampe de acces sau cu tranziții deteriorate din oraș.
Șase ieșeni au răspuns apelului nostru și ne-au trimis poze și locațiile a peste 40 de treceri de pietoni care pun în dificultate părinții cu cărucioare de copii, persoanele cu deficiențe de vedere și locomotorii și pe cei care folosesc mijloace de transport nemotorizate.

Anca Gherasim, în calitate de reprezentantă a utilizatorilor serviciilor de transport public și a pietonilor în Comisia de Circulație a Municipiului Iași, a depus la Biroul Străzi Municipale din cadrul Primăriei Municipiului Iași o solicitare pentru a fi refăcute trecerile de pietoni identificate de ieșeni. Menționăm că o parte dintre aceste treceri de pietoni se află în zone care urmează să fie reamenajate în cadrul unor proiecte de anvergură, iar câteva dintre solicitările pe care le-am primit presupun acțiuni mai ample, dincolo de nevoia de acccesibilizare punctuală a trecerii de pietoni, ceea ce înseamnă că timpul de remediere a acestora va fi mai lung.

Continuăm să monitorizăm când și cum vor remedia autoritățile publice locale problemele identificate de către cetățeni. Căutăm totodată să identificăm soluții sistemice prin care să prevenim apariția unor noi treceri de pietoni neconforme cu cerințele legale și neprietenoase pentru părinții cu cărucioare de copii, persoanele cu deficiențe de vedere și locomotorii.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Amintim că accesibilizarea infrastructurii pietonale este unul dintre obiectivele urmărite în Planul de mobilitate urbană durabilă Iași și reglementate în Normativul 51/2012 privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, unde sunt prevăzute ca cerințe minime obligatorii următoarele:

1. Lățimea rampei de acces între trotuar și carosabil trebuie să fie de minim 1.00 m (recomandat 1.50m);
  2. Diferența de nivel maximă între trotuar și carosabil este de 20 cm iar înclinarea rampei recomandată este de 8%, dar nu mai mare de 15%;
  3. La joncțiunea între carosabil și rampa de acces pietonală nu trebuie să existe diferență de nivel mai mare de 2 cm.;
  4. Rampele trebuie realizate cu un finisaj antiderapant (coeficient de frecare COF min. 0,4);
  5. Trebuie să existe marcaje cu suprafețe de atenționare tactilo-vizuale, pe rampă sau înainte de muchia planului înclinat.

2 comentarii pentru “Treceri de pietoni accesibile pentru toți