Noutăți

Cât de oportun este un pasaj în Podu Roș pentru mobilitatea ieșeana?

[cs_content][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]

Update 21.07.2020: Solicitarea adresată Primăriei Iași la sfârșitul lunii aprilie, prin care solicităm informații cu privire la studiile și analizele care stau la baza proiectului ce propune realizarea a două pasaje supraterane în intersecția Podu Roș, a primit răspuns pe 15 iunie.
Reprezentanții Primăriei Iași ne-au comunicat că „documentația tehnică a proiectului, precum și studiile care au stat la baza fundamentării soluției proiectate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public conform prevederilor Legii 544/2001. Documentația tehnică și studiile de specialitate sunt documente protejate de drepturile de autor ale proiectantului, fiind utilizate de aparatul tehnic din subordinea Primăriei Municipiului Iași pentru pregătirea și implementarea proiectului și nu sunt destinate utilizării publicului”.
Considerăm, în continuare, că astfel de proiecte mari de infrastructură care necesită o investiție financiară mare și au un impact ireversibil asupra orașului au nevoie de o dezbatere publică reală și merită o analiză atentă, cu toate datele prezentate în mod transparent, motiv pentru care am înaintat o nouă adresă executivului.
Am solicitat, astfel, o audiență la care să participe reprezentanții asociațiilor membre APTA, cât și orice ieșean preocupat de mobilitatea urbană, reprezentanți ai administrației locale care au lucrat cu/la întocmirea Referatului de Necesitate, Notei de Fundamentare, Studiului de Circulație ale proiectului pasajelor din Podu Roș, pentru a afla modul în care pasarelele supraterane din Podu Roș urmează principiile de mobilitate urbană sustenabilă și contribuie la fluidizarea traficului auto.
Totodată, am solicitat expunerea unor date privind traficul, calcule matematice care justifică soluția tehnică, fără a conține elemente de originalitate și creativitate, care condiționează protecția dreptului de autor, reluând astfel  cererea de informații realizate în baza Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Articol publicat pe 24.05.2020: Dacă facem mai mult loc pentru mașini, o să avem mai multe mașini. Principiul centrării mobilității urbane pe utilizarea automobilului personal și-a demonstrat deja limitele în majoritatea orașelor din Occident. Avem nevoie de politici de mobilitate durabilă, care prioritizează transportul public, mersul cu bicicleta/trotineta și mersul pe jos.

La sfârșitul lui aprilie, împreună cu mai multe organizații constituite în Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ în Iași, am solicitat Primăriei Iași să ne comunice informații cu privire la studiile și analizele care stau la baza proiectului ce propune realizarea a două pasaje supraterane în intersecția Podu Roș. Credem că e important ca ieșenii să fie informați cu privire la argumentele și datele care fundamentează o astfel de intervenție în comunitatea noastră. 

În urmă cu zeci de ani, specialiștii marilor orașe încercau să rezolve problema ambuteiajelor din trafic adăugând mai multe benzi auto. Administrațiile alocau sume uriașe proiectelor de drumuri și când credeau că s-a rezolvat, după câteva luni, situația revenea la “normal” sau chiar se înrăutățea. Explicația ține de fenomenul cererii induse: cu cât oferi mai mult, cu atâta crește cererea.

Din punctul nostru de vedere, astfel de proiecte au nevoie să fie în acord cu principiile prevăzute de strategia pe mobilitate durabilă (PMUD) să fie temeinic fundamentate, ca să răspundă cât mai bine nevoilor cetăţenilor, economiei, mediului şi societăţii în ansamblu. 

Ba mai mult, executivul a anunțat că face demersuri pentru a obține un împrumut în vederea execuției proiectului, iar voci din societatea civilă ieseană s-au pronunțat împotriva acestei investiții.

Vrem să cunoaștem și părerea ta despre acest proiect:

  • consideri că este acesta o investiție oportună?
  • cum ți-ar plăcea să fii informat când se iau astfel de decizii cu impact asupra dezvoltării orașului?

Ne-am bucura să împărtășești cu noi gândurile tale la mobilitateurbana@asociatiacivica.ro.

Un oraș cu o calitate a vieții crescută și o comunitate puternică = un oraș în care oamenii se implică.

#orașepentruoameni #mobilitatesustenabilă


De la începutul lunii aprilie a.a, 10 organizații nonguvernamentale din Iași, preocupate de promovarea mobilității sustenabile, ne-am coalizat în Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ în Iași (APTA).

Cele 10 organizații non-guvernamentale membre APTA sunt: Institutul Cultural Independent, Asociația CIVICA, Asociația Real Sports – Educație pentru Sport și Sănătate, aPunct, Clubul de Ciclism si Ecologie IasiBike, Probikeaddiction, Iasi.Travel, Dialog în Justiție, Asociatia Nationala a Victimelor si Prevenirea Accidentelor Rutiere și  euRespect.

Primul demers al alianței s-a desfășurat în contextul lucrărilor de extindere a carosabilului de pe strada Elena Doamna (zona Bursa Moldovei) și a constat într-o solicitare de mutare a pistei pentru biciclete pe carosabil și extinderea trotuarelor înguste din zonele adiacente. 

[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *