Tinerii deschid Primăria Iașului, către tineri. Vezi din interior, ce înseamnă managementul orașului și declanșează o schimbare!

Mai mulți tineri s-au întâlnit în aprilie, cu 4 consilieri locali, la o dezbatere cu palpitații civice. 7 dintre ei au hotărât să deschidă, către studenți, principala instituție de management a Iașului, iar consilierii au plecat cu teme pentru acasă. Acum, planul celor 7 este deja pus pe roate!

Tinerii se implică, adminitrația absoarbe contribuția, prăpastia dispare
7 tineri au creat un program de internship de 2 săptămâni, la Primăria Municipiului Iași, ca orice student care participă, să înțeleagă prin experiență directă, din interior, cum sunt luate deciziile și cum este administrat orașul în care trăiește. Pe parcursul internship-ului, participanții vor lucra în birourile și departamentele instituției și vor contribui cu propriile idei, la schimbarea de care-și doresc să aibă parte.

Uite ce aventură au pregătit cei 7 tineri, care-au luat inițiativa, așa cum fac cetățenii implicați, cu chef de schimbare! Citește mai departe și dă de veste în rândul studenților, să sară în barcă!

Internship la Primăria Iași

Proiect conceput și coordonat de:

Diana Danciu - coordonator de proiect

Reprezentant CIVICA

Vasile Tiron și Adina-Roxana Stoleru

Reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași

Bogdan Crucianu

Reprezentant al Consiliului Local Iași

Despre ce este vorba:

Internship la Primăria Iaşi este un proiect dedicat studenților care vizează deschiderea administraţiei către tineri. Proiectul este organizat de un grup de 7 tineri sprijiniţi de Asociaţia CIVICA prin programul de cetăţenie activă Iaşul tânăr.

Participanţii selectaţi pentru internship la Primăria Iaşi vor avea experiența directă prin care să înțeleagă cum funcționează principala instituție de management a orașului și vor dobândi cunoștințe practice în domeniul administrației publice, pe care le vor împărtăşi şi altora.

Obiective:

• Primăria Municipiului Iași (PMI) oferă un număr limitat de locuri de practică în diverse departamente/birouri din subordine;
  • 10 studenți intră în programul de internship, după ce trec printr-un proces de selecție transparent și adecvat cu natura și valorile programului;
  • Cei 10 studenți deprind abilități și cunoștințe specifice departamentului/ biroului în care se desfășoară internshipul;
  • Activitatea birourilor/ departamentelor din PMI este îmbunătățită prin contribuția voluntară a tinerilor cu inițiativă;
  • Experiența celor 10 studenți participanți este diseminată pe canale adecvate, în rândul tinerilor. Bagajul lor de cunoștințe și idei, acumulat în timpul programului, este împărtășit cu comunitatea locală de tineri și studenți. În felul acesta, va crește notorietatea programului, iar participanții devin noduri de informații și cunoaștere, pentru alți studenți care beneficiază indirect, de experiența lor.
  • Cine participă la internship:

10 studenţi/ masteranzi

– câte unul, în fiecare departament al Primăriei Municipiului Iași (selectați de reprezentanții CIVICA);

10 reprezentanți ai departamentelor Primăriei Municipiului Iași

– desemnaţi de instituţie; ei vor coordona stagiul, prezentând participanților, activităţile departamentelor pe care le reprezintă; îi vor familiariza pe tineri cu activitățile în care se pot implica și vor stabili, împreună cu ei, un program de lucru; vor fi deschiși la propunerile tinerilor.

Calendar:

18 mai

Este finalizat conceptul internship-ului la PMI

23 mai - 5 iunie: Înscriere

6 - 11 iunie: Selecție

Sunt analizate intențiile de participare și sunt selectați finaliștii

12 iunie

Este publicată lista cu participanții la internship

26 iunie: Începe

Prima zi a internship-ului – deschiderea oficială

27 iunie - 6 iulie

Se desfășoară internship-ul: 4 ore pe zi, timp de 2 săptămâni, în 10 departamente/birouri ale Primăriei Municipiului Iași

7 iulie: Ultima zi

Se încheie internship-ul: are loc întâlnirea finală, când sunt împărtășite experiențele semnificative

Birouri și departamente ale Primăriei Municipiului Iași, care se deschid pentru tinerii participanți:

1. Serviciul Relații cu Societatea Civilă;
    2. Birou Cooperare Economică si Turism;
    3. Compartimentul Design și Arhitectură Urbană/ Biroul de Administrare Mediu Urban;
    4. Biroul de Comunicare;
    5. Serviciul Relații Internaționale;
    6. Unitate de Implementare Proiecte de Mediu;
    7. Direcția Relații Publice și Transparență Decizională cu 4 compartimente subordonate:

• Centrul de Informații pentru Cetățeni;
  • Biroul Democrație Participativă Locală;
  • Biroul Diaspora;
  • Biroul Organizare de Evenimente Publice.

Află mai multe despre departamente și birouri din booklet.

• Ce se întâmplă pe parcursul internship-ului:

10 tineri lucrează alături de reprezentanții Primăriei Municipiului Iași (PMI), în birourile pe care le-au ales în prealabil, timp de 2 săptămâni, câte 4 ore pe zi. Programul este stabilit de tineri, împreună cu reprezentanţii departamentelor implicate.

Prima zi: 26 iunie

Reprezentanții PMI prezintă cum funcționează în ansamblu, instituția. Tinerii află ce rol are fiecare departament în care vor lucra și în ce activități urmează să se implice. După ce încheie experiența, vor face o prezentare despre ce au învățat pe parcursul internship-ului. Discutăm despre asta, încă din prima zi. Fiecare va fi liber să aleagă forma de prezentare, dar este esențial să împărtășească cu alții, tot ce-a aflat și crede că-i relevant pentru comunitatea ieșeană.

27 iunie – 6 iulie:

Se desfășoară internship-ul.

Ultima zi: 7 iulie

Tinerii participanți își împărtășesc experiența (concluziile și evenimentele memorabile), printr-un eveniment deschis pentru orice ieșean. Sunt prezenți și reprezentanții Primăriei Iași, alături de public și de reprezentanții CIVICA. Acum sunt acordate certificatele de participare.

Ce se întâmplă după internship:

Fiecare participant contribuie la îmbunătățirea experienței, pentru cei care-i vor călca pe urme, după un an. Va povesti, într-un chestionar, ce experiențe plăcute și neplăcute a avut și ce sugestii de îmbunătățire are.

Cum te înscrii în internship:

Completează chestionarul de înscriere până pe 5 iunie

Nu lăsa pentru ultima zi! 🙂

deschide chestionarul

Urmărește pagina de Facebook Internship la Primaria Iași, ca să afli în timp real noutățile.