Cetățenie activă

Ce înseamnă pe bune, să fii cetățean

Ne-am dori cu toții să ajungem la nivelul de trai din Europa Occidentală și avem așteptări ridicate de la cei pe care îi votăm o dată la patru ani. Pare însă că nu suntem la fel de convinși că fiecare dintre noi poate face ceva ca să ajungem acolo.

Primarii, parlamentarii, consilierii și toți cei care lucrează pentru buna funcționare a orașului ascultă vocea cetățenilor, când cetățenii își fac vocea auzită. Credem că atunci când întâmpinăm o problemă, trebuie să acționăm. Atunci devenim din locuitori, cetățeni. Atunci căpătăm o voce și puterea de-a ne face respectate nevoile.

Cetățenia activă înseamnă să ai puterea, fără să fii politician. Cu optica potrivită, fiecare problemă de care ne lovim în Iași poate deveni o oportunitate de a transforma orașul, pentru mai binele tuturor.

Știi că ești un bun cetățean când:

• ești atent la ce se întâmplă în oraș, semnalezi problemele întâlnite și perseverezi până când obții o soluție mulțumitoare;
  • urmărești proiectele care se derulează în comunitatea ta şi comunici sugestiile tale către administrație;
  • ești în contact periodic cu aleşii tăi locali: consilieri, deputaţi şi senatori de circumscripţie electorală și le ceri rezultate concrete;
  • te informezi cu privire la responsabilitățile pe care le ai faţă de autorităţile publice, te achiţi de ele şi ceri rezultate, pentru efortul și investiția ta;

Ce facem la CIVICA?

Punem la punct proiecte de Educație Civică

Implementăm programe practice de Educație Civică pentru tineri și adulți, ca să știm cum să ne exersem drepturile și să rezolvăm împreună problemele. Tot mai mulți dintre noi află ce-i de făcut în situații cheie și-i vor învăța și pe alții.

• Connector.

Gândim instrumente digitale pentru participare publică

Construim platforme online care ne aduc în dialog cu aleșii și ne permit să le monitorizăm activitatea.

• Connector.

Construim comunități de cetățeni activi

Vrem să aducem împreună oamenii care au expertiză în diferite domenii (urbanism, cultură, ecologie, legislație, antreprenoriat, etc) și care dispun de timpul și motivația necesare pentru a se implica în comunitate.

• Connector.

Organizăm dezbateri/întâlniri pe subiecte de interes comun

Aducem împreună cetăţenii şi oamenii cu putere de decizie, ca să ne asigurăm că nevoile şi dorinţele cetăţenilor sunt cunoscute, iar deciziile publice, bine fundamentate.

Oferim asistență comunitară

Ne folosim experiența acumulată în mai bine de 10 ani de implicare în proiecte civice (Iași Reciclează, Fundația Comunitară Iași, Turnul Nostru, Cafeneaua Publică, Iașul iubește teii, Ieșenii vor aeroport etc.) pentru a sprijini grupuri de cetățeni care vor să rezolve problemele din comunitatea lor.