Grupuri noi în Pași civici. Resurse despre advocacy și organizare comunitară

Pași civici către o comunitate puternică

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.

Vineri și sâmbătă, pe 15 și 16 mai, ne-am întâlnit pentru un training în advocacy și mobilizare comunitară cu membri noi ai grupurilor civice din regiunea noastră (Nord Est) care beneficiază de asistență în advocacy în cadrul proiectului PAȘi civici către o comunitate puternică pe care îl desfășurăm împreună cu Centrul de Resurse pentru participare publică.

In cea de a doua parte a trainingului, ne-am revăzut sâmbătă și cu membrii mai vechi ai grupurilor civice pentru a împărtăși despre stadiul campaniilor civice ale fiecăruia, dificultățile întâmpinate, soluții și suport reciproc între grupuri. Cele două zile s-au încheiat cu o cină comunitară și gânduri despre cum comunitățile care reușesc să se organizeze, pot influența mai ușor deciziile publice care le afectează viața cetățenilor.

La training, reuniune și cina comunitară au participat membri ai:

• Grupului civic Horpaz-Asociatia civică care își dorește să convingă autoritățile locale să protejeze zona Ezăreni prin înființarea unui parc și să țină cont de dorințele comunității pentru amenajarea acestuia.
  • A.P.T.A. – Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ în Iași este o coaliție formată din 11 organizații care acționează pentru accesibilizarea spațiului public din Iași și o infrastructură mai bună, atât pentru utilizarea bicicletei, trotinetei, cât și pentru utilizarea transportului public. APTA a reușit să strângă resurse din comunitate pentru ca o echipă de experți să realizeze o politică de parcari sustenabilă, care să țină cont de nevoile de deplasare ale tuturor categoriilor sociale, iar în prezent desfășoară demersuri civice pentru a convingere autoritățile locale să o adopte și implementeze.

Și membri ai grupurilor cooptate recent în program:

• Grupul civic ”Ghica Vodă” care își dorește protejarea unei zone verzi importante din centrul Iașului prin amenajarea unui parc. Zona este cunoscută de comunitate ca Parcul ”Elena Doamna”, iar terenul are mai multe parcele aflate, atât în proprietatea Primăriei Iași, cât și a unor persoane private, astfel existând riscuri mari pentru apariția un construcții în ciuda faptului că în zona este foarte aglomerată și lipsită de spații verzi.
  • Grupul civic ”Salcâmii – N. Iorga” care își dorește protejarea arborilor de pe bulevardul Nicolae Iorga din Iași și care vrea să determine Primăria Iași să investească pentru o mai bună întreținere a vegetației mature din Iași (ex. toaletare, îngrijire).

În cele două zile cu training, reuniune și cină comunitară, am urmărit, împreună cu colegele noastre de la CeRe, Anda Șerban (manager al proiectului Pași Civici către o comunitate puternică) și Elizabeta Toma (mentor pentru grupurile civice și organizațiile din București și Brașov), să îmbunătățim cunoștințele despre derularea campaniilor de advocacy și mobilizare comunitară și să facilităm un spațiu de cunoaștere și colaborare între grupurile civice din Regiunea Nord – Est a României, cu precădere din Județul Iași.

După multe întâlniri, discuții și sesiuni în fața ecranului, a fost cu multă bucurie să ne vedem în persoană cu membrii grupurilor noastre cu care colaborăm în Pași civici și suntem mândri pentru toată implicarea și perseverența de care dau dovadă! Decidenții devin mai atenți la nevoile reale ale cetățenilor, iar comunitățile noastre devin locuri mai bune de trăit când oamenii se implică.

Mulțumiri colegelor noastre, Anda și Beti, pentru suportul constant pe care ni-l oferă, pentru susținerea training-ului de la Iași și pentru tot ce împărtășesc cu noi.

––––-

RESURSE UTILE

Împărtășim și aici, pentru cei care ne urmăresc blogul, se confruntă cu o problemă în comunitate și nu știu ce ar putea face, câteva dintre resursele despre advocacy și organizare comunitară:

Power to the people!

Proiectul “Pasi Civici către o comunitate puternica” este derulat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică în parteneriat cu Asociația CIVICA și beneficiază de o finanțare în valoare de 174.437 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.