#3 Interviurile Pași Civici: Grupul civic DizAbil.Eu: Când accesibilizarea nu este un moft

Prin proiectul Pași Civici către o comunitate puternică pe care îl derulăm împreună cu CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) urmărim să creștem puterea și capacitatea organizațiilor și grupurilor civice care își doresc să responsabilizeze administrația publică pe diferite teme: drepturile omului, mobilitate, servicii sociale, spatiu public, mediu, sănătate, educație, etc.
Astfel, în proiect 10 grupuri și organizații primesc sprijin și asistență în desfășurea propriilor campanii de advocacy și activare comunitară. Alături de activitățile de mentorat în acest domeniu, vrem să facem vocea și cauzele acestor grupuri mai cunoscute, pentru că puterea și reușitele lor stau în implicarea cât mai multora dintre noi.
Astăzi publicăm al doilea interviu din seria numită Interviurile Pași Civici, în care vom prezenta povestea fiecărui grup sau organizații cu care lucrăm în proiect, cauza pentru care ele luptă și modul în care le puteți sprijini.

Vă invităm să descoperim împreună Grupul civic DizAbil.Eu despre care ne povestește Iuliana Prunilă-Negoiță, liderul și unul dintre fondatorii grupului. Vom vedea cum a luat naștere acest grup civic, care sunt cauzele pentru care acesta militează, dar și care este modul prin care proiectul Pași Civici către o comunitate puternică sprijină demersurile grupului.

Ce este DizAbil.Eu, cum a apărut și care este rolul organizației?

DizAbil.Eu a apărut în 2010 sub forma unei platforme online de socializare,  destinată persoanelor cu dizabilități, creată de Vasile Prunilă.

În 2013 am organizat prima întâlnire a membrilor înscriși pe platformă, din Vrancea și astfel a luat ființă grupul civic DizAbil.Eu ce în primii trei ani s-a axat doar pe socializare.

Prin 2016 am început să conștientizăm că nu e de ajuns doar să discutăm între noi despre problemele pe care le întâmpinăm și că putem să contribuim la remedierea acestora. Astfel, de peste șapte ani, grupul civic DizAbil.Eu luptă pentru accesibilizarea spațiului public din Focșani și pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Din cine este formată echipa DizAbil?

În afară de mine, din echipa DizAbil.Eu mai fac parte Vasile Prunilă, Larisa Natalia Denciu, Răzvan Petru Alexa și ultima venită în echipă, Luminița Tudosă. Pe lângă noi, mai sunt  alte 20 de persoane cu dizabilități sau aparținători ce participă la unele sau altele dintre acțiunile noastre.

Evenimentul Accesibilizarea Nu E Un Moft!

Sunteți una dintre organizațiile care beneficiază de asistență în organizare comunitară și advocacy prin proiectul Pași Civici către o comunitate puternică, implementat de CeRe în parteneriat cu CIVICA. Cum vă ajută acest proiect?

Proiectul Pași Civici pentru o comunitate puternică, derulat de CeRe, în parteneriat cu Asociația CIVICA, ne-a ajutat să învățăm cum să gestionăm eficient  relația cu autoritățile, dacă vrem să avem rezultate favorabile în campaniile noastre.

În cadrul proiectului, am învățat să nu renunțăm atunci când demersurile noastre nu au rezultatele așteptate și am aflat cât de importanți sunt aliații în orice campanie pe care o desfășurăm.

Spuneți-ne mai multe despre cauzele pe care le susțineți la acest moment!

În acest moment desfășurăm o campanie pentru accesibilizarea Sălii Polivalente ,,Alin Moldoveanu” din Focșani, în cadrul căreia avem deja câteva rezultate favorabile, în sensul că administratorii sălii au găsit o soluție pentru ca persoanele în fotoliu rulant să participe la meciurile ce au loc aici.

Ne dorim însă ca aceasta să fie doar provizorie iar Ministerul Tineretului și Sportului să aloce fondurile necesare pentru o accesibilizare, conform normativelor în vigoare, care să ofere autonomie totală persoanelor cu mobilitate redusă.

De asemenea, încercăm să creștem vizibilitatea grupului și să atragem cât mai mulți susținători în campaniile noastre.

Pe lângă campaniile punctuale de accesibilizare, grupul civic DizAbil oferă informare pentru drepturile persoanelor cu nevoi speciale. Ce fel de informații pot găsi persoanele cu dizabilități pe site-ul vostru?

Încă din 2010, noi am încercat să oferim persoanelor cu nevoi speciale pe site-ul nostru, www.dizabil.eu, informații despre noutățile legislative din domeniul dizabilității și din sfera dispozitivelor medicale asistive.

În această toamnă însă, am derulat proiectul Informați Pentru O Viață Mai Bună, finanțat prin programul Start ONG, ce a constat în organizarea a patru întâlniri cu reprezentanți ai D.G.A.S.P.C., ai C.J.A.S. Vrancea și cu un psiholog, menite să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități din județ cu informații care să le ajute să-și cunoască drepturile, să învețe să și le ceară, trecând peste barierele birocratice din instituțiile publice și cu soluții care să contribuie la o mai bună integrare în comunitate a acestora.

Proiectul Informați Pentru O Viață Mai Bună va avea ca rezultat și crearea unei pagini web, www.dizabil.eu/info, ce a fost lansată cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități și care conține informațiile primite în cadrul acestor întâlniri, într-un format atractiv, ușor de înțeles, indiferent de nivelul cunoștințelor digitale.

Revenind la accesibilitate, care sunt cele mai comune provocări cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale atunci când vorbim de acest aspect?

Cea mai mare provocare pentru persoanele cu nevoi speciale e să aibă o viață autonomă în spații publice proiectate pentru persoane fără probleme de mobilitate. Instituții publice cu rampe nefuncționale, spații comerciale prevăzute doar cu trepte, trotuare și toalete publice accesibilizate sau parțial acceibilizate sunt provocări cărora persoanele cu mobilitate trebuie să le facă față zi de zi.

Care credeți că este cauza faptului că anumite spații sunt aparent accesibilizate pentru persoane cu dizabilități, dar în realitate instalațiile sunt impracticabile?

Legea 448 impune accesibilizarea tuturor spațiilor publice. Cei responsabili însă, au făcut de cele mai multe ori această accesibilizare fără să țină cont de normativele în vigoare, cu investiții minime și fără să se gândească la beneficiarii acestei accesibilizari.

Scuza acestora este că persoanele cu mobilitate redusă nu prea sunt văzute în spațiu public, dar în același timp tocmai această accesibilizare deficitară le împiedică să fie autonome și să participe la viața comunității.

De ce este nevoie pentru a crește implicarea și sprijinul din partea tuturor actorilor implicați pentru a avea un oraș mai accesibil pentru persoanele cu nevoi speciale?

Pentru a crește implicarea și sprijinul tuturor actorilor implicați e nevoie de mai multă empatie, educație și o mai bună colaborare.

Recent ați organizat evenimentul „Accesibilizarea nu este un moft” în cadrul căruia s-a discutat subiectul accesibilizării și al mobilității din Focșani. Cum a decurs evenimentul şi care a fost scopul acestuia?

Pe 19 noiembrie în Focșani, cu sprijinul mentorei noastre Diana Trenchea, am organizat evenimentul Accesibilizarea Nu E Un Moft! ce a făcut parte din proiectul Pași Civici Pentru o comunitate puternică.
Au răspuns invitației noastre reprezentanți ai Direcției Județene de Tineret Vrancea, ai Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, din subordinea D.G.A.S.P.C., ai Consiliului Local Focșani, ai Asociației Eu, Tu și Ei, ai Asociației Aripile Copilăriei Vrancea și ai blogosferei Vrancea.

În timpul evenimentului invitații au avut ocazia să-i cunoască pe membrii grupului și să afle informații despre campaniile desfășurate de aceștia, punându-se accent pe campania pentru accesibilizarea Sălii Polivalente ,,Alin Moldoveanu” Focșani, desfășurată în acest an.
De asemenea, s-a discutat și despre alte nevoi ale membrilor grupului și ale celorlalte persoane cu dizabilități din Vrancea cum ar fi: nevoia unui loc de întâlnire, necesitatea unei toalete adaptate în zona centrală a orașului Focșani și a locurilor de parcare speciale în imediata apropiere a instituțiilor publice.
La finalul evenimentului s-a proiectat documentarul ,,Martorul 448” ce analizează problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități printr-o serie de interviuri cu acestea și cu reprezentanți ai instituțiilor ce îi au în grijă. Scopul a fost creșterea conștientizării publice, dar și căutarea unor rezoluții individuale în fiecare dintre spectatori.

Acest eveniment și-a dorit să promoveze inițiativele grupului pentru un sprijin cât mai larg al societății civile.

Membrii grupului i-au invitat pe cei prezenți să susțină alături de ei un memoriu adresat Ministerului Tineretului și Sportului prin care se solicită fonduri pentru o accesibilizare conform normativelor în vigoare a Sălii Sporturilor ,, Alin Moldoveanu”.

Ce alte proiecte ați mai derulat până acum?

Prima campanie a grupului în parteneriat cu Asociația Eu,Tu și Ei s-a derulat în 2016 și s-a numit ,,Vrem o viață fără bariere’’. În cadrul acesteia vrâncenii au fost încurajați să ceară primăriilor alocarea de fonduri în bugetele locale pentru accesibilizarea instituțiilor publice și a străzilor.

În 2017, membrii grupului civic au solicitat conducerii Spitalului Județean Sf. Pantelimon Focșani semnalizarea corespunzătoare a parcărilor destinate persoanelor cu dizabilități din perimetrul acestei instituții.

În perioada 2017-2022, grupul a desfășurat o campanie de advocacy pentru accesibilizarea Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia” din Focșani ce s-a încheiat cu achiziționarea de către această instituție a unui dispozitiv ce permite accesul în sala de spectacole a utilizatorilor de fotoliu rulant.

În 2019, grupul DizAbil.Eu. a fost partener al Asociației Eu, Tu și Ei în campania ,,Vrem un Focșani fără bariere’’ în cadrul căreia a fost organizat un atelier de organizare comunitară și un tur pietonal prin care a dorit să atragă atenția opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în absența unei accesibilizări adecvate.

Ca parte a aceleiași campanii, în 2020, grupul  a cerut Primăriei Focșani printr-o petiție accesibilizarea trecerilor de pietoni din oraș iar în 2021, tot printr-o petiție a cerut Consiliului Județean Vrancea accesibilizarea corespunzătoare a fostei Prefecturi Putna.

În perioada iulie-octombrie 2021, grupul a derulat proiectul Harta Accesibilizării Orașului Focșani, in cadrul căruia s-au adus în atenția autorităților locale și a opiniei publice problemele cu care se confruntă utilizatorii de fotoliul rulant în Focșani și s-a realizat o hartă ce indică nivelul de accesibilizare al spațiilor publice din acest oraș.

Cum vă pot sprijini persoanele care doresc să susțină grupului civic DizAbil?

Cei ce doresc să ne susțină o pot face implicându-se în campaniile noastre. Cu cât suntem mai mulți, cu atât vocea noastră va fi auzită de decidenți.

Accesibilizarea ar trebui sa fie problema întregii comunități și nu doar a persoanelor cu dizabilități. Doar împreună putem aduce schimbări în domeniul accesibilizării și al incluziunii sociale.

Puteți urmări activitatea Grupului civic DizAbil.Eu pe pagina de Facebook: DizAbil.Eu

Acest interviu este realizat Alexandra Gherguț-Babii, Coordonator Comunicare & Fundraising al Asociației CIVICA.

***

Proiectul “Pasi Civici către o comunitate puternica” este derulat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică în parteneriat cu Asociația CIVICA și beneficiază de o finanțare în valoare de 174.437 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.