Noutăți

Bugetul Iașului pe 2023 s-a votat fără dezbatere publică. Idei de proiecte de investiții pe care societatea civilă și-ar fi dorit să le propună spre dezbatere, dacă ar fi avut ocazia

Marți, 17 ianuarie, împreună cu alte 9 organizații neguvernamentale locale și naționale, am solicitat primarului, prefectului și consilierilor locali ai Municipiului Iași să amâne votul pe bugetul Municipiului Iași pentru organizarea unei dezbateri publice cu factorii interesați și să respecte cele min. 15 zile în care cetățenii au dreptul să trimită contestații pe proiectul de buget local, conform termenelor prevăzute de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, art. 39 alin. (3).

Din păcate, solicitarea nu a fost luată în considerare de reprezentanții politici locali, iar bugetul a fost adoptat fără un dialog real și dezbateri cu cetățenii, societatea civilă și sectorul privat.

Menționăm că în data de 21 decembrie 2022 Primăria Municipiului Iași a publicat o schiță a proiectului de buget, de 14 pagini, care nu detaliază lista cu proiectele de investiții și nu permite cetățenilor să identifice ușor, la nivel granular, cheltuielile ce vor fi efectuate din fonduri publice. Varianta finală și detaliată a proiectului de buget, de 556 pagini, a fost publicată pe 9 ianuarie 2023, astfel au existat doar 9 zile în care ieșenii au putut trimite contestații sau idei de proiecte.

 

Idei de proiecte de investiții* pentru Iași pe care organizații ale societății civile și-ar fi dorit să le propună spre discuție în cadrul dezbaterilor privind bugetul Iașului pe 2023, dacă ar fi avut ocazia:

 

 

 

  • Actualizare PUG Iași – accelerarea demersurilor instituționale pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Iași pentru limitarea dezvoltării haotice a orașului.
  • Regenerarea urbană a cartierelor comuniste – dezvoltarea de proiecte integrate de regenerare urbană pentru cartierele de blocuri realizate în perioada comunistă în vederea creșterii calității și esteticii spațiului public, îmbunătățirea accesului la activități cultural-educative și fluidizarea mobilității. (ex. Regenerarea urbană a cartierului Mărăști din Cluj)
  • Accesibilizarea spațiilor publice

 

 

 

  • Tren urban – dezvoltarea unei alternative verzi, prietenoase cu mediul, pentru mobilitatea din Iași și zona metropolitană.
  • Infrastructură pentru biciclete – finalizarea Masterplan-ului pentru circulația bicicletelor în Iași/zona metropolitană, implementarea pistei de biciclete Copou-Tudor și extinderea rețelei de piste biclete în toată zona metropolitană.
  • Sistem inteligent de semaforizare – implementarea unui sistem de semaforizare conectat la radare fixe, care să crească siguranța în trafic, să dea prioritate transportului public în intersecții, să protejeze și să fluidizeze circulația pietonală și cu bicicleta. 
  • Radare fixe pe bulevarde – implementarea unei rețele de radare fixe pe bulevardele unde regulat se întâmplă accidente sau sunt înregistrate depășiri de viteză. 

 

 

 

  • Iași City Lab înființarea unui laborator urban care să poată răspundă la probleme urbane tot mai complexe ale orașului. Iași City Lab prezintă o modalitate de management colaborativ și dezvoltare soluții pentru oraș respectând principiile de design: flexibilitate, multidisciplinaritate, implicare cetățeni în procesul de lucru (co-creație, co-management), testare & iterații până la momentul în care se ajunge la o soluție care răspunde cât mai bine nevoilor abordate. Mai multe orașe din Europa au adoptat astfel de modele de lucru: Bologna,  Berlin,  Paris,  Torino.

 

 

 

  • Bahlui Coridor Verde-Albastru – transformarea zonei Bahlui în coloana vertebrală verde a zonei metropolitane Iași prin plantare de arbori și amenajări prietenoase cu mediul pentru activități sportive și recreative;
  • Aria Naturală Urbană CIRIC – instituirea regimului de arie naturală urbană și dezvoltarea planului de management pentru protejarea, creșterea biodiversității în mediul urban și maximizarea beneficiilor pe care le oferă ieșenilor. Organizarea unui concurs internațional de soluții de amenajare prietenoasă cu natura pentru viitoarea Arie Naturală Urbană CIRIC. Zona Ciric are potențialul de a deveni unul dintre cele mai importante obiective turistice naturale ale orașului.
  • Traseul Verde constituirea unei rețele de arii naturale urbane și periurbane (ex. pădurea Cetățuia, pădurea Galata, pădurea Vlădiceni, lacul CUG 2, lacul Iezăreni, confluența Nicolina-Bahlui), în vederea protejării și amenajării minim invazive pentru activități sportive și recreative. O astfel de rețea verde ar contribui masiv la atenuarea efectelor schimbărilor climatice în oraș.
  • Parcul Elena Doamna – achiziționarea parcelelor de teren, proprietate privată, aflate la intersecția străzilor A. Panu, Elena Doamna și Ghica Vodă din Iași pentru amenajarea unui parc modern de recreere în care natura este pusă în valoare și protejată.
  • Înverzirea curților școlilor și spitalelor din Iași – amenajarea de zone naturale, grădini, păduri de buzunar în curțile școlilor și spitalelor din Iași.

 

 

 

  • Centrul de Tineret al Municipiului Iași dezvoltarea unui spațiu pentru tineri, care să contribuie la dezvoltarea abilităților de viață, cu personal calificat și servicii complementare educației formale și formării profesionale. Un centru care să poată îmbina armonios încurajarea participării tinerilor la viața publică și la luarea deciziilor, cu utilizarea potențialului inovator al acestora în spiritul dezvoltării urbane. Centrul contribuie la creșterea motivației tinerilor să rămână în Iași. Tinerii sunt motorul de creștere și dezvoltare pentru orașul nostru.

 

 

 

  • Muzeu Interactiv de Științe și Experimente – înființarea unui muzeu de științe și experimente care să găzduiască și desfășoare activități de educație nonformală STEAM ( Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), atât pentru elevi, studenți, profesori, cât și pentru publicul larg.
    Multiple orașe europene au astfel de muzee, iar beneficiile sunt numeroase pentru educație, cercetare, creșterea interesului tinerilor să lucreze în domenii importante de cercetare și atractivitatea turistică a orașului.

 

 

 

  • Hub cultural independent înființarea unui hub cultural independent care să organizeaze și/sau găzduiască activități cu scop educațional, cultural, diplomatic, turistic și creativ pentru operatorii culturali independenți ieșeni, precum și pentru susținerea și promovarea artiștilor locali. Activitatea hub-ului cultural ar fi gestionată transparent de o structură independentă (formată din unul sau mai mulți operatori culturali) care ar avea rol de curator al activităților desfășurate într-una dintre clădirile deținute de Primăria Municipiului Iași.

 

 

*Știm că majoritatea ideilor au nevoie de analize aprofundate și de parcurs mai multe etape, astfel încât gradul de maturitate al acestora să permită identificarea și accesarea de resurse nerambursabile. Cu cât le abordăm mai rapid, cu atât creștem șansele ca ele să devină realitate într-un orizont de timp rezonabil.

Propunerile de mai sus nu reprezintă o listă exhaustivă de idei de proiecte care să răspundă tuturor nevoilor orașului, însă pot aduce o contribuție majoră la creșterea calității vieții în Iași.

 

Dacă ai fi avut ocazia să participi într-o dezbatere publică pe bugetul Iașului, tu despre ce nevoi sau idei de proiecte ai fi vrut să vorbești?  

 

Pe 30 ianuarie, ne propunem să transmitem lista de idei de proiecte de investiții către reprezentanții Primăriei Iași și vrem să cunoaștem opinia ta înainte ca acestea să ajungă la decidenții locali.

Așteptăm mesajul tău pe contact@asociatiacivica.ro, până pe 29 ianuarie, ora 20.00.

De asemenea, în funcție de mesajele primite, ne propunem să solicităm și o discuție publică pe ideile propuse. Chiar dacă bugetul s-a votat, ne ajută oricând să avem răspunsuri la nevoile și dorințele comunității cu privire la dezvoltarea orașului.

 

Semnatari:

Asociația CIVICA

Fundația Comunitară Iași

Asociația Funky Citizens 

FONTIS (Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași)

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică 

Asociația Parcul Natural Văcărești

Asociația Mai Bine 

Centrul pentru Inovare Publică 

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei 

Asociația euRespect

Asociația Artipic 

Asociația MozaiQ LGBT

Asociatia Cultură Educatie ReCreație (CERC)

Grupul Civic ”Ghica Voda” 

Asociația Clubul de Ciclism și Ecologie IasiBike

 

9 comentarii pentru “Bugetul Iașului pe 2023 s-a votat fără dezbatere publică. Idei de proiecte de investiții pe care societatea civilă și-ar fi dorit să le propună spre dezbatere, dacă ar fi avut ocazia

  1. My brother recommended I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  2. Normally I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great post.

  3. „Gratitude is the song in our hearts, and your posts are the lyrics that make our spirits sing. Thank you for the harmonious tunes!”

  4. x.drex spune:

    „Thank you for being a motivational architect, constructing bridges of determination and perseverance in your posts!”

  5. x.drex spune:

    Your positivity is like a refreshing breeze, blowing away the clouds of negativity. Thank you for the breeze of joy!

  6. Do you have a Virginian traffic infraction in Amelia? Don’t panic; Our lawyer is here to help you understand the intricacies of traffic law and to defend you. Envision having a knowledgeable traffic lawyer amelia Virginia, by your side to help you and preserve a perfect driving record.

  7. O texto está muito bem escrito e organizado, facilitando a compreensão e proporcionando uma leitura envolvente.

  8. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  9. Discover the Importance of Hiring Lawyers in Virginia for Reckless Driving cases. Experienced legal representation can significantly impact your outcome, ensuring your rights are protected and potential penalties minimised. Contact us today for a consultation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *