Ce este CIVICA

O comunitate de oameni cu pasiuni civice care înclină balanța puterii către cetățeni.

De ce CIVICA

În anii trecuți am permis:

!

Tăierea teilor de pe unul din bulevardele centrale ale Iaşiului fără o consultare publică;

!

Întârzieri majore la finalizarea proiectelor de construcții din oraș;

!

Alocarea şi cheltuirea fondurilor publice în mod netransparent, fără o evaluare clară a rezultatelor;

!

Nerespectarea promisiunilor electorale.

Am înființat CIVICA în decembrie 2014 ca să înclinăm balanța puterii către cetățeni.

Viziuniea, misiunea și obiectivele noastre

Hai să ne cunoaștem mai bine. Aici vei afla în ce credem, ce ne propunem pentru prezent și viitor și care sunt valorile care ne ghidează. Dacă te identifici cu afirmațiile următoare, nu ezita să ne contactezi.

vision

Viziune

Iașul trebuie să devină un oraș deschis, guvernat de instituții transparente care iau hotărârile publice în colaborare cu cetățenii.

mountain

Misiune

Misiunea noastră este să creștem puterea ieșenilor de-a controla schimbările din comunitate care le afectează viața, prin proiecte care stimulează participarea publică și contribuie la buna guvernare.

Obiective

1.

Implicare

Vrem să implicăm în tot mai mare măsură societatea civilă, în procesul de guvernare locală, în luarea deciziilor publice și în rezolvarea problemelor comunității.

2.

Guvernare calitativă

Vrem să îmbunătățim calitatea guvernării locale determinând creşterea transparenței în cheltuirea resurselor şi luarea deciziilor.

3.

Aliniere la viziune

Vrem să aliniem managementul instituţiilor şi autorităţilor locale cu viziunea ieșenilor, prin implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor publice.

4.

Responsabilizare

Vrem să responsabilizăm aleșii și funcționarii administrației publice locale pentru a răspunde cât mai bine şi eficient nevoilor comunităţii.

Valori și Principii

government (1)

Transparenţă

Ne dorim să fim un model de transparență în ceea ce privește: prezentarea surselor de finanțare ale asociației; comunicarea cu factorii decidenți, publicul larg și mass media; prezentarea impactului proiectelor și activităților noastre.

balance

Integritate

Pentru noi, a acționa cu integritate înseamnă mai mult decât respectarea legii. Vom refuza să intrăm în parteneriate cu organizații, companii sau persoane corupte. Vom preveni apariția unor eventuale conflicte de interese, vom avea puterea să recunoaștem când greșim și vom face tot ce ne stă în putință pentru a remedia eventualele erori.

employee

Participare publică

CIVICA va funcționa pornind de la nevoile comunității. Ne dorim să realizăm proiecte și acțiuni întotdeauna participative, prin consultarea și implicarea ieșenilor.

link

Dezvoltare durabilă

Respectăm principiile dezvoltării durabile în toate activitățile pe care le implementăm, prin susținerea unui model economic și social care să nu pună în pericol mediul înconjurător.

agreement

Responsabilitate

Ne asumăm răspunderea pentru fiecare demers iniţiat, ne respectăm promisiunile făcute şi nu fugim de responsabilitate.

clock

Eficienţă

Proiectele noastre au obiective clare, al căror impact este evaluat pe baza unor indicatori de performanță.

work-tools

Impact

Proiectele pe care le implementăm urmăresc rezolvarea unor probleme reale şi obţinerea unor rezultate cuantificabile.

Echipa Noastră

O echipă de oameni cu aceleași valori atât de vitale pentru a face o schimbare în orașul Iași.

Executiv

Alexandrina Dinga

Președinte executiv

Alexandrina este activist pentru democrație, organizator comunitar, președinte și co-fondator al Asociației CIVICA. Mai exact, omul care face de toate în asociație :).

Încă din timpul facultății, Alexandrina s-a dedicat proiectelor pentru comunitate și are experiență de aprox. 15 ani în sectorul non-profit coordonând şi dezvoltând diferite campanii civice și de mediu, proiecte de organizare și dezvoltare comunitară, participare publică și transparență administrativă.

În prezent lucrează în proiecte de guvernare deschisă care stimulează implicarea și colaborarea la nivel local, proiecte de advocacy și proiecte pentru dezvoltarea capacității societății civile în Regiunea de Nord-Est a României.

Alexandrina a mai lucrat în mediul de business și în mediul academic, atât în activități de management de proiect, business development, strategii, cât şi în zona comunicării.

Alexandra ghergut

Alexandra Gherguț-Babii

Coordonator Comunicare & Fundraising

Alexandra este omul de comunicare din spatele CIVICA care se preocupă ca mesajele despre activitățile noastre să ajungă rapid, clar și eficient la oamenii din comunitate.
Alexandra are studii în Comunicare și Relații Publice și a finalizat teza de doctorat pe subiectul gândirii critice. O pasionează educația media și se dedică în a transmite mai departe instrumente utile privind gândirea critică, astfel încât să construim împreună o comunitate de cetățeni puternici și bine informați.

Iulia Țehanciuc

Iulia Țehanciuc

Asistent proiecte și programe

Iulia are grijă ca ideile noastre să fie în ordine și este sprijin când vine vorba de comunicare, fundraising sau activități administrative. Este studentă la Comunicare și Relații Publice și voluntariatul face parte din viața sa de zi cu zi, fiind constant inspirată de oameni, povești și artă.

Andrei Toescu

Trainer

În activitățile de training din proiectele CIVICA, Andrei este cel care folosește cele mai distractive jocuri pentru a fixa cunoștințele. El este doctorand în Științe Politice și, când nu este la sediu, el poate fi găsit fie la facultate, unde ține seminarii de Statistică și Politici Externe, fie la școală, unde predă ore de Educație Socială. Andrei crede că o comunitate puternică este alcătuită din cetățeni implicați și este preocupat de modalitățile prin care indivizii pot contribui la proiecte de creștere a calității vieții.

8

Oltita Volovat

Coordonator situații de urgență

Olti a gestionat toată activitatea pe care CIVICA a realizat-o imediat după începutul pandemiei și de la izbucnirea războiului de la granițele noastre.
Om implicat activ în diferite acțiuni de sprijin dezvoltate de ONG-urile locale, Oltița construiește temeinic strategii logistice și procese scalabile în situații de urgență, urmărind implementarea acestora în tandem cu autoritățile publice.
În viața de zi cu zi, Olti este om de marketing B2B și consideră că a fi implicat civic este cea mai pură formă de empatie.

Board

Alexandrina Dinga

Președinte executiv

Preşedinte şi membru fondator CIVICA. În ultimii 10 ani, Alexandrina a coordonat şi dezvoltat diferite campanii/proiecte de mediu şi civice în comunitatea ieşeană. Ca activist civic militează pentru o societate mai dreaptă şi vrea ca prin proiectele sale să încline balanţa puterii în favoarea cetăţeanului. Alexandrina este şi membru fondator al Fundaţiei Comunitare Iaşi.

Iulian Boia

Vice-președinte

Iulian este antreprenor și voluntar cu state vechi. Crede că vom avea o „cetate” mai bună doar când vom învăța să fim cetățeni mai buni. Altfel, iubește papanașii cu gem de căpșuni și romanele de capă și spadă în care băieții buni înving de fiecare dată. Iulian este şi membru fondator al Fundaţiei Comunitare Iaşi.

Raluca Onufreiciuc

Vice-președinte

Raluca descâlcește ițele încurcate ale situațiilor cu caracter legislativ care apar în CIVICA. Raluca este avocat, dornică de implicare comunitară, cu spirit creativ pus în slujba societății și cu afinități pentru orice are indice glicemic crescut. Raluca este membru fondator al Legal Hackers Iași și al Asociației Laboratorul de Etică, Drept și Tehnologii Inovative.

Anca Gherasim

Vice-președinte

Anca este unul dintre motoarele principale din organizație, un model de implicare în comunitate și coordonează subiectele de mobilitate, accesibilitate și spații verzi ale CIVICA. Crede cu tărie că „țara ca afară” se construiește cu cetățeni implicați, atenți la ceea ce se întâmplă în orașele lor care sunt parteneri cu simț critic ai administrației.
Anca are studii în informatică economică, iar în prezent este freelancer și consultant IT.

Crina Penteleychuk

Vice-președinte

Crina a venit în CIVICA având dorința de a sprijini dezvoltarea organizațională și inițiativele civice care să facă din Iași un oraș mai bun de locuit.
Crina are studii de Drept, dar din 2005 lucrează cu indivizi, grupuri, echipe și organizații pentru explorarea potențialului de dezvoltare. În prezent este Senior Trainer și Coach Organizațional în cadrul CRILIA și este pasionată de mediul organizațional, relațiile profesionale, mintea umană și CUM-ul din interiorul fiecărui proces organizațional/relațional.

Lucian Roșu

Vice-președinte

Lucian militează pentru dezvoltare sustenabilă și politici publice prietenoase cu oamenii și mediul. Este un prieten al mobilității alternative folosind bicicleta zilnic de 15 ani. Lucian consideră că modul în care construim astăzi orașele este o reflecție asupra modului cum vor arăta comunitățile în anii ce urmează.
Explorator neîncetat al geografiei locurilor mai puțin cunoscute, îl găsim pe Lucian de pe valea Bahluiului până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.
Este fondator al asociației de promovare turistică Iasi.travel și Lector universitar la Facultatea de Geografie și Geologie, UAIC Iași cercetând Sistemul Urban și mecanismele sale de funcționare. Are o teză de doctorat în domeniul calității vieții în mediul urban, încercând să explice rolul planificării spațiului geografic în determinarea stării de bine.

Au făcut parte din echipa CIVICA:

Oana Olariu, Elena Racu, Simona Calapodescu, Raluca Iordăchianu, Alexandra Maria Alexăndroae, Laura Frențescu, Alexandru Bodnar, Irina Theodoru, Cosmina Hatmanu, Amelia Mistreanu, Raluca Maria Marcu, Florina-Georgiana Riglea, Ioana-Alexandra Huțanu, Roxana Doarbeș, Alina Andreia Ailincăi, Irina Alexandra Felea, Monica Ghenghea, Diana Trenchea.

Start typing to see products you are looking for.