De ce CIVICA
- Permitem prea des ca reprezentanții aleși și administrațiile locale să nu își îndeplinească atribuțiile și misiunea de a fi în slujba cetățenilor;
- Vrem ca nemulţumirea trebuie să se transforme în acţiune, nu în resemnare;
- Credem în puterea cetățenilor implicați de a responsabiliza decidenții politici și de a transforma comunitățile în care trăies
- Vrem să creăm contexte colaborative în care actorii locali ( cetățeni, ONG-uri, administrații, companii, universități) să lucreze mai mult împreună pentru identificarea de soluții la provocările din comunitate.
- Pentru că dorim să construim un mediu colaborativ în care cetățenii și administrația să lucreze împreună pentru dezvoltarea unui trai mai bun.
Am înființat CIVICA în decembrie 2014 ca să înclinăm balanța puterii către cetățeni.
Direcțiile strategice de acțiune ale CIVICA sunt
Cetățenie activă și Bună Guvernare
Iată ce presupun, mai exact, acestea pentru noi
Cetățenie activă
Sau ce înseamnă pe bune, să fii cetățean.
Ne-am dori cu toții să ajungem la nivelul de trai din Europa Occidentală și avem așteptări ridicate de la cei pe care îi votăm o dată la patru ani. Pare însă că nu suntem la fel de convinși că fiecare dintre noi poate face ceva ca să ajungem acolo.
Parlamentarii, primarii, consilierii și toți cei care lucrează pentru buna funcționare a orașului ascultă vocea cetățenilor, când cetățenii își fac vocea auzită. Credem că atunci când întâmpinăm o problemă, trebuie să acționăm. Atunci devenim din locuitori, cetățeni. Atunci căpătăm o voce și puterea de-a ne face respectate nevoile.
Cetățenia activă înseamnă să ai puterea, fără să fii politician. Cu optica potrivită, fiecare problemă de care ne lovim în Iași poate deveni o oportunitate de a transforma orașul, pentru mai binele tuturor.
Știi că ești un bun cetățean când:
- Ești atent la ce se întâmplă în oraș, semnalezi problemele întâlnite și perseverezi până când obții o soluție mulțumitoare;
- Urmărești proiectele care se derulează în comunitatea ta şi comunici sugestiile tale către administrație;
- Ești în contact periodic cu aleşii tăi locali: consilieri, deputaţi şi senatori de circumscripţie electorală și le ceri rezultate concrete;
- Te informezi cu privire la responsabilitățile pe care le ai faţă de autorităţile publice, te achiţi de ele şi ceri rezultate, pentru efortul și investiția ta;
Bună Guvernare
Dacă nu ne simțim bine în orașul sau cartierul în care locuim, dacă ne deranjează că tramvaiele nu vin la timp sau că țevile se înlocuiesc după ce strada tocmai a fost asfaltată, atunci trebuie să vorbim despre bună guvernare.
Viața noastră este influențată la cel mai intim nivel de hotărârile luate de administrația locală și de procesul prin care sunt implementate aceste decizii.
Bună guvernare înseamnă că:
- Administrația este în slujba cetățeanului, nu invers.
- Statul trebuie să asigure respectarea legilor și a contractelor în vigoare, începând prin a respecta el însuși aceste legi și contracte.
- Actul de guvernare trebuie să fie transparent în toate fazele sale, de la gândirea unui proiect, la implementarea sa.
- Legile și regulile trebuie să fie clare, previzibile și să respecte drepturile cetățenești iar cetățenii trebuie să aibă acces la orice acțiune care le modifică.
- Eficiența și eficacitatea utilizării banilor și a resurselor publice trebuie să stea la baza deciziilor luate de administrație. Obiectivele urmărite trebuie să fie formulate clar, să fie măsurabile și evaluate la final, în condiții de transparență publică.
Suntem membri activi în coaliții:
European Community Organizing Network (ECON)
Este un hub pentru mișcarea de organizare comunitară din Europa care susținerea dezvoltării organizațiilor comunitare din Europa.
APTA
Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ în Iași) este un grup format din 10 asociații neguvernamentale ieșene, ce are ca obiectiv inițierea de propuneri de politici publice pentru dezvoltarea mobilității urbane durabile, care să ofere tuturor ieșenilor posibilitatea de a avea un stil de viață activ și sănătos.
Rețeaua pentru Natură Urbană
Este o rețea formată din 15 organizații nonguvernamentale de mediu și civice care vor să înființeze 18 arii naturale urbane în diverse orașe din România.
Grupul ONG-uri pentru Cetăţean
Este o coaliţie de 20 de ONG-uri și grupuri care acționează pentru lărgirea spațiului civic în România, pe teme precum educația, justiția socială, drepturile omului, mediu, libertatea de expresie și buna guvernare.