Asociația CIVICA desfășoară în perioada martie – august 2023 proiectul ABC-ul educației media prin care își propune să dezvolte competențe media și gândire critică în rândul a 100 de elevi de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” și Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași prin metode educative non-formale și să consolideze capacitatea unui grup de 20 de tineri multiplicatori de a iniția și a implementa activități care să crească reziliența față de dezinformare și manipulare.
În cadrul proiectului ABC-ul educației media se vor desfășura 4 ateliere de educație media la finalul cărora elevii beneficiari vor dobândi informații și competențe despre cum să deconstruiască mesajele media, cum să diferențieze faptele de opinii și cum să aplice pașii de verificare a informației cu care intră în contact.
Ulterior, elevii vor forma echipe în cadrul cărora vor realiza propriile proiecte de educație media prin care vor promova colegilor de generație modalități de combatere a dezinformării și vor beneficia de mentorat din partea trainerilor din echipa CIVICA în pregătirea proiectelor. Proiectele vor fi prezentate și premiate apoi în două evenimente publice de informare și conștientizare a importanței educației media care se vor desfășura în liceele partenere.
În partea finală a proiectului va fi organizată o tabără de educația media pentru 20 de elevi care vor fi sprijiniți să pună bazele unor inițiative pentru combaterea dezinformării, dezvoltarea gândirii critice, stimularea implicării civice și pentru încurajarea participării la vot în rândul tinerilor, devenind astfel multiplicatori de educație media.
”În contextul în care digitalizarea și rețelele de comunicare fac ca informația să circule mai repede ca oricând, fenomenul dezinformării și manipulării au luat și ele avânt. Iar în lipsa competențelor de educație media, acestea ne fac mai vulnerabili și ne afectează modul în funcționează democrațiile noastre.
Tinerii de azi cu competențe media și gândire critică vor fi cetățenii implicați de mâine care înțeleg societatea în care trăiesc și au capacitatea de a filtra conținutul informațional cu care interacționează, pot identifica manipularea și știu cum să reacționeze.
Proiectul ABC-ul educației media vine să completeze programele asociației noastre în domeniul educației civice și suntem nerăbdători să începem activitățile cu elevii de la Racoviță și Pedagogic.” Alexandrina Dinga, Președinte, Asociația CIVICA
Proiectul ABC-ul educației media este derulat de Asociația CIVICA și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Despre Asociația CIVICA
CIVICA este o organizație neguvernamentală înființată în 2014 pentru ca vocea cetățenilor să fie ascultată și respectată de decidenți, iar instituțiile să devină mai deschise și atente la nevoile reale ale oamenilor. Direcțiile strategice de acțiune ale CIVICA sunt cetățenia activă și buna guvernare la nivel local. Prin proiectele sale, organizația încurajează implicarea civică, colaborarea, susține grupuri de cetățeni și organizații care se confruntă cu diverse probleme în comunitate și contribuie la transparentizarea procesul decizional. De asemenea, CIVICA desfășoară proiecte de educație civică și media, organizează dezbateri și evenimente care aduc împreună cetățenii și factorii decizionali pentru proiectele importante ale comunității.
Despre programul Efectiv Civic
Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Inițiativa are ca focus:
- creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
- dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte
Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.
Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Despre RAF – Romanian American Foundation
Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.
What a delightful escape into happiness your blog provides! Thank you for the uplifting content!
„Your posts are like a lighthouse, guiding us through the dark waters of doubt. Thank you for being a beacon of motivation!”
„Thank you for being a motivational gardener, planting seeds of inspiration that bloom into positivity in our lives.”
Your positivity is like a refreshing breeze, blowing away the clouds of negativity. Thank you for the breeze of joy!
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.