Climathon Iași 2024 l Cum (ne) adaptăm orașul pentru zilele caniculare?
Tu cum te simți în legătură cu:
🥵 Valurile de căldură insuportabile
🟠 Schimbările tot mai bruște ale vremii
☀️ Zilele caniculare ce devin tot mai frecvente
🏝️ Insulele de căldură tot mai accentuate
❄️Tot mai multe zile în care trebuie să evadăm spre refugii termice răcoroase
Noi ne dorim un oraș mai bine adaptat pentru schimbările climatice.
Alătură-te și tu Climathon Iași - concursul de idei inovatoare pentru a transforma orașul nostru într-un loc mai răcoros. Tema evenimentului este: "Cum (ne) adaptăm orașul pentru zilele caniculare?" Echipa ta ar putea dezvolta următoarea idee câștigătoare!
Climathon Iași se va desfășura în perioada 22-23 iunie, în format fizic, la sediul CENTRIC IT SOLUTIONS România. Transformă viziunea ta în realitate lucrând împreună cu traineri, antreprenori și experți pentru a găsi soluții inovatoare pentru un oraș mai adaptat climatic.
În plus:
- vei primi îndrumare de la mentori și facilitatori;
- vei învăța care e drumul de la o idee cu potențial la un proiect cu impact, având șansa de a genera un business în domeniul sustenabilității;
- Vei avea acces la o rețea de experți în domeniul sustenabilității și al schimbărilor climatice și te vei conecta cu oameni cu idei similare, alături de care veți lucra pe provocarea - Inovație pentru orașul fierbinte - Cum (ne) adaptăm orașul pentru zilele caniculare!
Despre insula de căldură urbană și zilele de caniculă din orașul Iași
Contextul provocării
Scenariile privind schimbările climatice din Iași indică o creștere semnificativă a temperaturilor în viitor, iar noi, în calitate de membri ai comunității ieșene, ne dorim să găsim modalități colaborative de a preveni transformarea orașului într-o insulă de disconfort termic. Spațiile urbane de interacțiune de interacțiune socială sunt sufocate de căldură pe timpul verii, creând un disconfort termic cetățenilor săi.
Ce sunt insulele de căldură urbană și cum apare disconfortul termic
Insulele urbane de căldură sunt fenomene climatice care apar în zonele urbane fără protecție climatică, unde temperaturile sunt semnificativ mai ridicate decât în vecinătatea acestora. Aceste zone fierbinți se datorează concentrației de clădiri, drumuri, trotuare și alte suprafețe create de om care absorb și rețin căldura, precum și vegetația limitată și lipsa de umbră. În timpul zilei, suprafețele urbane absorb radiația solară, crescând temperaturile. Noaptea, aceste suprafețe eliberează treptat căldura acumulată, împiedicând răcirea eficientă a orașului, ceea ce duce la diferențe de temperatură atât în interiorul orașului, cât și comparativ cu vecinătatea.De asemenea, activitățile umane și concentrația mare de oameni și mașini în aceste spații pot genera și mai multă căldură. În unele cazuri, temperaturile ridicate pot agrava și calitatea aerului, accentuând disconfortul termic. Toate aceste aspecte afectează experiența cetățenilor în spațiile deschise, reducând atractivitatea, timpii petrecuți în aer liber și confortul termic al acestora.
Colegii și prietenii noștri de la Meteo Moldova au scris un articol pe blog despre subiectul insulei de căldură urbană în orașul Iași pe care îl puteți citi in articolul de aici.
Când:
22 și 23 iunie 2024
Unde va avea loc:
Sediul companiei Centric IT Solution România
Ce trebuie să faci ca să participi:
Încurajăm formarea de echipe de 4-5 persoane pentru a intra în competiție, dar te poți înscrie și individual completând formularul de înscriere disponibil mai jos.
Cine se poate înscrie:
Se pot înscrie arhitecți, urbaniști, peisagiști, specialiști de mediu, antreprenori, programatori, cercetători, specialiști în politici publice sau orice persoană cu preocupări legate de mediu și protecția climatică în Iași. Înscrierile se pot face atât în echipe deja formate cât și individual urmând ca alocarea într-o echipă să fie realizată de organizatori.
Te rugăm să ai în vedere că în etapa finală din 22-23 iunie va trebui să creăm 5 echipe a câte 5 persoane fiecare (în cazul în care nu sunt echipe deja formate).
Avem nevoie de idealiști, de pragmatici și de critici, în egală măsură, pentru a ne asigura că explorăm toate perspectivele în dezvoltarea ideilor câștigătoare.
29 Aprilie - 31 Mai
Înscrieri Climathon Iași 2024
1 - 6 iunie
Selecție participanți
6 - 14 iunie
Anunțare participanți selectați
22 - 23 iunie
Climathon Iasi
Cum se va desfășura
Despre Climathon
Climathon, mișcarea globală inițiată de EIT Climate-KIC a fost organizat pentru prima oară în 2015 și până în prezent a adus împreună peste 30.000 de participanți din 1.000 de evenimente organizate peste tot în lume.
În regiunea de Nord-Est au fost organizate ediții precendente ale Climathon-ului, în 2020 la Piatra Neamț, 2021 la Suceava și 2022 la Iași, acestea fiind organizate de ADR NORD-EST. Mai multe informații pot fi accesate aici.
Impact Hub Bucharest a organizat 2 ediții în 2019 și 2021, unde 4 echipe au răspuns la cele mai presante provocări adresate în capitală și au primit premii în valoare totală de 14.000 de euro.
Aici poți găsi mai multe detalii despre ediția din 2019.
Aici poți citi despre ediția din 2021.
Asociația CIVICA organizează anul acesta evenimentul tip CLIMATHON în orașul Iași, concomitent cu alte 6 orașe din România în dorința de a aduce un impact pozitiv asupra mediului urban.
Climathon Iași este un ideathon de 48 de ore dedicat creării acțiunilor protecției climatice sub forma proiectelor tangibile și durabile, sprijinind proiectele, start-up-urile și afacerile cu impact climatic pozitiv în Iași și în regiunea de Nord-Est, și abordând schimbările de politică locală.
Facilitator
Experți
Mentori
Jurați
Parteneri
Raiffeisen Bank are peste 20 de ani de activitate pe piața bancară din România și peste 2,22 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.600 de angajați, 300 de agenții în toată țara, 660 de ATM-uri, 450 de mașini multifuncționale (MFM-uri) și o rețea de peste 25.600 de POS-uri.
Organizatori
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.
Organizator local
Asociația CIVICA desfășoară proiecte și programe în domeniul cetățeniei active, sustenabilității și a bunei guvernări. Modelul de intervenție al CIVICA este bazat pe crearea de mecanisme de participare civică, colaborare și inovare, oferirea de experiențe de învățare și asistență în advocacy grupurilor și organizațiilor care abordează diverse nevoi din comunitate. De asemenea, asociația desfășoară proiecte de educație civică și media pentru tineri, organizează consultări publice, dezbateri și evenimente care aduc împreună societatea civilă, sectorul de afaceri, mediul academic și instituțiile publice.
Partener local
Cu peste 30 de ani de experiență în realizarea de produse software și sedii în 8 țări din Europa, compania olandeză Centric are încă din 2010 unul dintre centrele sale de dezvoltare în Iași. Cei aproape 400 de angajati lucrează la produse destinate clienților din Olanda și Belgia în diferite domenii, cum ar fi: sectorul public, retail, cybersecurity, smart city, infrastructură și XR.
După o lungă perioadă în care a activat ca un centru de dezvoltare și excelență pentru clienți străini, Centric încearcă in prezent să își contureze un portofoliu solid de clienți si pe piața din România. Cu o experiență unică în domeniul digitalizării serviciilor publice (peste 300 de municipalitati olandeze folosesc astazi solutii software dezvoltate de catre Centric), compania își propune să replice povestea de succes a parteneriatului cu municipalitățile olandeze și în România, devenind un partener stabil, ce poate oferi soluții complete și eficiente pentru transformarea administrației publice de aici, si nu numai.