Noutăți

Climathon Iași 2024: 7 soluții creative pentru un Iași mai răcoros 

Insulele și valurile de căldură urbană au fost provocarea principală abordată la Climathon Iași 2024, când, pe 22 și 23 iunie, 35 de participanți, 5 experți, 7 mentori, 8 potențiali beneficiari, 5 jurați, organizatori și voluntari s-au reunit la Centric IT Solutions Romania pentru a contribui la identificarea unor soluții inovatoare de adaptare climatică a orașului.

Cele două zile de lucru au fost proiectate pentru a ajuta echipele să obțină împreună maximum de rezultate în timpul alocat. A fost nevoie de o abordare structurată, care să încurajeze creativitatea, să amplifice colaborarea și comunicarea. 

Procesul de lucru a fost unul colaborativ, în 7 echipe multidisciplinare de câte 5 participanți. S-au folosit principii de design colaborativ, metode de lucru adaptate din design thinking (Journey Map/ Călătoria Clientului) și service design (interviuri exploratorii cu potențiali beneficiari), dar și un Lean Canvas modificat care i-a ajutat pe participanți să își structureze prezentările.

Pentru a ajuta participanții să înțeleagă mai bine contextul științific și diversele abordări existente referitoare la problemele provocate de insulele și valurile de căldură urbană, în prima zi au fost invitați experți din mediul academic, din instituții și autorități publice locale, cât și din mediul de business. 

După ce experții au oferit informații despre imaginea de ansamblu, a urmat o sesiune de lucru cu reprezentanți ai câtorva categorii de potențiali beneficiari: părinți, sportivi, antreprenori din HoReCa, ghizi de turism, bicicliști amatori, oameni din managementul unor companii și "părinți" de animale de companie. Echipele au urmat un ghid de discuție și obiective de cercetare pentru a descoperi cele mai frecvente dificultăți pe care aceștia le întâmpină. După aceea, membrii echipelor au extras principalele concluzii și oportunități, pe baza cărora au generat numeroase idei de soluții posibile printr-un proces de brainstorming.

A doua zi a evenimentului s-a concentrat pe dezvoltarea conceptelor de soluții. A urmat o sesiune de feedback cu mentorii, care a adus claritate și focus pentru transformarea conceptelor în posibile soluții viabile. Echipele au continuat să lucreze intens, testând soluțiile cu potențiali beneficiari și pregătindu-se pentru prezentările finale. Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea soluțiilor de către echipe, urmată de jurizarea acestora și acordarea premiului de 5000 de euro echipei care a obținut punctajul cel mai mare.

Soluția câștigătoare: GARDEN IN A BOX

Garden in a box este propusă de o echipă multidisciplinară cu experiență în arhitectură, peisagistică și design formată din: Mara Alexandra Dinu, Diana Dascălu, Diana Hanganu,  Lia Ioana Olguța Iftimescu și Petronela Ailincăi. 

Garden in a box propune grădini urbane modulare configurabile care acționează ca "adăposturi naturale de răcire" pentru a reduce impactul insulelor de căldură urbană. Elementele cheie cuprind: 

  • Vegetație stratificată cu plante native
  • Sisteme inteligente de irigare și colectare a apei pluviale
  • Materiale reflectorizante și de absorbție a căldurii
  • Integrare flexibilă în infrastructura urbană existentă
  • Tehnologie de monitorizare și optimizare

Beneficiile includ răcirea prin evapotranspirație, umbrire, îmbunătățirea calității aerului, reducerea efectului de reflexie, crearea de microclimate răcoroase, gestionarea apei pluviale și creșterea biodiversității urbane.

Soluțiile dezvoltate de celelalte 6 echipe care au răspuns provocării, propunând idei alternative de combatere a insulelor și a valurilor de căldură urbană. 

1. MIRAJ OAZĂ URBANĂ:

propune un sistem modular format din bănci, pereți verzi, acoperiș din țesătură specială care reflectă lumina soarelui și pereți pe șine care permit ajustarea umbrei în funcție de poziția soarelui.  Designul versatil permite adăugarea unor funcționalități suplimentare (sistem audio, cișmea, panouri solare), iar materialele folosite - metal pentru cadru, lemn pentru bănci și țesătură pentru acoperiș - asigură rezistența și umbră în diverse zone publice sau private.

2. HEAT  MAP APP

propune o platformă care integrează senzori on-site și date din satelit pentru măsurarea temperaturilor și a altor parametri și permite identificarea zonelor critice de căldură și evoluția acestora. 

Aplicația permite configurarea unor trasee pe hartă, evidențiind punctele de refugiu climatic (heat shelters) și zonele de evitat (hot spots) ce ajută la justificarea și încurajarea investițiilor în proiecte de regenerare urbană. 

3. NOI FACEM O PĂDURE!

propune instalarea unor "copaci" artificiali multifuncționali realizați din panouri fotovoltaice. Aceste structuri oferă umbră și locuri de popas în zonele supraîncălzite ale orașului, în special în spațiile reziduale din centru, generând energie pentru diverse funcții utile, precum stații de încărcare pentru telefoane și biciclete electrice. 

Conceptul vizează crearea unor "păduri" urbane care să transforme zonele neutilizate în oaze atractive pentru locuitori.

4. HEAT ADVISOR:

propune o  platformă  web care oferă informații în timp real și prognoze pe termen scurt privind parametrii climatici urbani. Aceasta integrează date din observații directe, imagini satelitare și rezultate ale modelării numerice și de machine learning pentru a oferi o imagine detaliată a distribuției temperaturii, umidității, vântului și a disconfortului termic în oraș.

Platforma poate fi folosită în mediul de afaceri și de administrațiile locale, oferind servicii de consultanță și modelare climatică la microscară, inclusiv scenarii climatice pe termen lung (2025-2100), ajutând la  atingerea țintelor propuse de neutralitate climatică și eficiență energetică.

5. IAȘI GREEN FEST:

propune organizarea unui  festival care să crească nivelul de conștientizare printre factorii decizionali și comunitatea locală cu privire la impactul valurilor de căldură asupra calității vieții urbane, cât și promovarea soluțiilor durabile pentru adaptarea la schimbările climatice.

6. SHADOWS:

propune o aplicație care să ajute utilizatorii să găsească trasee umbrite și răcoroase în orașe, oferind astfel un confort termic sporit în timpul zilelor călduroase. Principalele sale funcționalități includ hărți interactive cu zonele umbrite pe parcursul  zilei, itinerarii personalizate care maximizează timpul petrecut la umbră, furnizarea de informații despre mobilierul urban și condițiile climatice în timp real.

Climathon Iași a acționat ca un catalizator pentru formarea unei comunități implicate pentru abordarea provocărilor climatice, sporind gradul de conștientizare printre participanți și publicul larg.  Evenimentul ne-a arătat că provocările complexe cu care ne confruntăm, precum cele legate de schimbările climatice, au nevoie de abordări multidisciplinare și co-creare. La CIVICA,  ne dorim să creăm în continuare contexte de lucru colaborativ pentru diverse probleme din comunitate care ne afectează calitatea vieții.

Climathonul este cel mai mare ideathon pe teme de mediu din lume, desfășurându-se în peste 100 de orașe din întreaga lume. În România, este organizat de Impact Hub Bucharest în parteneriat global cu EIT Climate-KIC, susținut de Raiffeisen Bank Romania. 

La Iași, Climathon a fost coordonat de Asociația CIVICA și implementat cu sprijinul partenerului local Centric IT Solutions Romania, alăturându-se astfel celorlalte 6 orașe din țară care organizează acest tip de eveniment: București, Cluj-Napoca, Ploiești, Constanța, Brașov și Timișoara.

Mulțumim tuturor celor care au făcut acest eveniment posibil!

Un comentariu pentru “Climathon Iași 2024: 7 soluții creative pentru un Iași mai răcoros 

  1. I have been reading out some of your posts and i can state nice stuff. I will make sure to bookmark your blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *