Noutăți

Analiza Bugetului Iașului 2015

Bugetele locale sunt încă o limbă străină pentru mulți dintre cetățeni. Și este de înțeles de vreme ce forma de prezentare către publicul larg este în limbaj specializat sub o formă rigidă, greu de descifrat. De aceea, am format echipă cu Funky Citizens și ne-am propus să realizăm un raport de analiză a bugetului Primăriei Iași pe anul 2015 într-o formă ușor de urmărit și de înțeles.

Prin această analiză ne-am dorit să:

  • Prezentăm într-o formă prietenoasă, simplu de înțeles, bugetul local al Iașului, pentru a oferi cetățenilor posibilitatea să se informeze mai ușor. În loc de prezentarea unui lung șir de table greu de urmărit, am sintetizat informațiile esențiale pentru cetățeanul de rând, le-am prezentat într-o formă simplificată, cu grafice și diagrame și am inclus o serie de explicații.
  • Determinăm administrația publică să devină mai transparentă și mai deschisă în comunicarea informațiilor de interes public major, precum planificarea bugetară și cheltuirea banilor publici. Realizarea acestui raport a presupus o activitate serioasă de documentare, de analiză a legislației în vigoare și a datelor puse la dispoziția publicului. Când nu am găsit informațiile necesare am trimis solicitări către primărie în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Putem avea o administrație mai transparentă și mai prietenoasă cu cetățenii doar prin mai multă participare civică.
  • Promovăm şi încurajăm respectarea principiilor bunei guvernări în rândul reprezentanţilor instituţiilor administraţiei publice locale. Ne dorim ca acest raport să prezinte un punct de plecare care să determine Primăria Municipiului Iași și instituțiile subordonate să facă eforturi suplimentare pentru a urmări implementarea unor principii de bună guvernare precum: „Guvernul este în slujba cetățeanului, și nu invers.”
  • Creștem implicarea cetăţenilor în procesul de guvernare locală, în procesul public decizional și în rezolvarea problemelor comunității. Ne-am propus să realizăm această analiză într-un mod interactiv, prin implicarea cetățenilor în formularea unor observații sau propuneri de modificare a proiectului de buget. Din păcate, nu am reușit să realizăm acest lucru în măsura în care ne-am propus, în principal datorită constrângerilor de timp și lipsei unor informații detaliate privind cheltuielile și investițiile planificate.

Pe scurt, în urma analizei realizate, ne-am dat seama că nu există o planificare bugetară multi-anuală, iar Iașul are o capacitate redusă pentru susținerea investițiilor din fonduri proprii. Cetățenii au fost consultați formal, iar proiectul de buget nu este însoțit de rapoarte care să justifice alocarea fondurilor. Iașul este dependent de fonduri nerambursabile, ceea ce este îngrijorător deoarece, după 2020, vor fi reduse considerabil subvențiile de la UE și cele de la bugetul de stat, pentru co-finanțarea proiectelor cu fonduri nerambursabile europene.

Citește analiza completă aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *