Noutăți

Ce-și propun inițiativele civice înregistrate în piic

În perioada 13 – 30 noiembrie s-au înregistrat în Programul pentru implicare și inovare Civică (piic) 23 de inițiative civice din partea a 22 grupuri, ONG-uri, școli sau organizații profesionale care își doresc să contribuie la crearea unui Iași mai bun.

Perioada aceasta, am fost în întâlniri și discuții cu reprezentanții celor 23 de inițiative civice pentru a înțelege mai bine ce-și propun și cum poate programul să-i susțină în implementare pentru a genera impact în comunitate. Și ne-a plăcut mult să cunoaștem oamenii cu inițiativă ai Iașului!

Deși în planul comunicat inițial am menționat că vom selecta pentru etapa următoare (experiența de învățare) doar 6 dintre inițiativele înregistrare, cunoscându-i pe fiecare și înțelegând mai bine ce-și propun, am conștientizat cât de valoroasă poate fi o experiență comună de învățare, în care putem crea sinergii și colaborări între inițiative.  Astfel, pentru experiența de învățare despre advocacy, schimbări sistemice și impact colectiv, care se va desfășura în 3-4 februarie, am invitat toate inițiativele eligibile înregistrate, respectiv 21 inițiative. 

Vom analiza împreună cu fondatorii programului, după experiența de învățare, când inițiativele vor avea un plan mai clar de implementare, cum vom selecta inițiativele pentru etapa de asistență, mentorat și sprijin financiar (intenția de la acest moment este să sprijinim cât mai multe dintre inițiativele eligibile și căutăm resurse pentru asta). 

***

Pe scurt, inițiativele civice înregistrate în piic propun intervenții pentru amenajarea sau revitalizarea unor spații publice din Iași, crearea și adoptarea de politici publice în domeniul mobilității și al esteticii urbane, organizarea unui concurs de soluții de arhitectură pentru spații publice prietenoase cu copiii, crearea de facilități pentru bicicliști, advocacy pentru crearea Centrului Educațional Moldova/ Complex Educațional Horpaz, desfășurarea de programe/campanii de educație civică, media și electorală în rândul adolescenților, campanii de informare și conștientizare privind consumul de substanțe în rândul tinerilor sau campanii privind colectarea selectivă a deșeurilor. 

Pe larg, iată ce propune fiecare dintre inițiativele civice înregistrate în piic:

Spațiu public: spații publice prietenoase pentru copii

Ordinul Arhitecților din România – Filiala teritorială Iași propune organizarea unui concurs de soluții de arhitectură pentru creșterea atractivității spațiilor de joacă pentru copii din Iași și implementarea soluției câștigătoare într-unul din spațiile de joacă din Iași. Concursul de soluții pe care îl propune echipa OAR Iași va fi pentru realizarea unei platforme polivalente, multifuncționale în care să se desfășoare activități cu și pentru copiii (spre exemplu: spectacole, teatru de păpuși sau care să susțină activități fizice pentru copii). Se dorește ca soluția câștigătoare să fie una îndrăzneață, non-invazivă sau chiar mobilă pentru a putea fi ușor mutată în diferite parcuri din Iași.

Asociația Artipic propune crearea și adoptarea unei proceduri simplificate pentru obținerea autorizațiilor necesare realizării picturilor murale în Municipiul Iași, procedură ce poate lua forma unui Regulament local de arhitectură și estetică urbană. În prezent, picturile murale sunt considerate lucrări de construcție care modifică aspectul arhitectural al clădirilor, astfel, pentru autorizarea lor este necesară o documentație similară construirii unui imobil, ceea ce implică eforturi substanțiale. Un astfel de regulament contribuie semnificativ atât la creșterea numărului, cât și a calității picturilor murale din Iași transformând Iașul într-un oraș mai atractiv și mai prietenos care susține identitatea de oraș cultural și tânăr. De asemenea, inițiativa propune și realizarea unei picturi murale care să promoveze implicarea civică și valorile democratice.

Fundația The Open Network for Community Development propune, alături de Grupul Local de Tineret Hai-Hui, realizarea unor amenajări/intervenții în zona esplanadei din cartierul Alexandru cel bun (Parcul Voievozilor) pentru copiii care locuiesc în zonă și organizarea bilunară a evenimentului „Ziua de joacă”.

Grupul civic Horpaz Atitudine Civică propune refuncționalizarea și reconversia clădirii Centrului Expozițional Moldova (din zona CUG) într-un Centru Educațional pentru a le oferi copiilor din proximitate acces facil la activități extrașcolare de dezvoltare personală. Zona ar putea deveni astfel un centru al periferiei care oferă facilitățile de care oamenii au nevoie fără a mai fi nevoiți să se deplaseze în centrul orașului. În prezent, mulți copii din comunitățile apropiate sunt nevoiți să se deplaseze în centrul Iașului pentru activități școlare și extrașcolare, fapt ce îngreunează mult mobilitatea, iar părinții și copiii pierd mult timp în trafic.  Grupul civic Horpaz Atitudine Civică dorește să deruleze o campanie de advocacy pentru a convinge Consiliul Județean Iași să inițieze demersurile necesare prin care actualul Centrul Expozițional Moldova neutilizat să fie valorificat pentru educația copiilor și să devină un Centru Educațional.

Asociația 1-2-3 Education propune desfășurarea unei campanii care să stimuleze implicarea pre-adolescenilor și adolescenților în inițiative civice practice care să aducă îmbunătățiri, să întrețină sau să activeze spațiile publice de joacă/socializare și crearea unui instrument practic (ghid) de implicare comunitară adresat tinerilor orientat spre management de proiect. Demersul pilot din anul 2024 constă în revitalizarea și transformarea unei zone din proximitatea Parcului Copou într-un spațiu de socializare și joacă pentru tineri și organizarea de activități de petrecere a timpului liber pentru aceștia. Scalarea inițiativei se va realiza prin predarea unei ștafete către alt grup de tineri interesat să revitalizeze sau întrețină un spațiu de joacă și/sau socializare pentru tineri.

Asociația Bucurie si Speranță propune amenajarea unui spațiu sigur de relaxare, socializare și joacă pentru 300 elevi cu nevoi speciale în curtea Școlii Gimnaziale “Constantin Păunescu” Iași. Se dorește amenajarea spațiului, respectând standardele de siguranță, cu mese și băncuțe, mozaic color pentru șotron, trambulină, leagăne, balansoare și picturi murale.

Grupul civic Uniți Prin Educație (UPEducatie) își dorește o școală pentru copiii din satul Horpaz comuna Miroslava. Localitatea s-a dezvoltat în ultimii ani, sunt multe familii tinere cu copii în sat, iar anumite facilități de bază încă lipsesc, și cei care au de suferit cel mai mult sunt copiii. Copiii din Horpaz sunt nevoiți să petreacă zilnic câteva ore pentru deplasarea la școlile din localitățile învecinate unde sunt arondați pentru acces la educație. Grupul civic UP-Educație vrea să convingă autoritățile din Miroslava să prioritizeze investițiile sau să identifice resursele necesare pentru dezvoltarea unui Centru Educațional în Horpaz. Centrul ar putea cuprinde o școală gimnazială, un cabinet medical, serviciu de after-school și un teren de sport.

Asociația Căsuța Pisicească Iași propune amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii, unde ar putea să aibă ca parteneri de joacă și pisici. Această inițiativă este dedicată copiilor care iubesc pisicile,dar nu își permit din diverse motive sa aibă una. Se dorește ca acest spațiu să fie special amenajat pentru ca și copiii cu sindromul Down sau din spectrul autist să poată beneficia de el.

Grupul civic Shopart Ohara propune instalarea de minibiblioteci de tip portativ în diverse zone/instituții publice de unde oamenii pot împrumuta sau dona cărți.

Educație: educație civică pentru tineri

Asociația Alternative Sociale își dorește să continue inițiativele de combatere a dezinformării și dezvoltării gândirii critice în rândul elevilor de la Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” și să creeze un model de bună practică ce poate fi ulterior replicat la nivelul altor licee și școli din comunitatea ieșeană. Tinerii reprezintă un grup vulnerabil la dezinformare, astfel, dezvoltarea gândirii critice este absolut necesară, mai ales că tematica știrilor false nu apare decât excepțional în curricula școlară. Ne dorim de asemenea să dezvoltăm spiritul civic al elevilor, susținând acțiunile de voluntariat în funcție de interesele lor.

Asociația Re-Mind Center propune derularea unui proiect de mentorat pentru un grup de elevi selectați din diferite licee din Iași, conectarea cu specialiști din diferite domenii de interes pentru ei și dezvoltarea unui instrument de lucru care să-i sprijine în implementarea de activități de educație civică. Activități ce vor fi derulate în liceele pe care le reprezintă sau în comunitățile din care elevii fac parte cu focus pe dezvoltarea spiritului civic, apărea drepturilor și valorilor democratice.

Școala Gimnazială „Elena Cuza” propune desfășurarea unei campanii pentru promovarea interculturalității ca modalitate de a încuraja interacțiunea, acceptarea diversității și buna înțelegere între locuitorii zonei Canta – Păcurari, pentru un spațiu mai sigur, o viață mai bună în cartier și o atmosferă mai plăcută în școală. Campania are în vedere organizarea de activități interculturale pentru împărtășirea specificului fiecărei etnii, recunoașterea valorilor comune și amenajarea unui spațiu în proximitatea școlii care susține și promovează interculturalitatea.  

Asociația EduEmpatic propune desfășurarea unei campanii de informare și conștientizare privind consumul de droguri și efectele acestora în rândul tinerilor adolescenți prin organizarea unei serii de evenimente și vizite la instituțiile și organizațiile cu rol în prevenție sau sprijin pentru consumatori. Astfel, vor fi organizate vizite și discuții la Spitalul de Psihiatrie, la Centrul antidrog, la o clinică privată care tratează dependențe, la poliție, biserici și la școli, pentru a promova rolul acestora în prevenție sau sprijinul consumatorilor și pentru a crea echipe multidisciplinare care pot să combată mai bine problema.  

Asociația Kokoro/Armonie propune implementarea unui program complex de terapie și activități educative care să vină în sprijinul adolescenților și al profesorilor pentru a putea combate cauzele psiho-emoționale a diverselor forme de dependență și a oferi o alternativă de viață sănătoasă. Programul urmărește să desfășoare atât activități de prevenție, cât și de identificare și sprijinire a elevilor cu dificultăți create de dependențe.

Asociația Toți Pentru Unul propune implementarea unei campanii de educație civică pentru elevii de liceu prin crearea unor spații educaționale în social media. Respectiv, informarea tinerilor prin realizarea și promovarea de conținut atractiv și dezbateri live despre teme precum drepturi, responsabilități, funcționarea instituțiilor statului, importanța votului, a voluntariatului și a activismului sociali.

Asociația Acțiunea Catolică „Sf. Iosif” Iași propune desfășurarea unei campanii de educație electorală și cetățenie activă în rândul tinerilor din Iași care urmează să voteze pentru prima dată. Scopul este de a sprijini tinerii să conștientizeze importanța participării informate la vot, să dobândească un set de cunoștințe despre cum se pot documenta despre candidații la diferitele alegeri (europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale), cum funcționează diverse instituții și ce atribuții au/vor avea aleșii în diferite poziții de reprezentare.

Mobilitate: facilități pentru mobilitate alternativă și parcări

Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași (APTA) propune conceperea și derularea unei campanii de informare și conștientizare a publicului ieșean și a administrației locale în privința importanței și beneficiilor implementării unei Politici de parcare în Iași.

Grupul civic Geoartis propune reabilitarea coridorului de mobilitate Podu Roș – C.U.G prin activități de cercetare a acestuia din perspectiva tuturor modalităților de deplasare curente și a tipologiilor de utilizatori, dezbaterea / validarea rezultatelor în comunitate și propunerea pilotării unei politici publice de transport durabil (utilizare transport public și velo) și redesign urban pe ruta Podu Roș – C.U.G.

Grupul civic Două roți pentru toți pe termen scurt, inițiativa propune instalarea unor stații multifuncționale de reparat biciclete (stații self-service) în puncte cheie ale Iașului. Prin amplasarea lor în locuri publice, acestea oferă o soluție gratuită, rapidă și eficientă de mentenanță a bicicletei, servind astfel nevoilor mecanice ale bicicliștilor din oraș. Pe termen lung, inițiativa dorește educarea publicului larg și schimbarea mentalității cu privire la nevoile bicicliștilor – care sunt în mare parte ignorate atât de autorități cât și de ceilalți participanți la trafic.

Mediu: tranziție către neutralitate climatică

Grupul civic Spații de recreere cartier Dacia vrea să convingă autoritățile locale să prioritizeze realizarea unui proiect de regenerare urbană pentru șes și splai Bahlui (zona cuprinsă între cartierul Alexandru cel Bun și cartierul Dacia) care să pună în prim plan amenajarea de spații verzi pentru activități de recreere și sportive pentru copii și adulți. Grupul își dorește ca, într-o primă etapă, în demersul de advocacy să propună administrației un proiect de amenajare pentru un areal din zona șes și splai Bahlui care să poată fi implementat în max. un an, iar copiii din zonă să poată beneficia de el cât mai curând.

Grupul civic Eco Iași propune implementarea unei campanii de promovare a colectării selective în rândul adolescenților din Iași și instalarea de recipiente speciale în licee și școli. Pentru a avea impact, campania include atât concursuri și evenimente cu și pentru tineri, cât și acțiuni de informare privind importanța colectării selective pe rețelele sociale.

Grupul civic Cum și de ce să reciclăm propune desfășurarea unei campanii de informare și educare a publicului larg – în mod special a copiilor –  privind colectarea selectivă a deșeurilor prin materiale video creative, ușor de înțeles care pot genera acțiune. Campaniile actuale sunt puțin atractive, informațiile sunt stufoase și inaccesibile publicului larg.

Felicitări tuturor pentru implicare și inițiativă! 

Ne vedem în etapa următoare. Am început deja pregătirile pentru experiența de învățare din 3-4 februarie 2024.

Vom face tot ce putem ca fiecare dintre aceste idei să devină realitate în comunitate, să genereze impact și să contribuie pentru un Iași mai bun. 

Află și tu cum poți susține Programul pentru implicare și inovare Civică (piic) pe www.piic.ro 

Iașul devine mai bun prin implicare civică și colaborare. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi.

Capturi din întâlnirile cu inițiativele civice înregistrate în Programul pentru implicare și inovare Civică (piic):

25 comentarii pentru “Ce-și propun inițiativele civice înregistrate în piic

  1. JimmyVorce spune:

    Good luck 🙂

  2. JimmyVorce spune:

    Good luck 🙂

  3. QR Dinâmico spune:

    Thank you for being a guardian of gratitude, tending to the garden of appreciation with care and love!

  4. What a joy it is to find a blog that exceeds expectations. Thank you for this gift!

  5. „Gratitude is the compass that points us towards a fulfilling life, and your posts are the map guiding us on that journey. Thank you for the direction!”

  6. GloriaLib spune:

    games casino
    top casinos online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *