[cs_content][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]Pe 16 iunie, începând cu ora 10.00, reprezentanți ai administrațiilor din țară și specialiști în Arhitectură și Urbanism se întâlnesc la Palatul Roznovanu, la conferința „Specialiștii proiectează orașe pentru oameni. Primarii le administrează”, prima sesiune a evenimentului CUM MODELĂM UN ORAȘ PENTRU OAMENI. Vor discuta despre reabilitarea spațiilor publice din țară și regenerarea cartierelor ridicate în timpul regimului comunist.
[/cs_text][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h3″ icon=”lightbulb-o”]Sunt lansate primele ghiduri urbane care mapează evoluția spațiilor urbane în România
[/x_feature_headline][x_gap size=”50px”][cs_text]Calitatea vieții într-un oraș este influențată de cum percepem – vedem, auzim și simțim – peisajul său urban. Spațiile publice – principalele locuri în care oamenii se întâlnesc și interacționează unii cu alții – reprezintă izvoarele esențiale de atașament față de un oraș, care influențează dinamica socio-economică și culturală a locuitorilor săi.

În 1989, aproximativ 85% din clădirile existente în România erau construite în timpul regimului comunist, o bună parte dintre ele aparținând unor cartiere de blocuri. Strategiile de planificare și dezvoltare a acestor spații au răspuns cerințelor timpului. Astăzi, aceste complexe nu se mai aliniază cu nevoile și așteptărilor societății. Locuitorii unui oraș pretind, așteaptă și au nevoie ca în cartierele în care trăiesc, să găsească cât mai multe oportunități, atât pentru petrecerea timpului liber, cât și pentru derularea activităților antreprenoriale.

Cu cât spaţiile publice şi cartierele din România ajung să fie mai primitoare, cu atât oraşele din care fac parte devin mai atractive pentru oameni. Iar orașele care vor ști cel mai bine să atragă oameni, vor fi și orașele cele mai competitive în anii următori.

Ghidul de reabilitare a spaţiilor publice descrie transformarea spaţiilor publice în România ultimilor ani. „Reabilitarea spațiilor publice”, notează autoarele în prefața volumului, „rar se pretează la soluții șablon. De cele mai multe ori este nevoie de implicarea unor specialiști și, în mod ideal, fiecare administrație locală ar trebui să organizeze concursuri de soluții pentru pincipalele spații publice aflate în administrarea lor. (…) Maparea spațiilor publice din reședințele de județ românești arată o lipsă acută a unor astfel de spații în România.”

Ghidul de regenerare urbană a cartierelor comuniste identifică probleme-cheie întâmpinate în exercițiile de regenerare urbană a cartierelor de blocuri din țară, care trebuie să facă obiectul unei preocupări coerente la nivel administrativ, în viitorul apropiat.

Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților, și Liviu Nichi Ianăși, președinte al Secțiunii de Urbanism și Zone Protejate din Ministerul Culturii și Identității Naționale, alături de Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea, și Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, alături de alți șapte specialiști în Arhitectură, Urbanism și Dezvoltare Urbană se întâlnesc la Iași să discute despre unde suntem și cum putem depăși blocajele care inhibă dezvoltarea armonioasă a spațiilor publice din România.

Cele două ghiduri urbane constituie o resursă inspirațională pe care Asociația Municipiilor din România o oferă tuturor administrațiilor locale din țară.[/cs_text][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h3″ icon=”lightbulb-o”]Descoperă evenimentul pe site-ul conferinței și înregistrează-ți participarea până vineri, 15 iunie, ora 12.00. [/x_feature_headline][x_gap size=”30px”][x_image type=”none” src=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2018/06/oras-pentru-oameni.png” alt=”” link=”true” href=”http://orasepentruoameni.ro/” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]

2 comentarii pentru “Conferință: Cum modelăm un oraș pentru oameni – specialiștii proiectează orașe pentru oameni. primarii le administrează

1. Nume spune:

Good job

2. Parneava spune:

Domnilor,eu sunt aradean si va pun urmatoarea intrebare:voi ati citit acest ghid de regenerare urbana a cartierelor comuniste? Pentru ca daca ati fi citit cartea cu siguranta nici nu mai pomeneati de ea.Sunt curios cate exemplare s-au tiparit si cat a costat.Dar sa revin,nu vorbesc de alte orase, ma refer doar la Arad.S-au luat poze de pe google maps,poze ce n-au fost reactualizate de ani de zile.Cartierul Sega nu se invecineaza cu cartierul Micalaca.Zona 300,face parte din cartierul Micalaca,nu este cartier separat.In discutie ar fi un viaduct,(stimate autoare,podurile sunt doar peste ape)ce leaga centrul orasului de cartierul Micalaca.Dupa opinia autoarelor,acolo,sub pod,ar fi un loc propice de intalnire a locuitorilor din cartiere!!!!! De asemenea spun autoarele,ar trebui construit un trotuar.Dar trotuar EXISTA de la inaugurarea acestui viaduct!!! Si ni se mai spune un lucru esential:stalpii si plafonul viaductului daca ar fi vopsiti,ar capata un aspect placut si ingrijit.In total 14 randuri!!!Este noaptea mintii!!!!Cred ca ar fi foarte necesara verificarea solutiilor date de cele doua autoare,pentru toate municipiile din tara si transmise apoi scenaristului si regizorului filmului Las Fierbinti.Pentru ca acolo ne situam.Altfel cartea arata bine,coperta groasa,hartie velina care costa mult,are ISBN,dar nicaieri nu apare editura.