Primarii și directorii serviciilor de utilități publice din Nord-Estul țării vin la Iași. Vor putea adopta Indexul Urban, un instrument european de îmbunătățire a serviciilor publice

[cs_content][cs_section bg_color=”hsl(47, 100%, 59%)” parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]Miercuri, 10 iulie a.c., primarii și directorii serviciilor de utilități publice din zona Moldovei ajung la Iași, alături de reprezentanți din mediul privat, academic și societatea civilă, pentru a discuta despre benchmarking-ul urban, o metodă de îmbunătățire a serviciilor publice. Conferința „Index urban pentru servicii publice de calitate și administrație publică eficientă” se va desfășura la Hotel Ramada, începând cu ora 10.00.

Va reuni experți în administrație publică de la Centrul pentru Dezvoltare Urbană și Teritorială (CDUT), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri, care dezvoltă servicii digitale pentru municipalități din state europene.

Evenimentul prilejuiește schimbul de experiență și bune practici în livrarea serviciilor publice, între adminsitrațiile din Nord-Estul României. Ciprian Ciucu, de la CDUT, prezintă instrumentele necesare municipalităților, pentru a servi eficient cetățenii, iar Paolo Dan Chiele, de la BERD arată utilitatea Benchmarking-ului Urban ca instrument de management.[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”h4″]Indexul Urban – un instrument pentru îmbunătățirea serviciilor publice din România[/cs_text][cs_text]În perioada 2018 – 2019, CDUT a dezvoltat  Indexul Urban, o metodologie bazată pe benchmarking și adaptată pentru administrațiile din țară, pentru a crește calitatea serviciilor publice.  „Benchmarking-ul reprezintă un proces structurat pentru compararea serviciilor publice ale unor primării de municipii cu practici similare identificate din alte primării și implementarea celor mai bune idei în procesele proprii. În cazul nostru, benchmarking-ul este un model de îmbunătățire a calității serviciilor publice”, explică reprezentanții CDUT.

Benchmarking-ul este utilizat, de exemplu, de principalele orașe europene, pentru a analiza potențialul de creștere și investiții. CityBench:Urban Benchmarking  se bazează pe date date statistice furnizate de EUROSTAT, iar Bucureștiul și Clujul sunt, deocamdată, singurele orașe evaluate din România.

Pentru îmbunătățirea utilităților publice, 16 municipalități din Canada folosesc, de asemenea, benchmarking-ul, monitorizând 37 de servicii.  Performanța orașelor este analizată comparativ, precum și longitudinal, pentru a analiza evoluția unui centru urban, în funcție de calitatea serviciilor publice livrate. În felul acesta, administrațiile canadiene urmăresc să identifice cele mai bune procese care conduc la servicii publice calitative și o mai bună performanță urbană.

Conferința din Iași, organizată de CDUT în parteneriat cu CIVICA,  face parte din proiectul „Romanian Urban Index – Sistem independent de monitorizare al serviciilor publice”, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă. Ciprian Ciuciu, managerul proiectului, și Paul Moldovan, expert  în monitorizarea și evaluarea politicilor publice, vor familiariza participanții și reprezentanții municipiilor din regiune, cu indicatorii de calitate și performanță în serviciile locale.[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”hsl(47, 100%, 59%)” parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]

AGENDA CONFERINȚEI:

10.00 – 11.30: Sesiunea de deschidere

Mixul de instrumente pentru livrarea serviciilor publice de calitate în orașe
• Ciprian Ciucu, Centrul de Dezvolatare Urbană și Teritorială

Benchmarkingul Urban ca instrument de management în livrarea serviciilor publice
• Paolo Dal Chiele, BERD, Proiectul Benchmarking pentru Transport Urban

Întrebări și răspunsuri

11.30 – 12.00 Coffee & Ceai

12.00 –13.00:  Inovare şi digitalizare în administraţia publică locală

Inovaţie şi creativitate în eficientizarea serviciilor publice
• Assoc. Prof., Ph.D. Hab. Ana-Maria Bercu, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, UAIC Iaşi