Noutăți

ONGteca prezintă: Kokoro/Armonie – preocupare pentru dezvoltare personală

Scopul proiectului ONGteca este de a crește capacitatea, sustenabilitatea şi potenţialul de inovare a organizațiilor neguvernamentale din Regiunea de Nord Est a României prin investiții în infrastructură umană și transfer de know-how, prin mentorat și coaching care sa genereze produse, servicii și activități cu o valoare adăugată mult mai mare la nivelul comunității.

În proiectul ONGteca, 22 de ONG-uri trec printr-un amplu proces de dezvoltare organizațională și beneficiază de diferite tipuri de sprijin precum: un program de mentorat & coaching pe 2 domenii de dezvoltare/organizație timp de 12 luni, 5 programe de training în domeniile: fundraising, elaborarea cererilor de finanțare & management de proiect, managementul echipei & leadership organizațional, comunicare și planificare strategică, activități și evenimente destinate creșterii potențialului de colaborare și inovare (această activitate este publică, deschisă și ONG-urilor care nu sunt în program), realizarea unei platforme de strângere de fonduri din comunitate și dezvoltarea și pilotarea unui mecanism de colaborare între sectorul ONG și finanțatori publici & privați la nivel local.

Proiectul ONGteca este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA, în perioada septembrie 2021- iunie 2023, iar prin interviurile ONGteca prezintă” dorim să vă facem cunoștință cu organizațiile beneficiare din proiect.

Astăzi vă invităm să cunoașteți Asociația Kokoro / Armonie din Iași.

 

 

Cum a luat naștere Asociația Kokoro/Armonie și care este povestea ei?

Centrul Armonia este un spațiu de educație alternativă creat de Maestra Tara pentru oamenii de toate vârstele care doresc să participe la cursuri transformaționale și la evenimente culturale cu scopul de a-și schimba mentalitatea și obișnuințele nesănătoase.

Din experiența sa de peste 30 de ani ca profesor, doctor în Biologie, cu specializarea Genetică, Maestru de Yoga, consilier de dezvoltare personală și terapeut, a luat naștere această comunitate. 

Scopul activităților este deschiderea către o viață conștientă, sănătoasă, trăită în armonie cu reperele morale și cu tot ceea ce este natural.

Maestra Tara a început aceste activități inovatoare în 2003, iar în toamna anului 2019, în al XVII-lea an de studiu, membrii Grupului de Yoga Integrală, sub îndrumarea dumneaei, au inaugurat la Iași Centrul Armonia. 

Asociația Kokoro/Armonie, ca formă juridică prin care să putem susține activitatea socială a întregului concept, a fost definitivată în 2020. 

Membrii Grupului de Yoga Integrală sunt din Iași, Cluj, dar avem și colegi români stabiliți în afara țării.

Principiile după care ne ghidăm sunt:

  • acțiunea corectă;
  • dorința de a ne schimba mentalitatea;
  • bunăvoința;
  • spiritul umanist;
  • puterea exemplului;
  • ancorarea în realitate;
  • modelul de viață onest cu noi înșine și cu ceilalți.

 

Ce faceți la Kokoro/Armonie? Ce activități, proiecte sau programe derulați?

Centrul Armonia propune cursuri bazate pe învățarea directă, pe dezvoltarea personală individualizată și activități culturale și educative.

Activitățile noastre se adresează copiilor, adolescenților și adulților, inclusiv seniorilor; ele se desfășoară în mod regulat, având la bază o abordare holistică a omului și sunt structurate astfel:

  • Cursuri săptămânale de Yoga tradiţională. În fiecare sâmbătă avem cursul de Yoga. Începând cu 10 iunie 2023, organizăm o grupă nouă pentru începători, iar în perioada următoare vom relua și cursul de marți.

Yoga este un univers de cunoaştere a naturii umane, a limitelor ei, a cauzelor blocajelor fizice, mentale, emoṭionale, energetice. De aceea, poate oferi soluṭii pentru fiecare căutător de răspunsuri adevărate.

Yoga este pentru orice om. Fiind o știință atât de detaliată şi subtilă a curgerii vieții prin noi toți, are de oferit ceva util oricui.

Maestra Tara are capacitatea de a simți nevoile energetice ale participanților și îşi adaptează cursul pentru ca fiecare să fie susținut prin tehnicile alese.

Tabără pentru copii – Comunicarea emoțiilor

  • Tabere educaționale pentru copii. Începând cu 2021 am avut cel puțin o tabără pentru copii pe an. 

În perioada 28-30 iunie 2023 organizăm următoarea tabără intitulată Comunicarea emoțiilor, prin care ne propunem să îi ajutăm pe cei mici să își cunoască și să își comunice emoțiile. La această tabără vom colabora pentru prima dată și cu Cerc Experimentis din Iași. Astfel, copiii vor avea ocazia să exploreze și să învețe prin joacă despre știința din spatele lumii vii. Tabăra se adresează copiilor cu vârste între 7 și 11 ani. 

În acest an mai urmează încă 2 tabere pentru copii.

  • Tabere tematice pentru adulți. Maestra Tara organizează taberele pentru adulți începând din 2013. 

În acest an, tabăra va fi în perioada 9 – 15 iulie și va avea loc în județul Vâlcea. Tema este Spiritualitate în realitate. În următoarele zile vom posta evenimentul pe Facebook.

 

  • Grupuri de terapie pentru adolescenți – întrucât adolescența este o perioadă unică și cu nevoie specifice, grupurile primesc ajutor terapeutic  pentru schimbările datorate actualului mod de viață: instabil, plin de provocări, de necunoscut, chiar stresant.
  • Grupuri de terapie pentru adulți. În perioada ce urmează, vor avea loc noi grupuri de terapie pe teme și nevoi distincte: Karma, cea mai bună prietenă a mea, prin care participanții învață despre karma și lecțiile karmice și încep să primească de la Maestra Tara tehnici prin care să ajungă să transforme suferința în combustibil pentru evoluție.

 

Apoi va urma un nou curs despre Nobila cale  a lui Buddha. Este un curs introductiv pentru a ajuta cursanții să intre în lumea văzută prin ochii lui Buddha, să-și dezvolte curajul de a accepta “lucrurile așa cum sunt” și să învețe ce înseamnă să trăiască conștient. Cursul introductiv va fi urmat, apoi, de câte un curs dedicat fiecărui pas de pe Calea lui Buddha:

  1. Vederea corectă
  2. Intenția corectă 
  3. Vorbirea corectă
  4. Acțiunea corectă
  5. Ființarea corectă
  6. Efortul corect
  7. Atenția corectă
  8. Concentrarea corectă
  • De asemenea, lucrăm la a crea parteneriate, pentru a extinde oferirea ajutorului și către oameni care se regăsesc în condiții sau situații în care nu pot avea cu ușurință acces la educație, adolescenți și tineri din casele de tip familial din Iași.
  • Permanent derulăm acțiuni de strângere de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în a accesa cursurile și taberele. În momentul de față am început o serie de acțiuni de strângere de fonduri pentru copii să participe în tabăra de Comunicare a emoțiilor și pentru adulți, studenți și pensionari să participe la cursuri și în tabără. 

Cu dragoste de oameni, răbdare și bunăvoință, Maestra Tara oferă învățături și tehnici foarte concrete, prin care cunoaștem cum funcționează mintea, învățăm să ne recuperăm sănătatea, recunoaștem tiparele greșite de  gândire și de comportament și le înlocuim cu un alt mod de a fi, bazat pe conștiință și responsabilitate. Scopul este ca împreună să explorăm și să descoperim ceea ce dintotdeauna a fost sădit în Ființa noastră: Omenia, Adevărul, Bucuria, Bunătatea, Libertatea autentică, Abundența, Generozitatea.

  • Activități culturale, recreative și de socializare

Organizăm vizionări de film, audiții din diverse genuri muzicale, programe educative și jocuri în aer liber pentru copii, activități pentru adolescenți. Scopul este încurajarea dialogului și interacțiunii dintre oameni. Folosim muzica, literatura, filmul, jocul, artele plastice ca puncte de plecare pentru a restabili contactul uman și a transmite valorile între generații.

 

 

 

Sunteți una din organizațiile beneficiare ale programului ONGteca. Cum vă ajută activitățile de mentorat, formare, coaching și networking din acest program?

A fost o surpriză pentru noi să fim printre asociațiile beneficiare ale programului ONGteca

Cursurile organizate de ONGteca ne-au ajutat din multe puncte de vedere. Ne-au dat direcții concrete în fundraising, marketing și promovare și ne-au susținut să putem crea proiecte într-un mod profesionist.

Participarea la program ne-a permis să înțelegem diferența dintre activitățile ONG-ului și cele creatoare de venituri pe care o asociație le poate genera.

Un alt avantaj îl reprezintă faptul că am ajuns să cunoaștem colegi din alte asociații cu care să colaborăm pentru diverse proiecte. De asemenea, colaborarea cu Fundația Comunitară Iași, CIVICA, Fundația Serviciilor Sociale Bethany și partenerii lor, ne-a oferit imaginea a ceea ce înseamnă bune practici ale unor fundații mari din țară. 

Mergând mai departe, participarea ca beneficiari ai acestui program ne-a deschis drumul către parteneriate pe care dorim să le dezvoltăm pe termen lung.

Și, nu în ultimul rând, platforma Drag de Iași, pe care ați lansat-o ca parte a programului ONGteca este o resursă foarte utilă pentru strângerea de fonduri în comunitatea din care facem parte.

 

 

Ce vă doriți să dezvoltați în viitor?

Scopul nostru este să ajungem să creăm un sistem de educație bazat pe valorile profund umane. Pe termen lung, ne dorim să facem acest lucru prin:

  • redactarea unei serii de manuale împărțite pe grupe de vârstă (2 pentru copii, 2 pentru adolescenți și 1 pentru adulți) cu tehnici și practici pentru un stil de viață sănătos și a unor programe prin care profesorii, elevii și părinții să ajungă să integreze modul de viață sănătos în școală, în familie și în viața de zi cu zi.
  • crearea unui centru educațional în zona rurală.

Pe termen scurt și mediu ne dorim să continuăm seriile de activități pe care le organizăm deja în mod recurent (cursurile tematice, taberele pentru copii și adulți, serile de film, programele educative pentru copii, concertele cu scop caritabil, etc.), dar să le extindem prin colaborări cu alte organizații.

 

Cum vă pot susține cei care doresc să se implice?

Faptul că echipa noastră este localizată în 2 orașe din țară, dar și în străinătate, ne-a arătat că, pentru a te implica, nu e neapărat nevoie ca toată lumea să locuiască în aceeași localitate. Așa că cei care vor să se implice o pot face și dacă nu locuiesc în Iași. Modalitățile de implicare sunt diverse: avem nevoie de voluntari implicați în activitățile de promovare, dar și în activitățile curente de întreținere, cum ar fi îmbunătățirea site-ului, îngrijirea grădinii, curățenie etc.

De asemenea, avem nevoie de ambasadori ai cauzei noastre: oameni dispuși să ne susțină proiectele pe platformele de fundraising, în companiile unde lucrează și chiar printre prieteni.

Pentru cei care doresc să se implice financiar, avem nevoie de suport pentru fondul de burse pentru educație.

Cei care doresc să ne contacteze, o pot face pe pagina de Facebook: Yoga Iaşi | Iasi sau pe adresa de email: centrulkokoro@gmail.com. Mai multe informații se găsesc pe site-ul nostru: https://armoniayoga.ro/ .

 

 

Acest interviu este realizat de Alexandra Gherguț-Babii, Coordonator Comunicare & Fundraising al Asociației CIVICA.

Interviul a fost editat pentru acuratețea conținutului, însă fără modificări care să schimbe sensul răspunsurilor.

***

Proiectul ONGteca este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

 

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

4 comentarii pentru “ONGteca prezintă: Kokoro/Armonie – preocupare pentru dezvoltare personală

  1. Alina spune:

    Felicitări, Kokoro/ Armonie!

  2. Your blog is a celebration cake, and every post is a delicious slice of joy. Thank you for the sweetness!

  3. Reading your blog is like opening a treasure chest of gratitude. Thank you for the abundance of wisdom and positivity!

  4. DREX spune:

    Thank you for being a gratitude ambassador, spreading the message of appreciation far and wide through your blog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *