Noutăți

ONGteca prezintă: Artipic – implicare civică prin artă

Scopul proiectului ONGteca este de a crește capacitatea, sustenabilitatea şi potenţialul de inovare a organizațiilor neguvernamentale din Regiunea de Nord Est a României prin investiții în infrastructură umană și transfer de know-how, prin mentorat și coaching care sa genereze produse, servicii și activități cu o valoare adăugată mult mai mare la nivelul comunității.

În proiectul ONGteca, 22 de ONG-uri trec printr-un amplu proces de dezvoltare organizațională și beneficiază de diferite tipuri de sprijin precum: un program de mentorat & coaching pe 2 domenii de dezvoltare/organizație timp de 12 luni, 5 programe de training în domeniile: fundraising, elaborarea cererilor de finanțare & management de proiect, managementul echipei & leadership organizațional, comunicare și planificare strategică, activități și evenimente destinate creșterii potențialului de colaborare și inovare (această activitate este publică, deschisă și ONG-urilor care nu sunt în program), realizarea unei platforme de strângere de fonduri din comunitate și dezvoltarea și pilotarea unui mecanism de colaborare între sectorul ONG și finanțatori publici & privați la nivel local.

Proiectul ONGteca este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA, în perioada septembrie 2021- februarie 2023, iar prin interviurile ONGteca prezintă” dorim să vă facem cunoștință cu organizațiile beneficiare din proiect.

Vă invităm să cunoașteți Asociația Artipic din Iași despre care ne-a povestit Ana-Octavia Preotu, președintele și unul dintre fondatorii asociației.

 

 

Cum a luat naștere Asociația Artipic și care este povestea ei?

Artipic a luat naștere la inițiativa mea și a colegului meu, Adrian, după ce am încercat să inițiem câteva proiecte de regenerare urbană prin intermediul unui alt ONG, dar am întâmpinat piedici de ordin administrativ și decizional. Așa că, în 2019 am luat hotărârea de a nu mai depinde de nimeni și am făcut demersurile pentru înființarea Artipic. Procesul de înființare a fost unul anevoios și lung, dar dorința de a realiza o schimbare nu ne-a împiedicat să inițiem proiectele InZIDerabilii și ReintegrART cu ajutorul Asociației Culturale Moldavia.

La începutul anului 2020, noi, membrii fondatori, am invitat prieteni și cunoscuți la o întâlnire în care am prezentat ce anume este Artipic pentru noi și ce anume ne dorim să realizăm prin intermediul organizației. Din fericire, majoritatea prietenilor și cunoscuților au răspuns pozitiv apelului de implicare în organizație, și ușor ușor, de-a lungul proiectelor organizația a crescut ca număr de membri. 

Mai pe scurt, Artipic a luat naștere din nevoia tinerilor artiști din Iași de a realiza o schimbare, de a-și crea singuri oportunități de dezvoltare.  

Artipic la Festivalul Șotron

 

Ce faceți la Artipic? Ce activități, proiecte sau programe derulați?

Realizăm o schimbare în societate prin intermediul artei și implicării civice. 

Avem 2 direcții generale/programe umbrelă pe care lucrăm:

RegenerARTE Urbană care creează un impact puternic în primul rând asupra artiștilor, prin crearea contextului de cunoaștere, autocunoaștere și dezvoltare de noi cunoștințe și aptitudini.

Proiectul are impact asupra cartierelor vizate prin intermediul picturilor murale ce înfrumusețează peisajul urban, precum și prin intermediul activităților culturale (concerte și DJ set, diverse ateliere, spectacole de jonglerii, video mapping, ș.a., demonstrații, târg, instalații artistice, vernisaj picturi murale, tur ghidat al artei urbane, etc.) ce animă zona, și dau un exemplu de bună practică în fructificarea spațiului din jurul nostru.

Caravana de Artă Urbană care este modul nostru de a duce arta și cultura către tinerii și copiii din comunitățile rurale dezavantajate. Din 2020, prin intermediul Caravanei, am ajuns în 8 comune din județul Iași, unde am descoperit mulți copii și tineri cu potențial. 

Ne propunem să ajungem în mai multe comune din regiune, dar și în orașele mici cu următoarele tipuri de activități:

  • Ateliere de: implicare civică, desen, street dance, jonglerii, acrobatică, percuție, beatbox, fotografie cu telefonul, ș.a.;
  • Spectacole de jonglerii cu foc, video mapping și concerte;
  • Lucrări de artă comunitară (picturi murale);
  • Spectacole de tip talent show, expoziții și dezbateri.

Caravana de Artă Urbană

 

 Cu ajutorul membrilor Artipic, dar și al colaboratorilor desfășurăm următoarele activități:

– Realizăm picturi murale, graffiti și street art. Până acum am realizat:

  • zidul din Dallas;
  • picturile murale de la D.G.A.S.P.C. Iași și Vaslui;
  • picturile murale de la Școala ”Elena Cuza” și P.T.-urile din Păcurari;
  • primul perete legal din Iași pentru graffiti, street art și pictură murală de la Plaja Nicolina;
  • pictura murală de la Casa de Cultură a Sindicatelor;
  • picturile murale și producția graffiti de la Pasajul Octav Băncilă;
  • picturile murale din comunele: Aroneanu, Victoria, Țigănași, Plugari, Popricani, Ungheni, Dumești, Holboca;
  • și multe alte picturi murale pro bono sau comisionate realizate pentru instituții publice, ONG-uri, firme. 

Puteți accesa harta picturilor murale din Iași aici.

 

Pictură murală Pasaj „Octav Băncilă”

 

– Susținem ateliere de: implicare civică; introducere în pictura murală, graffiti și street art; jonglerii, street dance, fotografie cu telefonul, percuție, beatbox, ș.a.

– Organizăm spectacole de jonglerii cu lumini și foc și video mapping, concerte și DJ set, expoziții, proiecții de filme, dezbateri și  spectacole de tip talent show în comunitățile cărora ne adresăm.

 

Sunteți una din organizațiile beneficiare ale programului ONGteca. Cum vă ajută activitățile de mentorat, formare, coaching și networking din acest program?

Activitățile de mentorat ne ajută în dezvoltarea a două domenii la care avem de lucrat: managementul resurselor umane și fundraising. Chiar dacă știm ce ar trebui făcut în principiu pentru a îmbunătăți activitatea organizației, ne este foarte greu să ne mobilizăm să realizăm și aplicăm instrumentele necesare, cu atât mai mult cu cât suntem o mână de oameni care ne implicăm activ în managementul organizației. Prin urmare, proiectul ne ajută să ne prioritizăm activitățile pentru dezvoltarea organizației, iar mentorii ne dau feedback și sugestii utile adaptate nevoilor noastre.

 

Ce vă doriți să dezvoltați în viitor?

Din punct de vedere organizațional ne dorim să creștem gradul de implicare al membrilor (asociați și voluntari), să atragem oameni responsabili care să preia din sarcinile și atribuțiile Consiliului Director, să dezvoltăm proceduri de fundraising care să crească procentul de fonduri atrase de la partenerii corporate. 

Iar în ceea ce privește inițiativele și proiectele, ne dorim să organizăm un festival de artă murală în Iași și să ajungem cu Caravana în peste 50 de comune din județul Iași și în comunele din regiune

De asemenea, în ceea ce privește picturile murale, ne dorim să pictăm: 

  • Pasajul subteran de la Gara Nicolina și Gara Nicolina;
  • Un bloc cu 10 nivele din cartierul Mircea cel Bătrân;
  • Liceul ”Miron Costin”;
  • Zidul din spatele Centrului Cultural Francez;
  • Pasajul Nicolina (în dreptul stațiilor de autobuz – unde trece autobuzul 28).

Ne dorim să:

  • finalizăm de pictat Pasajul Octav Băncilă;
  • realizăm o intervenție murală cu mușchi pe zidul de sprijin de pe strada Elena Doamna.

Pictură murală. Pasajul „Octav Băncilă”

 

Cum vă pot susține cei care doresc să se implice?

Cei care vor să ne susțină în mod direct, ne pot contacta dacă doresc să se implice voluntar în cadrul proiectelor noastre. Avem multe proiecte, idei și vise și ne dorim o echipă cât mjai mare și dedicată cu ajutorul căreia să le punem în aplicare.

De asemenea, ne-ar ajuta dacă ar  povesti apropiaților de inițiativele noastre pentru a ne mări comunitatea de iubitori de artă care aduce schimbare în societate. În spațiul virtual ne găsiți pe pagina de Facebook Artipic Association, pe pagina de Instagram artipic.ong și pe website-ul nostru artipic.net.

Cei interesați pot apela și la serviciile pe care le oferim (pictură murală, organizare de evenimente, spectacole jonglerii cu foc, organizarea de ateliere).

 

În ceea ce privește susținerea financiară, cei care doresc să sprijine Asociația Artipic:

– pot redirecționa cei 3,5% din impozitul pe venit către Artipic prin completarea formularului de pe site: https://artipic.net/sustine/ și trimiterea lui pe email/messenger/whatsapp până pe 20 mai 2023;

– pot face donații direct în contul nostru IBAN: RO64BRDE240SV46029062400, titular Asociația Artipic;

– pot face o sponsorizare (în cazul în care vorbim de o companie) prin completarea contractului de pe site: https://artipic.net/sustine/, trimiterea lui pe email/messenger/whatsapp și transferul sponsorizării în contul asociației.

 

 

Acest interviu este realizat de Alexandra Gherguț-Babii, Coordonator Comunicare & Fundraising al Asociației CIVICA.

Interviul a fost editat pentru acuratețea conținutului, însă fără modificări care să schimbe sensul răspunsurilor.

***

Proiectul ONGteca este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

 

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

2 comentarii pentru “ONGteca prezintă: Artipic – implicare civică prin artă

  1. „Your posts are like a magnet, attracting positive vibes and motivating us to be our best selves. Thank you!”

  2. x.drex spune:

    „Thank you for being a motivational architect, constructing bridges of determination and perseverance in your posts!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *