Noutăți

ONGteca prezintă: Asociația Lukaut – terapie pentru copiii cu autism din Iași

 

Scopul proiectului ONGteca este de a crește capacitatea, sustenabilitatea şi potenţialul de inovare a organizațiilor neguvernamentale din Regiunea de Nord Est a României prin investiții în infrastructură umană și transfer de know-how, prin mentorat și coaching care sa genereze produse, servicii și activități cu o valoare adăugată mult mai mare la nivelul comunității.

În proiectul ONGteca, 22 de ONG-uri trec printr-un amplu proces de dezvoltare organizațională și beneficiază de diferite tipuri de sprijin precum: un program de mentorat & coaching pe 2 domenii de dezvoltare/organizație timp de 12 luni, 5 programe de training în domeniile: fundraising, elaborarea cererilor de finanțare & management de proiect, managementul echipei & leadership organizațional, comunicare și planificare strategică, activități și evenimente destinate creșterii potențialului de colaborare și inovare (această activitate este publică, deschisă și ONG-urilor care nu sunt în program), realizarea unei platforme de strângere de fonduri din comunitate și dezvoltarea și pilotarea unui mecanism de colaborare între sectorul ONG și finanțatori publici & privați la nivel local.

Proiectul ONGteca este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA, în perioada septembrie 2021- februarie 2023, iar prin interviurile ONGteca prezintă” dorim să vă facem cunoștință cu organizațiile beneficiare din proiect.

Vă invităm să cunoașteți Asociația Lukaut din Iași despre care ne-a povestit pe scurt Roxana Radu, președintele și unul dintre fondatorii asociației.

 

 

Cum a luat naștere Asociația Lukaut și care este povestea ei?

Povestea din spate este una destul de complexă și tristă. Pe scurt, este despre o mamă ce a descoperit odată cu diagnosticul de autism al copilului ei, cât de nepregatită este societatea privitor la integrarea acestor copii atât în mediul educațional, cât și în mediul social. Acea mamă sunt eu.

Întotdeauna optimistă și implicată în diverse activități sociale, am descoperit în cadrul unui grup suport al părinților copiilor cu autism o persoană cheie în conturarea ideii de Asociația Lukaut, ce a venit cu oportunitatea de a scrie un proiect POCU cu finanțare nerambursabilă. Cum este bine știut că perseverența duce de cele mai multe ori la succes, așa a fost și în cazul acesta. Am câștigat o primă finanțare de 55.000 euro ce avea drept obiectiv înființarea unei întreprinderi sociale. Astfel, la sfârșit de 2019 a fost înființată Asociația Lukaut ce și-a însușit și un atestat de întreprindere socială ce vizează ca 90% din profitul anual să fie reinvestit.

Am pornit la drum o mână de 5 oameni ce au visat să schimbe lumea. Am rămas 3 fondatori activi, iar pe parcurs ni s-au alăturat și 2 angajați. Povestea mea se poate vizualiza și în clipul video al campaniei inițiale de crowdfunding ce a fost realizată în cadrul primului proiect de finanțare.

Club de terapie pentru copii și adolescenți

 

Ce faceți la Lukaut? Ce activități, proiecte sau programe derulați?

Am început cu oferirea de terapii specifice diagnosticului de autism și întârziere în dezvoltare la copiii din comunitatea din Lunca Cetățuii, Iași. Am creat și un grup suport pentru părinții copiilor ce vin la noi la centru și am dezvoltat activități de educație nonformală și creativă cu grupuri de copii ai comunității. Toate activitățile de grup, atât pentru copii cât și pentru părinți, sunt oferite gratuit din dorința de a aduce împreună cât mai multe persoane care au nevoie de acestea pentru a crea o comunitate puternică. Astfel integrăm copiii din asociație în grupuri de copii neurotipici care să le aducă plus valoare și de la care să aibă ce învăța, iar părinții își construiesc un cadru în care să își poată exprima credințele și ideile în cadrul căruia să simtă apartenența la un grup suport.

Din momentul începerii războiului din Ucraina, nu am putut rămâne indiferenți și am început programele noastre cu terapie specifică pentru un băiețel ucrainean de 8 ani cu autism. Cu acesta terapia trebuia facută în limba engleză deoarece nu vorbea limba română, însă am depășit acest impediment și a fost foarte bine. Băiețelul continuă și în prezent să vină la centrul nostru câte 2 ore zilnic.

Am mai desfășurat și proiecte de grup cu copiii de naționalitate ucraineană, ateliere educaționale și creative, excursie în Bucovina, vizite la muzee (cu ghid în limba ucraineană și activități adaptate pentru copii cu dizabilități mentale), beneficiind de finanțări private.

În prezent am început un nou proiect  „The Feuerstein educational method for Ukrainian children” din cadrul Programului Pași spre Solidaritate si Incluziune, susținut financiar de Fundația Comunitară IașiPrin acest proiect se dorește implementarea metodei educaționale de predare prin mediere Feuerstein în cadrul comunității de refugiați ucraineni.

În paralel, am dat startul unei campanii de crowdfunding prin care dorim să strângem un buget pentru a putea implementa această metodă educațională și în rândul elevilor de gimnaziu din cadrul comunei Ciurea, jud. Iași. O mare nevoie a copiilor și tinerilor din mediu rural este lipsa serviciilor educaționale și de sprijin în dezvoltarea cognitiv-emoțională. În comuna Ciurea, Asociația Lukaut este singura în măsură să evalueze psihologic copiii, să ofere un psihodiagnostic și să realizeze terapii specifice.

Credem cu tărie că educația este viitorul nostru și obiectivul nostru principal este de a face din această comunitate una în care să-ți fie drag să trăiești, să ai în jurul tău oameni capabili și cu idei inovative ce schimbă perspective.

Campania actuală de fundraising – Metoda educațională Feuerstein în comuna Ciurea

 

Sunteți una din organizațiile beneficiare ale programului ONGteca. Cum vă ajută activitățile de mentorat, formare, coaching și networking din acest program?

În cadrul progamului ONGteca am avut ocazia de a ne face cunoscuți devenind astfel mai vizibili în comunitatea ieșeană. De asemenea, am creat o rețea de colaborare cu celelalte organizații beneficiare.

Activitățile de mentorat în ceea ce privește scrierea de proiecte pentru finanțări au fost un adevărat ajutor. Împreună cu mentorul am reușit să depunem 6 proiecte de finanțare. Mentoratul despre managementul echipei a fost, de asemenea, sursă de inspirație privind modul în care ne putem crea un mediu de lucru mai plăcut în care să închegăm relațiile în echipă.

Trainingurile au adus, de asemenea, plus valoare, multe informații cu impact mare pentru organizațiile mici ce nu își permit la început de drum să investească în astfel de formări.

Networkingul îl consider cel mai benefic lucru ce se realizează în cadrul programului ONGteca deoarece lumea se construiește cu oameni și ca să reușești asta, trebuie mai întâi să îi cunoști.

O parte din echipa Lukaut

 

Ce vă doriți să dezvoltați în viitor?

Momentan avem aceste două proiecte în derulare despre care menționam mai sus, Metoda educațională Feuerstein în comunitatea de refugiați ucraineni și elevii de gimnaziu din comuna Ciurea, Iași.

Avem alte două vise mărețe, două noi idei de proiecte care să se desfășoare în comunitatea Lunca Cetățuii, ambele vizând terapiile copiilor ce ne frecventează unitatea. Dorim să achiziționăm două noi softuri de actualitate în domeniul psihoterapiei și să continuăm să implementăm programe gratuite pentru toți copiii ce vin deja la noi la centru.

Pe perioada verii ne propunem să implementăm Școala de vară Lukaut în cadrul căreia se vor desfășura multe activități nonformale educaționale (Feuerstein și Științe).

Sesiune de terapie cu copil cu autism

 

Cum vă pot susține cei care doresc să se implice?

În prezent, puteți susține proiectul nostru, Metoda educațională Feuerstein în comuna Ciurea, lansat pe platforma de crowdfunding Drag De Iași. Puteți fi donator, sau puteți face cunoscut proiectul nostru mai departe.

De asemenea, dacă doriți să vă implicați în activitățile noastre, vă așteptăm la noi. Ne place să lucrăm cu oameni care au o mentalitate pozitivă și productivă și care cred că în orice comunitate se poate atinge excelența dacă există oameni interesați, ce își dau timp pentru a clădi, care doresc să construiască și nu să se lamenteze.

În aceea ce provește activitatea noastră în general, ne puteți susține prin donații în contul Asociatiei Lukaut:

Cont Asociatia Lukaut: 

RO70BTRLRONCRT0581468001

Banca Transilvania

Vă invităm, de asemenea, să ne urmăriți activitatea pe pagina noastră de Facebook: Lukaut Clubdeterapie

 

 

Acest interviu este realizat Alexandra Gherguț-Babii, Coordonator Comunicare & Fundraising al Asociației CIVICA.

***

Proiectul ONGteca este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 248.754,10 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.  Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

 

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Un comentariu pentru “ONGteca prezintă: Asociația Lukaut – terapie pentru copiii cu autism din Iași

  1. binance spune:

    Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *