Pe 28 iulie 2023 a avut loc conferința de închidere a proiectului ONGteca. Împreună cu echipa proiectului (Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA) ne-am amintit de entuziasmul de la începutul proiectului, am povestit cu ONG-urile beneficiare despre impactul activităților din proiect la nivelul organizațiilor, dar și în comunitățile în care activează și am împărtășit planurile de viitor.

În anul 2021, cu încredere în potențialul sectorului nonprofit, împreună cu Fundația Serviciilor Sociale Bethany și Fundația Comunitară Iași am lansat ONGteca. Proiectul a pornit din dorința de a susține organizațiile neguvernamentale din regiunea de Nord-Est a țării în demersurile lor de dezvoltare organizațională și de a contribui, astfel, la creșterea capacității sectorului non-profit de a răspunde nevoilor beneficiarilor și comunităților pe care le servesc.
Pe parcursul a 22 de luni, organizațiile implicate în proiect au fost sprijinite printr-un program complex de creștere a capacității organizaționale ce a inclus evaluare, training, mentorat și coaching, precum și crearea de contexte de colaborare și networking care să faciliteze profesionalizarea, sustenabilitatea și inovația în sectorul nonprofit.
Câteva dintre rezultate:
- 22 de organizații susținute în programul de mentorat și coaching timp de 13 luni;
- Peste 70 de organizații neguvernamentale au participat la 15 inițiative de învățare, networking și stimulare a colaborării în cadrul proiectului;
- o conferință regională care a urmărit să ofere ONG-urilor din regiune un spațiu de dialog și transfer de know-how privind impactul social și sustenabilitatea sectorului neguvernamental;
- 5 programe de formare derulate în domenii strategice: fundraising, comunicare și relații publice, planificare strategică și design organizațional, elaborarea propunerilor de finanțare și management de proiect, managementul echipei și leadership organizațional;
- 817 sesiuni de mentorat și coaching pentru dezvoltare livrate în domenii de mentorat de interes pentru organizații: fundraising, comunicare, managementul echipei, elaborare cereri de finanțare & management de proiect;
- A fost dezvoltată platforma dragdeiasi.ro, în cadrul căreia sunt 25 de ONG-uri înscrise, 31 de proiecte susținute și 82.813 lei mobilizați din comunitate;
- Am desfășurat demersuri pentru inițierea unui mecanism de colaborare între sectorul ONG local și companii private pentru adresarea unor provocări importante ale comunității. Astfel, s-au realizat consultări și analize privind activitatea ONG-urilor la nivel local și județean, cât și despre nevoile și problemele strategice din comunitate. Forma pe care o va lua acest mecanism este Fondul pentru comunitate - Iași 2030.

ONGteca a reprezentat un context foarte bun de învățare și pentru noi, am înțeles mai bine nevoile, problemele și oportunitățile sectorului neguvernamental și sperăm că am reușit să coagulăm o rețea în care organizațiile să schimbe idei, să împărtășească resurse și soluții și să creeze parteneriate pentru a crește impactul în comunitate.
Călătoria ONGteca a ajuns la final, dar sperăm să fie abia începutul pentru ONG-uri și o societate civilă mai puternică în regiunea de NE a României.
Proiectul ONGteca este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 248.754,10 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

jgDF7Xtwxjg
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
xOREH5MmGbq
mTpoRpGeToJ
YSNCa0m4tbp
uQsHRg4Cpg3
EVHUa46tosQ
0fWHabWDxts
tmDP5hh88QN
D8e9G7RwxN7
cS8i31Do6XE
rVl21j8IBFO
7TvQc3UaRGt
6DlhIYAHqaZ
cwgk4CwDa9y
Z4fKXqEYqYW
JJbi3GfPGoY
ycmWL0FysR9
h54tC8ZDUSo
JNV3cCYaPhc
HQ54Is662C0
VzTprmYi0t9
AuYuGwigO0I
Dtl9bVmExog
Jm7gbDOyB3e
Ndak1mcsw08
e3xoHMN4cdR
m9ALX2sncF1
EecI6CCzA9w
0OEmx2V9q3a
PoBiNhbFIVv
UKgyH8EY0dU
uyTtsGx6ZrJ
P1vmNkffQCi
IJ587ABXewy
sXDQyDhzgUW
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.