Noutăți

Programul ONGteca a ajuns la final: rezultate, lecții, gânduri spre viitor

Pe 28 iulie 2023 a avut loc conferința de închidere a proiectului ONGteca. Împreună cu echipa proiectului (Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA) ne-am amintit de entuziasmul de la începutul proiectului, am povestit cu ONG-urile beneficiare despre impactul activităților din proiect la nivelul organizațiilor, dar și în comunitățile în care activează și am împărtășit planurile de viitor.

În anul 2021, cu încredere în potențialul sectorului nonprofit, împreună cu Fundația Serviciilor Sociale Bethany și Fundația Comunitară Iași am lansat ONGteca. Proiectul a pornit din dorința de a susține organizațiile neguvernamentale din regiunea de Nord-Est a țării în demersurile lor de dezvoltare organizațională și de a contribui, astfel, la creșterea capacității sectorului non-profit de a răspunde nevoilor beneficiarilor și comunităților pe care le servesc.

Pe parcursul a 22 de luni, organizațiile implicate în proiect au fost sprijinite printr-un program complex de creștere a capacității organizaționale ce a inclus evaluare, training, mentorat și coaching, precum și crearea de contexte de colaborare și networking care să faciliteze profesionalizarea, sustenabilitatea și inovația în sectorul nonprofit.

Câteva dintre rezultate:

  • 22 de organizații susținute în programul de mentorat și coaching timp de 13 luni;
  • Peste 70 de organizații neguvernamentale au participat la 15 inițiative de învățare, networking și stimulare a colaborării în cadrul proiectului;
  • o conferință regională care a urmărit să ofere ONG-urilor din regiune un spațiu de dialog și transfer de know-how privind impactul social și sustenabilitatea sectorului neguvernamental;
  • 5 programe de formare derulate în domenii strategice: fundraising, comunicare și relații publice, planificare strategică și design organizațional, elaborarea propunerilor de finanțare și management de proiect, managementul echipei și leadership organizațional;
  • 817 sesiuni de mentorat și coaching pentru dezvoltare livrate în domenii de mentorat de interes pentru organizații: fundraising, comunicare, managementul echipei, elaborare cereri de finanțare & management de proiect;
  • A fost dezvoltată platforma dragdeiasi.ro, în cadrul căreia sunt 25 de ONG-uri înscrise, 31 de proiecte susținute și 82.813 lei mobilizați din comunitate;
  • Am desfășurat demersuri pentru inițierea unui mecanism de colaborare între sectorul ONG local și companii private pentru adresarea unor provocări importante ale comunității. Astfel, s-au realizat consultări și analize privind activitatea ONG-urilor la nivel local și județean, cât și despre nevoile și problemele strategice din comunitate. Forma pe care o va lua acest mecanism este Fondul pentru comunitate - Iași 2030.

ONGteca a reprezentat un context foarte bun de învățare și pentru noi, am înțeles mai bine nevoile, problemele și oportunitățile sectorului neguvernamental și sperăm că am reușit să coagulăm o rețea în care organizațiile să schimbe idei, să împărtășească resurse și soluții și să creeze parteneriate pentru a crește impactul în comunitate.

Călătoria ONGteca a ajuns la final, dar sperăm să fie abia începutul pentru ONG-uri și o societate civilă mai puternică în regiunea de NE a României.

Proiectul ONGteca este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 248.754,10 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

7 comentarii pentru “Programul ONGteca a ajuns la final: rezultate, lecții, gânduri spre viitor

  1. uPVC pipe spune:

    Usually I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice post.

  2. „Your posts are like a magnet, attracting positive vibes and motivating us to be our best selves. Thank you!”

  3. Gratitude blooms with every post on your blog. Thank you for the garden of positivity you cultivate!

  4. IT Trends spune:

    „In the vast sea of online information, this blog is a lighthouse guiding us towards truth and structure. Joyful to have found it!”

  5. Gratitude dances through every word on your blog. Thank you for the uplifting choreography!

  6. Your blog is a celebration cake, and every post is a delicious slice of joy. Thank you for the sweetness!

  7. Gratitude is the melody that plays softly in the background of your blog. Thank you for the serene tunes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *