Noutăți

Târgul de inițiative civice de la Iași va avea loc pe 6 mai

Împreună cu CeRe organizăm la Iași, pe 6 mai, Târgul de inițiative civice. Evenimentul va avea loc lCasa de Cultură a Studenților (în Sala Dublin) și îi va prezenta publicului participant pe oamenii civici implicați în diverse campanii de advocacy locale și naționale. Persoanele, grupurile civice și organizațiile care vor fi prezente la târg vor împărtăși din experiența interacțiunilor cu autoritățile publice, despre cum se dezvoltă o inițiativă civică împreună cu comunitatea, cât și despre momentele de succes sau barierele pe care le-au avut în demersurile lor.

Târgul este un prilej de a le recunoaște public meritele civice oamenilor și organizațiilor implicate în proiectul de mentorat în advocacy – Pași civici către o comunitate puternică – inițiat de CeRe și CIVICA în urmă cu 2 ani. Totodată, prezența grupurilor și organizațiilor la târg este o sursă de inspirație pentru cei care doresc să se implice în initiative care să determine administrația publică să rezolve diversele probleme din spațiul public. 

Subiectele de advocacy ale grupurilor prezente la târg sunt de larg interes: modernizarea sau realizarea proiectelor de infrastructură rurală și urbană în acord cu dorințele comunității și protejarea spațiilor verzi, facilitarea accesului la servicii de sănătate în mediul rural, protejarea cădirilor de patrimoniu, accesibilizarea orașelor și instituțiilor publice cu infrastructura necesară persoanelor cu dizabilități, orașe mai prietenoase cu pietonii și bicicliștii, precum și respectarea drepturilor persoanelor din comunitatea LGBTQ. 

Participarea publicului la târg este gratuită, iar accesul se va desfășura în intervalul 10.00 – 14.00, la Casa de Cultură a Studenților din Iași (sala Dublin), pe data de 6 mai.

______

Grupuri și organizații participante la târg:

Grupul civic DizAbil.eu este activ la nivelul orașului Focșani și acționează pentru accesibilizarea orașului și a instituțiilor publice cu infrastructura necesară persoanelor cu dizabilități.

Grupul civic HORPAZ animă civic satul Horpaz din județul Iași, iar principalul subiect pe agenda lor de advocacy este campania prin care se străduiesc să convingă administrația locală despre necesitatea amenajării parcului Horpaz-Ezăreni, într-o zonă verde a satului, lăsată de izbeliște.

Rise OUT este prima organizație de tip grassroots din Iași, care are drept misiune susținerea persoanelor din comunitatea LGBTQ.

APTA – Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași este o coaliție formată din 11 organizații care acționează pentru accesibilizarea spațiului public din Iași și o infrastructură mai bună, atât pentru utilizarea bicicletei, trotinetei, cât și pentru utilizarea transportului public.

Grupul de Inițiativă Civică 16 Februarie luptă pentru modernizarea cartierului și un trai civilizat, într-un cartier din Sectorul 1 al Bucureștiului lipsit de utilități, transport și acces către Sectorul 1, din care face parte.

Asociația Comunitară Bartolomeu Avantgarten din Brașov vizează rezolvarea unor subiecte diverse de interes pentru cetățeni: amenajarea unor locuri de joacă, a trotuarelor sau limitatoarelor de viteză, participarea cu proiecte ale comunității în procesul de bugetare participativă, proiecte de infrastructură pentru cartierul rezidențial “Avantgarten 3 Brașov”.

Caravana cu medici este o asociație formată în principal din medici voluntari, care își doresc mai multă eficiență și mai multă flexibilitate în oferirea serviciilor medicale, de educație și ajutor pentru prevenție și screening. Scopul principal al asociației este să aducă la sate servicii medicale gratuite, iar activitatea lor în teren și demersurile constante de advocacy au făcut posibilă “Legea asistenței medicale mobile”.

Grupul civic ”Ghica Vodă” acționează pentru a proteja cea mai generoasă oază verde din centrul Iașului și pentru a determina autoritățile locale să înființeze Parcul Elena Doamna.

Asociația Eu, tu și ei implică focșănenii în apărarea și promovarea clădirilor istorice amenințate cu demolarea. De 5 ani spun  povești despre arhitecturi urbane și familii uitate din elita locală dinainte de comunism.

______

Mentoratul și asistența în advocacy pe care le oferim în proiectul Pași civici către o comunitate puternică constau în:

 • adaptarea la nevoile grupurilor civice și organizațiilor cu care lucrăm, fie că sunt în perioada de formare/consolidare a grupului, fie că sunt în mijlocul unei campanii complexe de advocacy;
 • consiliere pentru crearea și dezvoltarea unui grup civic sau a unei organizații, pentru gestionarea situațiilor dificile / de colaborare;
 • crearea unui plan și a unor strategii de advocacy pentru campaniile dorite;
 • workshop-uri și sesiuni de formare în funcție de nevoile grupurilor;
 • networking și recomandarea de colaborări și parteneriate cu persoane și organizații cheie;
 • susținere și exemple de tehnici de advocacy, inclusiv redactarea unor documente utile sau a unui text/mesaj convingator pentru diverse campanii; 
 • consiliere pentru abordarea relației cu alte entități – instituții publice, presă, alte organizații, etc;
 • consiliere și ajutor în metodologia și pașii de monitorizare a activității instituțiilor publice;
 • familiarizarea grupurilor cu unele concepte, drepturi și legi și ce presupun ele (spre ex. transparență, pași în organizarea unui protest).

 


***


Târgul de inițiative civice
este organizat în cadrul proiectului Pasi civici către o comunitate puternică derulat de CeRe în parteneriat cu Asociația CIVICA, cu sprijinul financiar de la Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants cort pliabilpavilion portabilpavilion

 

***

Multumim partenerilor:

 

2 comentarii pentru “Târgul de inițiative civice de la Iași va avea loc pe 6 mai

 1. Your blog is a gratitude festival, and I’m thankful for the lively celebrations of thankfulness that unfold in every post. Thank you for the joyous occasions!

 2. www.amzx.art spune:

  Your positivity is like a magnet, drawing smiles with each word. Thank you for the joyful attraction!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *