Noutăți

Tinerii bine informați de azi, cetățenii implicați de mâine. Tabără de educație media

În perioada 21-23 august, la Pojorâta (jud. Suceava), am desfășurat o tabără de educație media la care au participat 21 de eleve de liceu (clasele a X-a, a XI-a și a XII-a) de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” și Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași. Scopul taberei a fost să oferim adolescentelor participante instrumente utile pentru comunicarea nonviolentă, informații pentru consolidarea cunoștințelor despre convingere, persuadare, manipulare și propagandă și să oferim îndrumare pentru dezvoltarea unor inițiative civice prin care să adreseze provocările cu care se confruntă în mediul școlar sau în comunitate.

CONTEXT

Tabăra de educație media este parte din proiectul ABC-ul educației media pe care îl desfășurăm în perioada martie-august 2023 și prin care ne propunem să dezvoltăm competențe media și gândire critică în rândul a 100 de elevi de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” și Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași prin metode educative non-formale și să consolidăm capacitatea unui grup de 20 de tineri multiplicatori de a iniția și a implementa activități care să crească reziliența față de dezinformare și manipulare.

Cei 100 de elevi beneficiari ai proiectului au participat în perioada aprilie – mai la ateliere de educație media unde au dobândit abilități de verificare a informației, diferențiere a faptelor de opinii și analiză a mesajelor media. Apoi, elevii au lucrat în echipe la propriile proiecte de educație media prin care au împărtășit colegilor de generație modalități prin care pot să combată dezinformarea. Proiectele au fost prezentate în luna iunie cadrul a două evenimente publice unde, în urma votului juriului, echipele cu cele mai bune proiecte au câștigat un loc în tabăra de educație media.

CE AM FĂCUT

În cadrul taberei de educație media am organizat pe parcursul a trei zile mai multe sesiuni de training și activități de tip outdoor pentru cele 21 de eleve participante.

Prin sesiunile de training de educație media și gândire critică am urmărit să consolidăm cunoștințele despre cum pot diferenția tipul de influență al unui mesaj mediatic și cum pot crea argumente puternic fundamentate în viața de zi cu zi.

SESIUNE DE EDUCAȚIE MEDIA ȘI GÂNDIRE CRITICĂ SUSȚINUTĂ DE ALEXANDRA GHERGUȚ-BABII

SESIUNE DE EDUCAȚIE MEDIA SUSȚINUTĂ DE ALEXANDRA GHERGUȚ-BABII

Pentru a reuși să comunice cât mai eficient și asertiv opiniile, elevele au participat la o sesiune de comunicare non-violentă unde au beneficiat de ghidaj practic în a oferi feedback pentru a nu răni interlocutorul atunci când își exprimă nevoile și dorințele.

SESIUNE DE COMUNICARE NON-VIOLENTĂ SUSȚINUTĂ DE CRINA PENTELEYCHUK

SESIUNE DE COMUNICARE NON-VIOLENTĂ SUSȚINUTĂ DE CRINA PENTELEYCHUK

În partea a doua a zilei doi de tabără, ne-am bucurat de timp în natură și puțină adrenalină pe traseul Pietrele Doamnei unde elevele s-au putut cunoaște și conecta mai bine prin intermediul provocărilor pe care le-au avut de îndeplinit în echipă. 

DRUMEȚIE PE PIETRELE DOAMNEI

PROVOCARE ÎNDEPLINITĂ PE PARCURSUL TRASEULUI.

Obiectivul principal și activitatea cea mai consistentă din timpul taberei a constat în lucrul în echipă pentru conceperea și planificarea de inițiative civice care să combată dezinformarea, să dezvolte gândirea critică și să încurajeze implicarea în comunitate pe temele de interes pentru adolescenți. Liceenele au dezbătut mai multe provocări cu care se confruntă și pentru care și-au propus să găsească soluții.

LUCRU ÎN ECHIPĂ

Astfel, printre probleme abordate s-au aflat:

  • Modalitatea de predare a unor materii este prea puțin interactivă sau atractivă pentru elevi;
  • Dificultăți în relația părinți – copii, în special în perioadele cu examene atunci când tinerii simt că nu sunt înțeleși și există multă presiune din partea părinților;
  • Lipsa informațiilor privind participarea la vot pe înțelesul tinerilor: unde și cum să se infomeze, cum să analizeze propunerile candidaților, de ce e important să voteze etc 
  • Lipsa colectării selective în unele școli și a unei culturi a grijii pentru natură;
  • Prea puține informații accesibile tinerilor despre societate, cum funcționează instituțiile, cum se citește o lege, ce drepturi și responsabilități avem (educație civică și juridică)

PREZENTARE PROIECTELOR. TEMATICA ABORDATĂ: DIFICUTATEA COMUNICĂRII ÎNTRE PĂRINȚI-TINERI

PREZENTARE PROIECTELOR. TEMATICA ABORDATĂ: NEVOIA DE COLECTARE SELECTIVĂ ȘI CULTURĂ A GRIJII FAȚĂ DE NATURĂ

PREZENTARE PROIECTELOR. TEMATICA ABORDATĂ: NEVOIA DE EDUCAȚIE CIVICĂ ȘI JURIDICĂ PE LIMBAJUL TINERILOR

PREZENTARE PROIECTELOR. TEMATICA ABORDATĂ: NEVOIA DE INTERACTIVITATE LA ORE ȘI NEVOIA CREȘETERII INTERESULUI TINERILOR PRIVIND PARTICIAPREA LA VOT.

CE SPUN PARTICIPANTELE

„Tabăra ne-a ajutat să devenim conștienți de pericolul din media, iar trainerii ne-au sprijinit să ne exprimăm ideile prin care să ne construim un spațiu prietenos și facil dezvoltării noastre, noi reprezentând viitorul.”

„Tot ce am făcut în tabără m-a ajutat enorm să mă dezvolt, dar cel mai mult apreciez faptul că am avut ocazia să mă exprim liber și să îmi pun în aplicare ideile pentru o societate mai prietenoasă și responsabilă.”

„În urma acestei tabere am realizat că tinerii chiar pot schimba ceva cu ajutor din partea unor adulți deschiși și că ideile noastre sunt ascultate chiar dacă echipa mea nu a venit cu cea mai genială idee. Overall, m-am distrat super bine, aș mai veni și cu altă ocazie și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au făcut această experiență posibilă. Multă dragoste!”

După această tabără am rămas cu sentimentul puternic că tinerii au energie, motivație și un potențial imens pentru a modela viitorul și a avea o societate democratică, sustenabilă și incluzivă. Au nevoie de modele și contexte în care să fie ascultați, înțeleși și instrumente prin care să-și transforme ideile în acțiuni concrete.

Experiența de lucru cu liceenii pe care ne-o oferă proiectul ABC-ul educației media, și, mai cu seamă experiența din tabăra de educație media, ne confirmă cât de necesar și important este să investim ca organizație civică în tineri și în ideile lor de a modela societatea. 

ULTIMA ZI DE TABĂRĂ DE EDUCAȚIE MEDIA

***

Proiectul ABC-ul educației media este derulat de Asociația CIVICA și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

#Efectivcivic

3 comentarii pentru “Tinerii bine informați de azi, cetățenii implicați de mâine. Tabără de educație media

  1. „In a world that sometimes forgets to be thankful, your posts are a reminder to count our blessings. Thank you!”

  2. My heart is filled with gratitude for every post you publish. Amazing!

  3. Thank you for being a curator of gratitude, sculpting a masterpiece of appreciation with every post on your blog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *