Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), documentul care trebuie să bată în cuie cum vor arăta următorii 15 ani în Iași a intrat în dezbatere publică acum câteva zile, însă perioada de consultare publică este mult prea scurtă ca ieșenii să poată transmite propuneri sau observații având în vedere că draftul documentului are nici mai mult, nici mai puțin de 618 pagini.
Deși în luna mai a anului acesta a existat o promovare intensă a perioadei inițiale de consultare, considerăm că acest tip de promovare este cu atât mai necesar acum, când există un draft SIDU, care oferă mai multe detalii legate de proiectele majore pentru comunitatea noastră, iar observaţiile şi propunerile cetățenilor pot lua forme foarte concrete.
Vineri, 16 septembrie a.c. am participat la ședința de consultare publică organizată de reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi în vederea prezentării draftului Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Iași pentru perioada 2015-2030. În urma ședinței am realizat un rezumat și o luare de poziție privind modul de desfășurare a acesteia pe care o poți citi mai în detaliu aici.
De asemenea, am colectat o serie de observații și propuneri ale cetățenilor din Iași cu privire la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pe care le poți accesa aici.
Propunerea noastră pentru următorii 15 ani ai orașului nostru este să fie deschis un fond de investiții pentru dezvoltare durabilă, inclusiv pentru sprijinirea antreprenoriatului, a industriilor creative și a proiectelor culturale. De ce?
- Pentru că Iașul are nevoie de investiții nu doar în infrastructură ci și în alte domenii;
- Pentru că trebuie să investim și să ne dezvoltăm fără să transferăm povara de pe umerii generațiilor prezente pe cei ai generațiilor viitoare = fără să creștem gradul de îndatorare publică a municipiului Iași;
- Pentru a reduce dependența Iașului de fondurile nerambursabile UE sau a fondurilor alocate de la nivel central.
Cei mai sceptici dintre noi vor spune că nu de strategii, planuri și proiecte pe hârtie ducem lipsă, ci de capacitatea de a duce la capăt proiectele începute, precum și de puterea de a transforma planurile de pe hârtie în realități care să crească cu adevărat calitatea vieții în Iași. La CIVICA înțelegem și împărtășim această convingere, dar suntem conștienți și de faptul că unele lucruri sunt prea importante pentru a le lăsa doar la îndemâna politicienilor. Dacă dorim ca o strategie de dezvoltare să aibă succes, considerăm că ieșenii trebuie să fie cu adevărat implicați în procesul decizional iar atât primăria cât și noi, ca cetățeni, trebuie să facem eforturi mai consistente în acest sens.