Noutăți, Solutii colaborative pentru comunitate

Orașul în care ne place să trăim este orașul în care ne implicăm

Pe 29 octombrie lansam, oficial și cu emoții, noul proiect CIVICA – Soluții colaborative pentru comunitateEste un proiect pentru care ne-am pregătit încă de la înființare, care încorporează tot ceea ce ne-am propus să devină realitate în Iași:  transparență, implicare, cooperare între administrație, cetățeni și cât mai mulți actori din comunitate.

Am primit multă energie bună de la oamenii pe care i-am invitat să se implice în proiect. Au venit cu încrederea că ieșenii au tot ce le trebuie pentru a construi un nou mod de a rezolva problemele orașului: prin colaborare. Am întâlnit și sprâncene ridicate cu neîncredere. De ce mai întrebați lumea despre probleme? Nu e clar care sunt?”, De ce un proiect așa lung, cu multe etape?”, De ce nu puteți rezolva problema unui chioșc în mijlocul pistei de biciclete? De ce căutați probleme mai complexe?” 

Așa că, haideți să vă povestim despre ce este vorba în Soluții colaborative pentru comunitate și de ce facem lucrurile așa și nu și altfel. 

Evenimentul de lansare a proiectului Solutii colaborative pentru comunitate

Un proiect pilot despre cum, împreună, putem construi soluții #pentruOameni

 

Început în august 2020,  episodul pilot din Soluții colaborative pentru comunitate se încheie, oficial, în iulie 2021. În răstimpul acesta, facem un exercițiu prin care învățăm, și noi, și Administrația, cum implicăm comunitatea în rezolvarea problemelor orașului, astfel încât soluțiile să răspundă nevoilor reale ale oamenilor. Din experiența aceasta, vrem să extragem un mecanism prin care aparatul administrativ  consultă și implică în mod constant și eficient, membrii comunității, pentru soluționarea problemelor comune, la nivel local. Vrem, cu alte cuvinte, să construim fundația unui proces participativ, care valorifică ideile, experiența și resursele cât mai multor actori din comunitate, ca parte din modul de lucru recurent al administrației ieșene din viitor. 

Pentru asta, am gândit 7 etape mari: pornim de la identificarea problemelor, trecem prin prioritizarea lor, apoi le cercetăm și le înțelegem pentru ca, în final, să construim, alături de specialiști și cetățeni, soluții creative și empatice care pun în centru oamenii și nevoile lor. Urmează, apoi, ca Administrația și alte organizații direct interesate să  implementeze soluțiile propuse. 

 

Concret, cum contribuim la soluțiile de care are Iașul nevoie?

 

O platformă online pentru semnalarea și prioritizarea problemelor orașului

Dacă ne gândim la problemele orașului, fiecăruia dintre noi îi vin în minte măcar 3 despre care tot citim în presă, discutăm cu prietenii și familia. Dar sunt aceleași pentru majoritatea ieșenilor? Ce neajunsuri sunt în spatele acelor probleme? Putem presupune noi, o echipă restrânsă, ce este prioritar pentru un oraș întreg? 

În Soluții colaborative pentru comunitate am ales să consultăm cetățenii despre ce îi împiedică să se bucure mai mult de viața în Iași. Fiecare trăiește o experiență diferită. Cu cât avem un tablou mai detaliat despre provocările orașului, cu atât cresc șansele să găsim rezolvări care să răspundă mai bine unor nevoi reale. 

www.solutiicolaborative.ro este platforma online unde ieșenii semnalează problemele care îi afectează în comunitate. Tot acolo, le prioritizează pe cele mai relevante. Problemele se încadrează în 7 domenii strategice care cuprind toate aspectele vieții orașului: Spații publice (trotuare, zone pietonale, spații verzi, locuri de joacă și de recreere), Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, Educație, Cultură, Sănătate și mediu, Bună guvernare și digitalizare, Ordine si siguranță publică. 

Obiectivul este să selectăm câte o problemă reprezentativă din fiecare domeniu, pentru care să dezvoltăm soluții colaborative prin Design Thinking – o abordare care se bazează pe empatie și înțelegerea nevoilor oamenilor. Cu cât o problemă are implicații mai diverse, cu atât soluția va aduce beneficii pe mai multe planuri și pentru mai multe persoane.

Selecția celor 7 probleme de abordat se face atât prin participarea cetățenilor, prin vot online pe www.solutiicolaborative.ro, cât și prin evaluarea tehnică realizată de o comisie de specialiști în Design Thinking, din mediul academic, mediul de afaceri și din partea Primăriei Iași.

Solutii colaborative pentru comunitate

 

Consiliu Consultativ, Organizații mentor, echipe de lucru multidisciplinare și Design Thinking

Soluții colaborative pentru comunitate este, așa cum îi spune și denumirea, despre colaborare. Am rostit de multe ori acest cuvânt, din august încoace. Sperăm să nu își piardă sensul ci, dimpotrivă, să trezească poftă de experimentare, implicare, testare. Mai multe perspective duc mereu la rezultate mai bune; și în modul în care implementăm proiectul, și în construirea soluțiilor, și în implementarea lor. Am experimentat această abordare chiar acum un an, pe 15 noiembrie 2019, într-un atelier despre care am povestit aici. Ne-a plăcut atât de mult experiența de atunci și ne-a convins că este exact ce ne trebuie pentru oraș, încât am hotărât să o transferăm, la scară mare, în proiectul Soluții colaborative pentru comunitate

De aceea, implicăm cât mai mulți actori ai comunității, din domenii variate și îi aducem împreună pentru a crea, pe termen lung, cadrul unei colaborări de durată pentru mai binele orașului.

 Pe tot parcursul proiectului, avem aproape un Consiliu Consultativ format din reprezentanți ai mediului academic, de afaceri și ONG și ai Primăriei Iași.

Odată cele 7 probleme selectate, ne îndreptăm către ieșenii afectați de acele probleme, dar și către specialiști în domeniile aferente, pentru a forma 7 echipe multidisciplinare. Acestea construiesc soluțiile aplicând o abordare creativă, centrată pe oameni, pentru probleme care nu au o rezolvare prestabilită și unică și afectează un grup bine definit de persoane. Design Thinking, mai pe scurt. 

Pentru a aplica aceste principii într-un mod corect și eficient, cele 7 echipe sunt ghidate de organizații mentor care, pe termen lung se implică și în monitorizarea implementării soluțiilor.

Rezumatul proiectului Solutii colaborative pentru comunitate

Documentare, interviuri cu cetățeni și specialiști, 2 zile de Hackathon și 7 soluții dezvoltate colaborativ

În primă fază echipele înțeleg problemele și nevoile de la baza lor. Timp de o lună vor documenta subiectele și vor intervieva cetățenii afectați și specialiști în domeniile respective. Experiențele specifice, împreună cu date științifice sau statistice vor ajuta la o înțelegere mai profundă a tuturor implicațiilor și a ce este de făcut. 

Conturarea  soluțiilor se va finaliza într-un eveniment de 2 zile, de tip Hackathon. Propunerile de soluții și prototipurile sunt, apoi, testate și rafinate în urma feedback-ului primit. 

Scopul întregului proiect este ca, prin colaborare, procese de lucru inovatoare și implicarea mai multor discipline, să generăm soluții mai bine adaptate nevoilor complexe ale orașului. Pentru aceasta avem nevoie de abilități și cunoștințe din domenii cât mai variate. Problemele societății din prezent nu pot fi soluționate eficient de o singură persoană sau organizație. 

Vocea iesenilor in Solutii colaborative pentru comunitate

Consultare publică pe platforma online

Odată îmbunătățite  în urma testării, soluțiile de implementare și prototipurile sunt publicate pe www.solutiicolaborative.ro pentru consultare publică. Ieșenii sunt invitați să le parcurgă și să ofere feedback. Tot în spiritul principiilor de transparență, implicare și colaborare, încurajăm inițiative și recomandări care să facă posibilă o implementare cât mai bună a soluțiilor. 

 

Implementarea soluțiilor colaborative

Împreună cu Primăria Municipiului Iași și organizațiile interesate de implementare, definim un calendar realist de punere în practică și resursele care sunt necesare. 

Rămânem în dialog constant cu Primăria Iași și organizațiile implicate în implementare alături de echipele multidisciplinare și organizațiile mentor. Vom contribui și mai departe la buna punere în practică a soluțiilor și depășirea posibilelor blocaje.

 Echipa, experti si specialisti la lansarea Solutii colaborative pentru comunitate

De ce-am pornit un asemenea proiect amplu și ambițios? 

Dacă ați ajuns cu lectura până aici, vă întrebați, probabil, de ce ne-am aventura să implementăm un proiect de o asemenea complexitate, cu atât de multe persoane implicate, cu provocări tehnice și organizatorice.

Răspunsul este că CIVICA înseamnă a fi puternici împreună”. Este vorba despre cum întreaga comunitate – cetățeni, organizații, Administrație – se implică să creeze mediul în care se simte bine, în care vrea să trăiască, orașul de care să fie mândră. Iar acest obiectiv necesită timp, pași mici și siguri și, în special, colaborare. 

De aceea, atunci când Primăria Iași a devenit, în 2018, membru al inițiativei internaționale Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership/OGP), CIVICA, alături de alți membri ai societății civile care fac parte dintr-un Forum Multistakeholder, a propus acest exercițiu de implicare și colaborare. Astfel, proiectul face parte din măsurile pe care Municipiul Iași și le-a asumat când a aderat la principiile OGP: promovarea transparenţei actului administrativ, încurajarea participării societății civile la viaţa publică și folosirea noilor tehnologii în serviciile publice locale. Puteți citi mai multe despre Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă și cum funcționează în alte orașe în articolul semnat de colega noastră, Oana Olariu.

Soluții colaborative pentru comunitate este despre a ne obișnui, noi, ieșenii, să ne unim ideile, experiențele, cunoștințele și resursele și să construim împreună.

Solutii colaborative pentru comunitate, un proiect CIVICA

 

Prin implicare și participare arătăm că suntem o comunitate. În acest proiect, avem ocazia să acționăm cu toții ca parteneri, să dăm exemplu, să colaborăm, să fim deschiși către ceilalți. Astfel, și transformările devin posibile.  

*Credite foto către colegele noastre, Cosmina Hatmanu și Amelia Mistreanu

Haideți pe Soluții colaborative!

Related Posts

Un comentariu pentru “Orașul în care ne place să trăim este orașul în care ne implicăm

  1. Roxana C. spune:

    Am citit de curând o carte foarte interesantă: „Istoria ca viitor”, de Ana Blandiana. Se spunea acolo că nouă, ca popor, ne lipsește Solidaritatea. Poate ar fi momentul ca după 100 de ani de la Marea Unire și mai mult de 30 de ani de la Revoluție să ne găsim gena aceasta a solidarității si să învățăm să colaborăm și să lăsăm la o parte orgoliile proprii, pentru a pune pe primul loc binele comun. Prin acest lucru este minunat si proiectul solutiicolaborative.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *