Noutăți

Interviurile Ne Reprezintă: cine le-a făcut, care a fost motivația?

[cs_content][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto -10px;padding: 0px 0px -10px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px 0px -10px;”][cs_text] Interviurile NeReprezintă au fost posibile datorită implicării voluntare a mai multor persoane care și-au oferit timpul și energia în prezentarea consilierilor locali din Iași. Ca orice demers la început, a fost nevoie de flexibilitate în curba de învățare, dar și de răbdare în gestionarea întâlnirilor cu aleșii noștri. 

Prin aceste interviuri am urmărit să punem o presiune pozitivă pe consilierii locali, dar și să le aflăm povestea, așa cum e ea: cu reușite și înfrângeri, cu regrete și inițiative care au contribuit la un trai mai bun, cu declarații mai goale sau cu proiecte realizate cap-coadă. 

Nu am fost nimic altceva decât martorii unei documentări pe care am făcut-o cu ei de față, în discuții unu-la-unu. Toate interviurile reprezintă transcrieri fidele ale unor dialoguri purtate de către voluntarii CIVICA și consilierii care au acceptat invitația.

Puterea unei comunități stă în dorința de implicare, indiferent în ce formă este ambalată. Faptul că la o simplă strigare pe Facebook mai multe persoane și-au arătat disponibilitatea să se implice în realizarea interviurilor spune ceva despre nevoia de a contribui.

Acest articol își propune să schimbe perspectiva în sensul că i-am rugat pe cei implicați în intervievare să ne spună cum a fost experiența asta și ce i-a determinat să aibă inițiativă. Vom actualiza acest material pe măsură ce primim răspunsurile voluntarilor.

Începem seria cu Irina Anghel, proaspăt licențiată în economie la King’s College London, fost redactor șef la ziarul studențesc al facultății, momentan masterandă în jurnalism la Science Po Paris.[/cs_text][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ class=”cs-ta-center” style=”padding: -10px 0px 30px;”][x_image type=”none” src=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2020/01/Irina-Anghel-3-1.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]

Cum a fost experiența Ne Reprezintă? 

Irina: La Ne Reprezintă am simțit că fac parte din linia întâi a unei mici și strașnice revoluții. M-am simțit, bineînțeles, mică —  pregătindu-mă pentru interviu, realizam cât de puține știam despre PUZ-uri și despre cum arată o zi din viața unui consilier local (bagajul de cunoștințe despre administrația locală din Iași cu care am început era o bocceluță îndesată cu teorii de la facultate, câteva articole din presa ieșeană și glume din serialul american Parks and Recreation). 

Mi-am dat seama că nedumeririle mele sunt de fapt curiozități, curiozități pe care le aveți și voi — deci, veritabile atuuri. M-am documentat, am citit ghidul ABCivic, mi-am transformat nedumeririle în întrebări de interviu alături de echipa CIVICA, și în final am descoperit și ce e un PUZ, ce e bugetarea participativă, de ce e important Codul Administrativ, dar și care sunt motivațiile și obstacolele, frustrările și micile victorii ale consilierilor, și care e rolul nostru, al cetățenilor în mecanismul decizional

Și, cel mai important, pe toate astea le-ați descoperit și voi alături de mine. Și m-am mai simțit și parte dintr-un fel de revoluție. 

„Prin NeReprezintă, am avut șansa de a-i ajuta pe ieșeni să-și cunoască, poate pentru prima dată, aleșii în mod autentic. ”

Am reușit să implementez noi unelte jurnalistice digitale despre care doar citisem online, să leg prietenii și să învăț cât de puternică e presiunea pozitivă. Am avut șansa să demotez clișee precum „nu se schimbă nimic”, să ajung la CIVICA unde se întâmplă multe și să pun și eu cotul la începutul schimbării. 

Ce te-a determinat să te implici? 

Irina: Deși sunt de câțiva ani plecată la studii în străinătate, mereu mi-am dorit să pot face ceva și acasă la Iași, „ceva”, îmi spuneam eu, „uite, cam cum fac cei de la CIVICA”, pe care îi urmăream pe Facebook. 

Când am văzut că au nevoie de oameni pentru Ne Reprezintă, nu am stat deloc pe gânduri — era șansa perfectă de a face acel „ceva acasă”, de a înțelege mai bine cum funcționează orașul, dar și de a-mi ascuți abilitățile jurnalistice.

În plus, mereu mi-au plăcut dicționarele online care centralizau și rezumau programele electorale ale partidelor în preajma alegerilor. 

Ce aș adăuga acum la motivația mea inițială: priveliștea asupra Palatului Culturii din sediul CIVICA, bucuria de a încerca lucruri noi, entuziasmul cald și muncit al Alexandrinei, calmul lui Alexandru, sfaturile aprige, onestitatea și lecțiile de storytelling ale Oanei, discuțiile sincere despre jurnalism, pisici, curaj și cafea alături Laura și Alina, sentimentul de a aparține.


Alina Batcu este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” și reporter la un post de radio din Iași. Anul acesta a decis să vină în echipa CIVICA, cu dorința de a participa la bunul mers al lucrurilor din comunitatea noastră.[/cs_text][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_image type=”none” src=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2020/02/Alina-Batcu-9-1.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]

Photo credits: Cosmina Hatmanu
Cum a fost experiența Ne Reprezintă?
Alina: Simt că fiecare acțiune pe care am făcut-o în cadrul acestui proiect a fost o piesă de puzzle care poate să schimbe povestea peisajului în care trăiesc. A fost o adevărată provocare pentru mine să înțeleg limbajul de lemn din domeniul politic și, mai mult decât atât, să-l explic și celorlalți. 
 
Îmi imaginam cum trec de aceste bariere invizibile dintre cei care reprezintă și cei care sunt reprezentați, iar acum cred că am făcut-o. Mai rămâne doar să citiți interviurile. Dacă după ce le-ați terminat de parcurs ați înțeles cum stă treaba cu ședințele ordinare și extraordinare sau cu Planurile Urbanistice Zonale, atunci înseamnă că mi-am atins scopul. 
 
Pe lângă informațiile despre Consiliu Local, aleșii locali și voturile în plen, proiectul mi-a mai oferit ceva ce a ajutat la evoluția mea ca om, nu ca jurnalist: am înțeles cine sunt, cât știu și cum mă raportez eu la societatea în care trăiesc
 
Mărturisesc cu sinceritate că înainte de această experiență priveam lucrurile mai superficial. Uneori, în afara locului de muncă, când eram doar eu cu mine, judecam fără să știu, doar pe baza unor valori impuse de cineva cândva. Apoi, cu fiecare interviu luat, am înțeles că în spatele fiecărei funcții stă o persoană. 
 
Acum, dacă văd o problemă în cartierul în care stau, știu cărui consilier local trebuie să îi spun, știu unde și în ce interval orar are audiențele cu cetățenii. 
 
Vreau să amintesc puțin și de prietenii din cadrul acestui proiect. Discuțiile cu Alexandrina și Oana m-au umplut de energie și dorință de a participa la schimbare. Toată dinamica a fost ținută în echilibru de Alexandru, cel de la care am învățat că deși pare imposibil de înțeles o ședință de Consiliu Local, dacă ai răbdare câteva ore bune să o urmărești, cu siguranță la final rămâi cu ceva. 
 
Cheia reușitei în realizarea interviurilor a fost reprezentată de colegele alături de care am dat telefoane, am mers pe teren și am documentat acest întreg proiect: Cosmina, Irina și Laura. 
Ce te-a determinat să te implici? 
Alina: Limbajul de lemn din Consiliu Local, care mi se părea a fi un dinozaur greu de înțeles și pe care am reușit să îl transform într-o pisică. 
 
Eram încă studentă la Jurnalism, chiar în ultimul an. În acea perioadă îmi scriam licența, dar asta nu m-a oprit să reacționez la anunțul prietenilor de la CIVICA. Îi urmăream de ceva vreme, iar faptul că aflasem că mai au locuri libere în trenul către schimbare și implicare m-a făcut să vreau și eu un bilet.
 
Le-am scris o descriere timidă a ceea ce eram și a ceea ce voiam să fac alături de ei. Le-am explicat cum, jurnalistă fiind de doi ani, nu reușeam nicicum să înțeleg tot ce se întâmpla în ședințele de Consiliu Local, ceea ce nici nu mă ajuta prea tare în munca mea de reporter. 
 
Mi-am zis atunci: Dacă eu, care mai intru cât de cât în contact cu cei care ne reprezintă, nu reușesc să înțeleg cine sunt ei, ce fac și care le sunt obligațiile și drepturile, atunci pentru ceilalți sigur e mult mai greu? Așa că mi-am propus să fac ceva ca cetățeanul Alina Batcu să înțeleagă acest domeniu, asta pentru ca jurnalistul Alina Batcu să poată transmite corect informația mai departe. 
Acum s-a făcut lumină. Mi-e mai mare dragul să scriu articole despre discuțiile purtate în cadrul ședințelor ordinare și extraordinare ale Consiliului Local Iași.

Cosmina Hatmanu este juristă, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și fotografă. Anul acesta a ales să se alăture echipei CIVICA, cu dorința de a contribui în mod activ în viața comunității ieșene.

[/cs_text][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_image type=”none” src=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2020/02/Cosmina-Hatmanu-1-1.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]

Cum a fost experiența Ne Reprezintă?

Scriu aceste rânduri chiar acum, după ce am finalizat de transcris și editat ultimul interviu. A fost o experiență cu totul nouă pentru mine. Până la acest moment, nu am mai jucat rolul de intervievator.

Fiecare interviu susținut mi-a adus un sentiment de mulțumire, însă recunosc faptul că primul a fost o provocare. Înainte de susținerea lui, m-am tot gândit dacă am cercetat suficient, dacă întrebările mă vor conduce spre informațiile pe care doresc să le aflu, dacă consilierii locali vor dori să răspundă întrebărilor și câte și mai câte astfel de gânduri.

Ca în orice experiență nouă, primul pas reprezintă etapa cea mai grea. După asta, totul curge firesc și ușor. 

A fost foarte interesant să aflu motivația persoanelor care au ales să candideze pentru funcția de consilier local ori să descopăr cum au gestionat anumite situații care ar putea fi considerate drept dificile.

De asemenea, sunt de părere că proiectul Ne Reprezintă este unul foarte util comunității ieșene. Orice cetățean ar trebui să cunoască modul de funcționare al Consiliului Local. Pe lângă acest lucru, mi-a plăcut să pot transpune în cuvinte cum gândesc oamenii din spatele rolului de consiler local! M-a captivat să aflu cine sunt cu adevărat și cum iau deciziile care influențează viața de zi cu zi a ieșenilor.

Ce te-a determinat să te implici? 

Țin minte că în luna august (2019), am aflat că Asociația CIVICA s-ar bucura de puțin ajutor din partea comunității în chestiuni specifice. Lista pe care am regăsit-o mi-a făcut cu ochiul și m-am gândit că mă pot alătura în călătoria asta pe partea fotografică. Așa am și făcut!

Am participat la o întâlnire CIVICA și m-am oferit să identific două persoane interesate să se alăture fetelor care documentau interviurile pentru proiectul Ne Reprezintă. La scurt timp, m-am întâlnit cu Irina Anghel pentru a documenta fotografic prezența și experiența sa în acest demers.

Cu cât îmi povestea mai mult despre interviurile pe care le-a susținut, cu atât mă tenta mai tare să mă alătur.

Întâlnirea cu Irina a coincis cu un moment în care chiar mă gândeam să explorez această parte a scrisului, a povestitului. Astfel, în următoarea zi am decis că nu este necesar să mai caut alte persoane interesate, pentru că eram interesată chiar eu.

Așadar, discuția avută cu Irina m-a determinat să iau această decizie și astfel am reușit să fac patru interviuri.

Scopul pentru care le-am realizat a fost să transmit o informație cât mai clară despre activitățile pe care le desfășoară un consilier local și, de asemenea, să creionez prin răspunsurile consilierilor intervievați, modul de funcționare al Consiliului Local la nivelul orașului.

Laura Cozmîncă și-a dorit mereu să se implice în activități care privesc viața socială și speră ca abilitățile și cunoștințele dobândite în timpul Facultății de Jurnalism să o ajute în acest sens. Crede în puterea oamenilor de a produce schimbări mici, dar care împreună să aibă un impact mai mare.

[/cs_text][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_image type=”none” src=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2020/02/image_preview.jpeg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]

Cum a fost experiența Ne Reprezintă?

La fel ca și FILIT, experiența asta de voluntariat m-a ajutat să cresc și să-mi descopăr noi limite, dar să-mi și înving temerile. Cumva, am simțit că fac parte dintr-o familie tare zurlie, cu Alexandrina și Alex aflați în prima linie și Alina, Irina și Cosmina, oameni curioși, dornici să crească. Apoi, cu ajutorul Oanei, un fel de „mătușa aia cool” si nonconformistă, ne-am așezat planurile pe hârtie și am învățat să fim profesioniști.

Cred că primul interviu a fost mai greu, sau mai bine spus, etapa de documentare.

Nu stiam nimic despre administrația publică sau despre activitatea consilierilor locali si abia atunci am realizat că în situația mea sunt mulți oameni. 

Am înțeles cât de utile sunt aceste demersuri de a le prezenta oamenilor din Iași aceste informații, într-o formă tradusă, „citibilă.  Dincolo de orice, însă, CIVICA înseamnă oameni buni, susținere, încurajare și apreciere pentru realizări oricât de mici. Înseamnă să înveți să-ți iubești și să-ți respecți orașul și să contribui atât cât poți pentru dezvoltarea lui.

Ce te-a determinat să te implici? 

Eu cred cu tărie că undeva acolo în Univers se crează anumite conexiuni. Sfârșitul primului an de facultate a însemnat, ca probă practică, realizarea unui interviu. Mi-am dat seama că mă fascinează această lume. Să pui doi oameni necunoscuți, față în față, să-i determini să aibă încredere unul în altul și să vorbească deschis, nu e puțin lucru. Tot în acea perioadă se desfășura la Iași marele meeting PSD dar și marele protest adiacent.

Îmi amintesc de dicuția avută cu un prieten, legată de gradul de implicare sau mai bine spus de neimplicare, pe care noi, oamenii obișnuiți care muncim chiar și 12 ore în fiecare zi, nu ni-l permitem.

Mi-am dat seama că nu înțeleg aproape nimic din realitatea care mă înconjoară, că și eu, la rândul meu, nu vedeam mai departe de problemele cotidiene pe care le are fiecare dintre noi. De unde să începi când îți dorești totuși să mai reduci din sincope?

Am început cu CIVICA, răspunzând entuziasmată la anunțul de recrutare de voluntari care să se ocupe de interviurile NeReprezintă. Am pornit cu gândul că va fi ocazia perfectă de a face practică pentru profesia pentru care mă pregătesc și că voi avea ocazia să contribui și eu cu ceva pentru acest oraș care mi-a devenit „acasă”. Dar am găsit mai mult de-atât.

Am găsit niște eroi. Nu spun super-eroi, pentru că aceștia au costume speciale și puteri supra-naturale. Eroii, însă, duc o luptă zilnică, cu mâinile goale, fără armură și fără vieți nelimitate.

Singurul lor scut este voința și scopul clar. Am găsit o mână de oameni determinați să facă o schimare cât de mică într-o societate din ce în ce mai paralizată, dispuși să urce piatra lui Sisif și să o coboare, ori de câte ori va fi nevoie.


Raluca Iordăchianu este absolventă a masterului de Politici Publice și Management Instituțional, iar în prezent coordonează implementarea proiectelor din Programul “Iasi —   Capitala Tineretului din Romania 2019-2020.

[/cs_text][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_image type=”none” src=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2020/02/image_preview-1.jpeg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]

Photo credits: Cosmina Hatmanu

Cum a fost experiența Ne Reprezintă?

Experiența interviurilor cu membrii Cosiliului Local a fost pentru mine cel mai bun exercițiu civic în care am avut parte de experiențe de învățare multilaterale.

Pentru un cetățean cu o doză consistență de curiozitate și interes pentru binele orașului, dar fără studii în jurnalism, interviurile cu aleșii locali reprezintă un dans pe sfoară.

Te autodepășești constant în încercarea de a rămâne imparțial și a transmite ulterior informații relevante și obiective celor care le citesc.

Urmărind evoluția interviurilor, am realizat cât de mult avem de învățat atât noi — din societatea civilă — despre cum să abordăm și să cunoștem oamenii care ne reprezintă, dar și aleșii, despre cum să se deschidă comunității și să răspundă pozitiv la invitația de a-i cunoaște, atât din perspectiva de reprezentanți, cât și a omului din spatele consilierului local.

Ce te-a determinat să te implici?

Pentru mine, implicarea în povestea Ne Reprezintă a curs natural după ani de voluntariat și un job în privat în afara căruia simțeam nevoia de a pune umărul la construirea unor punți între cetățeni și aleșii lor.

Privind în urmă, cred cu tărie că astfel de demersuri ne ajută să înțelegem mai bine dinamica relației dintre societatea civilă și aleșii locali.


Mihaela Munteanu este redactor șef al publicației Vocea ONG și din 2006 lucrează pe domeniul comunicării și advocacy pentru ONG-uri active în domeniul social. În prezent, este președinte al Comisiei ONG și Director de comunicare și advocacy la FONSS.

[/cs_text][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_image type=”none” src=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2020/02/image_preview1.jpeg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]

Photo credits: Cosmina Hatmanu

Cum a fost experiența Ne Reprezintă?

Sunt jurnalist vechi și aparent nu trebuie să fie o problemă, dar tot a fost o provocare. Când intervievez pentru radio, în mintea mea e un „most to do” care sună așa: ce îl interesează pe Ion (și îi fac repede un mic profil), dar pe tanti Maricica (și iar apar câteva schițe de profil)?

Acum jocul era cam așa: Mă reprezintă! Mă reprezintă? Ne reprezintă! Ne reprezintă, pe bune?

În rest, tot normal, vorba unora! Muncă de jurnalist care vrea să vadă și dincolo de cuvinte. Am reușit sau nu, știti mai bine voi.

Ce te-a determinat să te implici?

Alexandrina și faptul că niciodată pe astfel de proiecte nu sunt suficienți oameni, ai mai vrea ceva.

Pentru că sunt convinsă că trebuie să știm cât ne reprezintă cei care vin acolo prin voința noastră, că noi îi alegem, dar odată ajunși sunt în marele pericol să uite că ar trebui să fim singura lor rațiune pentru a exista în acele funcții.

Chiar și printr-un simplu interviu, e bine să le reamintim că dacă nu ne reprezintă, nu sunt pe cale cea bună și ne vom mai întâlni la urne. Dacă însă își fac bine jobul, interviul e o apreciere și asta e necesară oricui. Evident, tot la urne ne vedem![/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *