Noutăți, Urbanism

Dezbatere Plan Urbanistic Zonal care include Parcul Elena Doamna

PUZ Parcul Elena Doamna Iasi

Dezbatere Plan Urbanistic Zonal care include Parcul Elena Doamna din Iași

Un #oraşpentruoameni privilegiază amenajarea de spaţii cât mai aerisite. Autorizaţia de construire a unei încă o clădiri de birouri, fără a lua în seamă şi impactul asupra consecinţelor de congestie din acea zonă, nu este o soluţie viabilă pentru cetăţeni.

Vinerea trecută, pe 18 februarie 2022, grupul de inițiativă civică format din cetățeni care locuiesc în blocurile de lângă Parcul Elena Doamna, a participat la Primăria Municipiului Iaşi la o dezbatere a unui Plan Urbanistic Zonal propus de firma TVI Construct SRL.

Un pic de context

Această firmă, TVI Construct SRL, deține un teren delimitat de str. Sf Lazăr și Str. Smârdan (lângă clădirea SRI), pe care dorește să construiască o nouă clădire de birouri, iar PUZ-ul înaintat spre dezbatere publică conține propuneri de reglementare urbanistică și referiri la întreaga zonă centrală a Iașului.

Cetățenii din zonă doresc transformarea oficială a suprafeței de teren (aprox. 20 000 mp) cunoscută ca Parcul Elena Doamna în parc și se opun realizării de noi construcții înalte în zonă, întrucât s-ar amplifica aglomerarea urbană, ar crește valorile de trafic și de poluare a aerului. În consecință, calitatea vieții va fi impactată negativ iar persoanele afectate sunt cele câteva mii de locuitori din acest cartier al Iașului.

Poziția CIVICA în această situație este de a oferi sprijin grupului de inițiativă civică pentru a-și prezenta opinia și îngrijorările legate de acest nou proiect imobiliar. Ne dorim să avem mai mulți cetățeni implicați în viața comunității și suntem de părere că dezvoltarea urbană speculativă și neplanificată, cu scopul unic de a genera profit pentru un grup restrâns de beneficiari, ne impactează pe toți și produce consecințe grave și greu de înlăturat pe termen lung ( o clădire are o durată de viață de ordinul zecilor de ani).

Mai sunt câteva observații importante de făcut:

1) Ne-am adresat primăriei și noi (7 februarie a.c.), și cetățenii din zonă, pentru a solicita informații legate de această dezbatere planificată pe 18 februarie, dar nu am primit un răspuns oficial în timp util. În urma unui apel telefonic pe care l-am făcut cu 2 zile înainte de dezbatere, ni s-a comunicat că vom primi un răspuns oficial în termenul legal de 30 de zile… chiar dacă asta ar fi însemnat că vom fi primit răspuns în martie, la 2 săptămâni de la dezbaterea cu pricina.

2) Nu este prima dată când cetățenii ne atrag atenția că nu primesc răspunsuri la petițiile lor de la primăria Iași sau că răspunsurile au un caracter formal și că problemele semnalate nu sunt soluționate. Constatăm deci deficiențe majore în comunicarea și relaționarea cu cetățenii iar Serviciul de Urbanism pare a fi unul dintre cele mai slab organizate în acest sens.

3) PUZ-ul propus de TVI Construct SRL vine cu o serie de referințe la o clădire inexistentă, de 20 de etaje, pe baza unei aprobari care se pare că a fost emisă în 1999 pe spațiul actualului spatiu verde/ Parc Elena Doamna ( imagine atașată. Așa cum au subliniat cetățenii din grupul de inițiativă civică, această referențiere, creează un precedent urbanistic periculos, ce ar putea legitima ideea de a construi noi clădiri pe spațiul verde. Ori, un număr de peste 4000 de cetățeni au semnat o petiție inițiată de CIVICA în mai 2018, prin care solicită primăriei să cumpere terenurile aflate în proprietate privată și să amenajeze un parc, în loc de a ridica noi și noi clădiri.

4) Clădirea propusă de TVI Construct SRL depășește cu mult înălțimea maximă permisă de lege/PUG (sunt prevăzute 12 etaje, iar legea permite construcția a maxim 2 etaje peste clădirile vecine), în contextul în care clădirea SRI are 5 etaje deasupra solului. Practic, acest dezvoltator solicită obținerea unei derogări nejustificate din punct de vedere a comunității locale – etajele în plus înseamna că mai multe persoane vor circula spre și dinspre această clădire, mai multe locuri de parcare vor fi necesare iar circulația, și așa extrem de dificilă, de pe Str. Sf. Lazăr va deveni și mai congestionată iar gradul de poluare, și așa foarte ridicat, după cum se observă din măsurătorile prezentate în Planul de calitate a aerului din municipiul Iași, va crește și mai mult.

Vom urmări cu atenție această situație în continuare și vom acorda tot sprijinul cetățenilor din zonă pentru a ne asigura că toate proiectele propuse spre dezvoltare, vor fi realizate cu acordul comunității și spre beneficiul unui număr cât mai mare de cetățeni.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *