Noutăți

#OrașePentruOameni: Împreună, putem cere autorităților să respecte dreptul la mobilitate pentru toți ieșenii

Update 24 mai 2020: În urma audienței de joi, 21 mai, primarul Mihai Chirica a decis includerea în toate comisiile de proiectare a lucrărilor publice a unui asistent social, în calitate de reprezentant al persoanelor cu dizabilități. Vom continua eforturile de a convinge administrația locală să refacă rampele existente și să includă și în comisiile de recepție un reprezentant al unei asociații neguvernamentale ce se ocupă de problemele persoanelor cu dizabilități.


Un #oraspentruoameni încurajează locuitorii să-l parcurgă pe jos, comod și în siguranță. Toți locuitorii – inclusiv persoanele cu dizabilități, bătrânii sau părinții care au copii mici, se bucură de acest drept.

La sfârșitul anului trecut, am observat că pe șantierul de pe Bulevardul Țuțora, rampele trotuarelor nu respectă două dintre cerințele obligatorii din Normativul 51/2012: unghiul măsurat era dublu față de limita maximă și lipseau suprafețele de atenționare tactilo-vizuale pentru nevăzători.

De aceea, pe 3 decembrie 2019, am transmis o adresă către Primărie.

Am solicitat 3 măsuri:

1. refacerea rampelor de pe șantierul de pe Bulevardul Țuțora conform normativului;

2. realizarea tuturor lucrărilor publice viitoare respectând Normativul 51/2012 și continuarea procesului de reparare și adaptare a trecerilor mai vechi din oraș, început de societatea Citadin în toamna lui 2019;

3. includerea în Comisia de recepție a lucrărilor publice a unei persoane cu dizabilități conform art 61 si 62 din Legea 448/2006.

Răspunsul oficial

Pe 26 februarie 2020 am primit un email cu răspunsul primăriei, care fusese însă înregistrat pe data 19.12.2019 (?). Conținutul lui făcea referire strict la cazul șantierului de pe Bulevardul Țuțora.

Ni s-a comunicat că lucrările încă nu sunt finalizate, dar vor fi luate „toate măsurile pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități pe trotuare”.

Într-adevăr, la linia de tramvai încă se mai lucrează, dar trotuarele sunt executate încă din luna decembrie.  Singura măsură luată pentru pietoni a fost montarea popicelor, care împiedică accesul mașinilor.

Popici de protecție pentru trecerile de pietoni. Foto: Adrian Baltariu

Chiar dacă recepția nu este încă semnată, credem că trebuie urgentată refacerea rampelor trotuarelor prin aplicarea cerințelor din Normativul 51/2012, care include indicații punctuale și clare.  Aceste luni de întârziere sunt resimțite de ieșenii din grupurile vulnerabile.   

La punctul (2) din adresa noastră nu am primit niciun răspuns. Nu știm, așadar, în ce măsură, următoarele lucrări publice din municipiu vor respecta cerințele normativului. Nu știm nici dacă va fi continuată refacerea rampelor existente.

La punctul (3), raspunsul a fost vag.  Nu preciza dacă și când va fi inclusă o persoană cu dizabilități în Comisia de recepție a lucrărilor publice, conform art. 61 si 62 din Legea 448/2006.

Următorul pas: Implică-te și tu!

Vom solicita, cel mai probabil, o întâlnire cu executivul primăriei, pentru a fi siguri că nevoile de deplasare ale ieșenilor din grupurile vulnerabile sunt corect înțelese. Nevoile lor nu sunt un moft și trebuie tratate cu responsabilitate, respectând prevederile legale.

Dacă vrei să trăiești într-un Iași „uman”, #pentruoameni, implică-te și tu! Solicită eliberarea spațiului pietonal prin campania #TrotuareLibere.

[x_button shape=”rounded” size=”normal” float=”center” href=”https://asociatiacivica.ro/2020/02/10/tu-de-cate-ori-ai-fost-nevoita-sa-ocolesti-o-masina-parcata-pe-trotuar/?fbclid=IwAR2e12w-X_Wu6G0Vd952OhIA-pzYwvMKdlW2xT0O_VeDXC7Vo9FjLesMuP0″ title=”Participă la campania Trotuare Libere!” target=”blank” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” ]Eliberează un trotuar![/x_button]

PS Mulțumiri lui Adrian Baltariu pentru fotografiile realizate pentru documentare pe 5 martie 2020. Puteți vedea întregul album aici.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *