Noutăți

Miercuri, 12 septembrie, Iașul face primul pas ca Partener pentru o Guvernare Deschisă. Pășeșe alături!

[cs_content][cs_section bg_color=”hsl(53, 88%, 56%)” parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”h5″]Miercuri, 12 septembrie, începând cu ora 10.00, ne întâlnim la Palatul Roznovanu, la prima sesiune care parafează drumul Iașului către o guvernare deschisă.

În primăvară, Iașul a fost integrat în alianța OGP (Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă) și până în decembrie, societatea civilă și administrația locală vor crea împreună un plan de măsuri pe care municipalitatea își asumă să-l implementeze până în 2020. [/cs_text][x_line style=”border-top-width: 1px;”][cs_text class=”h5″]Miercuri, la evenimentul „Guvernare Deschisă în Iași: Forumul Multi-stakeholder Iași – Cum creăm împreună planul local de acțiune”, Brittany Lane, managerul OGP Local, prezintă procesul prin care în orașele partenere OGP, societatea civilă și adminsitrația locală creează împreună proiecte strategice. [/cs_text][x_line style=”border-top-width: 1px;”][cs_text class=”h5″]Va participa Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, alături de Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică și Radu Puchiu, fost secretar de stat și emisar OGP.

Vom fi și noi acolo, să întărim că transparența și participarea publică înseamnă un pas concret, eficient și strategic pentru modelarea onestă și sănătoasă a vieții nostre în oraș.[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă include 75 de state și 20 de orașe care și-au propus să implementeze modele de guvernare deschisă, ce pun cetățenii în inima deciziilor și proiectelor publice. În fiecare stat sau oraș partener, un Forum Multi-stakeholder, care reunește atât funcționari publici – membri ai birourilor executive, cât și reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și de afaceri creează împreună și prin consultare publică, un plan de măsuri pe care guvernele – naționale sau subnaționale (primării) – se angajează să le implementeze într-o perioadă de doi ani.

Săptămâna trecută, Primăria Municipiului Iași a lasat invitația către toți ieșenii, de-a-și manifesta interesul de-a face parte din Forumul Multi-stakeholder Iași. Miercuri, 12 septembrie, la ora 10.00 începe la Palatul Roznovanu, în prezența lui Brittany Lane, managerul OGP Local, prima sesiune de informare aplicată despre cum funcționează un Forum Multi-stakeholder și cum este creat colaborativ Planul de Acțiune Locală.
[/cs_text][x_button size=”global” block=”false” circle=”false” icon_only=”false” href=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2018/09/Agenda_Forum-Iasi-OGP_12-septembrie.pdf” title=”” target=”blank” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][x_icon type=”lightbulb-o” class=”mvn mln mrs”]Vezi agenda oficială a evenimentului „Guvernare Deschisă în Iași: Forumul Multi-stakeholder Iași – Cum creăm împreună planul local de acțiune”[/x_button][x_gap size=”50px”][cs_text]Discuțiile vor fi deschise de Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, care va vorbi despre angajamentul Iașului de-a implementa principiile guvernării deschise. Radu Puchiu, fost secretar de stat și emisar OGP, începând cu luna octombrie 2018, va prezenta experiența națională, România fiind partener OGP din 2011.

Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, va continua discuțiile preliminare, punctând de ce este relevantă experiența guvernării deschise la nivel local. Programul OGP Local, care vizează orașele și primăriile, a fost lansat în 2016, când 15 centre urbane din lume, printre care Paris, Madrid, Austin, Seoul sau Buenos Aires, au început să creeze proiecte, instrumente și proceduri care dau cetățenilor puterea de-a influența în mod direct și concret, deciziile și proiectele publice. Noi vom povesti despre cum transparența și datele deschise creează solul pe care înflorește participarea și implicarea civică și de ce am recomandat Iașul în primăvară, alături de Centrul pentru Participare Publică, să intre în OGP.

Brittany Lane, managerul OGP Local, va conduce apoi sesiunea aplicată de familiarizare cu principiile guvernării deschise, prezentând rolul și modul de funcționare al forumurilor multi-stakeholder, precum și exemple de bune practici. Participanții vor trece printr-un exercițiu de explorare a celui mai potrivit model de funcționare a unui forum multi-stakeholder în contextul ieșean.

În a doua parte a sesiunii, începând cu ora 13.00, Brittany Lane îi va ghida pe participanți printr-un workshop de familiarizare cu procesul colaborativ de identificare a problemelor, nevoilor și soluțiilor la nivel local. Măsurile pe care societatea civilă și echipa administrativă le vor integra în Planul Local de Acțiune, trebuie să răspundă unor standarde care vizează atât procesul consultativ prin care sunt elaborate, cât și eficiența și capitalul lor de-a transforma relația dintre administrație și cetățeni.

Aici este un ghid scurt despre cum funcționează Forumurile Multi-stakeholder în rețeaua OGP.

Aici sunt standardele pe care trebuie să le respecte măsurile din Planul Local de Acțiune.[/cs_text][x_line style=”border-top-width: 1px;”][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h3″ icon=”lightbulb-o”]Ce se întâmplă după sesiunea cu Brittany Lane[/x_feature_headline][cs_text]Brittany Lane vine în Iași, din Washingthon DC, într-o vizită de lucru de două zile, pentru a discuta cu reprezentanții administrației locale și cu societatea civilă despre beneficiile și responsabilitățile unui partener OGP.

După sesiunea de miercuri, 12 septembrie, de la Palatul Roznovanu, va fi configurat Forumul Multi-stakeholder Iași din care vor face parte funcționari publici – reprezentanți ai birourilor administrației locale – și membri ai societății civile, ai mediului academic și de afaceri. Secretariatul Forumului va fi asigurat de Primăria Municipiului Iași. Grupul de lucru va crea consultativ o serie de măsuri care vor constitui Planul de Acțiune al Iașului, pe care municipalitatea își asumă să-l implementeze până în 2020.

În prima etapă, membrii vor stabili consensual modul de funcționare al forumului și procedura de luare a deciziilor. Vor crea apoi consultativ un set de măsuri care vor constitui angajamentele Iașului ca partener OGP. Măsurile identificate, reunite în Planul Local de Acțiune, vor fi evaluate de Departamentul de Monitorizare Independentă OGP, care va verifica dacă au fost create consultativ, dar și eficiența și, respectiv, potențialul lor de-a transforma relația dintre adminsitrația locală și ieșeni în una colaborativă.

Până la sfârșitul lunii decembrie 2018, Planul de Acțiune Locală va trece prin votul consilierilor locali, iar până în luna august 2020, va fi implementat de municipalitate. Membrii Forumului vor susține procesul de implementare corectă a măsurilor adoptate și vor pregăti configurarea unui nou forum, pentru perioada 2020 – 2022.[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”hsl(187, 36%, 79%)” parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 20px 0px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_feature_box title=”BRITTANY LANE” title_color=”” text_color=”” graphic=”image” graphic_size=”200px” graphic_shape=”square” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”center” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” graphic_image=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2018/09/BrittanyLane.png”]Manager OGP Local[/x_feature_box][cs_text]Brittany Lane lucrează de 9 ani în domeniul guvernării deschise, respectiv, în dezvoltarea politicilor și planificare pentru participare civică, responsabilitate adminsitrativă, justiție socială și mediu, transport sustenabil, fonduri publice și capacitate adminsitrativă, descentralizare, evaluarea impactului, monitorizare și evaluare.

Are o experiență semnificativă în lucrul cu municipalitățile, dobândită în 14 state. A sprijinit comunitățile locale să ridice nivelul de implicare civică lucrând inclusiv în spații și structuri informale, în comunități cu venituri reduse din America Latină, Europa, Africa și Asia.

Oferă sprijin direct către 15 guverne subnaționale prin programul OGP Local și gestionează relațiile cu organizații sau parteneri precum Hewlett Foundation, C40, WB, UN.

Are un doctorat în dezvoltarea competenței culturale, transfer de cunoaștere și facilitare, studiile masterale fiind în dezvoltare urbană și planificare. Brittany Lane este licențiată în Studii Urbane și, respectiv, în Științe Politice, Filosofie și Economie.

[/cs_text][x_line style=”border-top-width: 1px;”][x_feature_box title=”OVIDIU VOICU” title_color=”” text_color=”” graphic=”image” graphic_size=”200px” graphic_shape=”square” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”center” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” graphic_image=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2018/09/ovidiu-voicu.png”]Centrul pentru Inovare Publică[/x_feature_box][cs_text]Ovidiu Voicu este cercetător, consultant și activist civic. Din 2015, este directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, asociație civică cu preocupări de advocacy și cercetare socială, care continuă misiunea promovării societății deschise în România. Anterior, a coordonat programele de cercetare socială ale Fundației pentru o societate deschisă, incluzând seriile Barometrul de Opinie Publică (1999-2007), EuroBarometrul Rural (2005-2010) și Studii electorale românești (2010-2015).

Începând cu 2012, este printre cei mai dinamici promotori ai guvernării deschise în România. În perioada 2016-2018, a coordonat mai multe cercetări privind implicarea civică și valorile sociale în Republica Moldova. Ovidiu a studiat știința calculatoarelor și științe politice și s-a specializat în cercetare socială.

[/cs_text][x_line style=”border-top-width: 1px;”][x_feature_box title=”RADU PUCHIU” title_color=”” text_color=”” graphic=”image” graphic_size=”200px” graphic_shape=”square” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”center” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” graphic_image=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2018/09/Radu_Puchiu_a.png”]EMISAR OGP (din octombrie 2018)[/x_feature_box][cs_text]Radu Puchiu este consultant în politici publice și guvernare deschisă cu peste 10 ani de experiență în sectorul public, fiind un constant promotor al noilor tehnologii în sprijinul transparenței și dialogului între Guvern și societatea civilă.
Între octombrie 2012 și noiembrie 2017 a fost Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului responsabil pentru coordonarea politicilor publice și a strategiilor la nivelul Centrului Guvernului.

Începând cu 2013, a fost Coordonatorul Național al Parteneriatului Pentru Guvernare Deschisă, reprezentând România în cadrul Comitetului Director al organizației începând cu anul 2015.

Ca Secretar de Stat a coordonat, de asemenea, dezvoltarea și implementarea Portalului Național de Date Deschise – data.gov.ro. În timpul mandatului său România a reușit un salt important de pe locul 45 pe locul 13 în Global Open Data Index și a reușit plasarea în primele 10 țări europene și includerea României în categoria trendsetters al European Open Data Maturity Index.

Eforturile duse pentru deschiderea datelor la nivel guvernamental au fost apreciate și în cadru european în Digital Economy and Society Index – DESI 2016 and 2017. Între februarie și noiembrie 2017, a fost numit Coordonator Național pentru Relația României cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OCDE.

A fost, de asemenea, coordonatorul celor 5 ediții ale programului oficial de internship al Guvernului României desfășurate între 2013 și 2017, program ce a inclus peste 750 de tineri. Anterior, între 2004 și 2009, Radu Puchiu a fost director IT în cadrul Palatului Victoria.

A absolvit Facultatea de Design în București și cursurile organizate de către Internet Leadership Academy din cadrul Oxford Internet Institute, Universatea Oxford, Marea Britanie. Este, de asemenea, membru al Open Data Leaders Network organizat de către Open Data Institute London.
În 2016 a fost ales de către Res Publica, Google, Visegrad Fund și Financial Times în NewEurope100 (http://www.ne100.org) – clasamentul celor mai inovativi lideri din EUropa Centrală și de Est.

În mai 2018, în semn de recunoaștere pentru rolul jucat în promovarea transparenței, participării civice și datelor deschise, a fost invitat de către Secretariatul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP) să devină Emisar al OGP începând cu octombrie 2018.

Experiența sa include peste trei ani în domeniul marketing-ului online și peste cinci ani de proiecte online și de branding.
[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_button size=”global” block=”false” circle=”false” icon_only=”false” href=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2018/09/Agenda_Forum-Iasi-OGP_12-septembrie.pdf” title=”” target=”blank” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][x_icon type=”lightbulb-o” class=”mvn mln mrs”]Vezi agenda oficială a evenimentului „Guvernare Deschisă în Iași: Forumul Multi-stakeholder Iași – Cum creăm împreună planul local de acțiune”[/x_button][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]

Related Posts

Un comentariu pentru “Miercuri, 12 septembrie, Iașul face primul pas ca Partener pentru o Guvernare Deschisă. Pășeșe alături!

  1. binance spune:

    I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *