Noutăți

Cerem amânarea votului pentru schimbul de terenuri dintre Primăria Iași și „M CHIM SRL” până la clarificarea publică a situației

[cs_content][cs_section bg_color=”hsla(41, 88%, 56%, 0.73)” parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”h5″]Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de miercuri, 31 octombrie, se află un proiect de hotărâre (PHCL 44) care n-a fost suficient dezbătut în spațiul public, iar votul consilierilor poate avea consecințe ireversibile.

Este vorba despre schimbul de terenuri dintre Primăria Iași și firma „M.CHIM”, prin care municipalitatea ar obține o suprafață de teren de 6.626 mp, pe strada IC Brătianu Nr. 26, din apropierea Teatrului Național. Valoarea terenurilor și a clădirilor a fost evaluată la 2,84 milioane de euro.

În schimbul acestui teren, dezvoltatorul ar primi 5.570 mp pe strada Zimbrului, 1.394 mp și, respectiv, 330 mp, ambele parcele pe strada Elena Doamna, 375 mp la intersecția Nicolina cu Răzoarelor și 2.142 pe strada Bărboi. Suprafețele însumează 9.811 mp, fiind evaluate la aproximativ 2,9 milioane de euro.
[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]Deoarece schimbul de terenuri dintre administrația locală și firma „M.CHIM” ridică mai multe semne de întrebare, am cerut consilierilor locali să amâne votul pe acest proiect, până când situația va fi clarificată.[/cs_text][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h3″ icon=”lightbulb-o”]E nevoie de clarificări[/x_feature_headline][x_feature_box title=”1.” title_color=”” text_color=”” graphic=”image” graphic_size=”60px” graphic_shape=”square” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”center” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” graphic_image=””][/x_feature_box][cs_text]PHCL 44 nu specifică în mod clar care este scopul pentru care Primăria Municipiului Iași dorește să obțină terenul din str. I. C. Brătianu nr. 26 aflat în proprietatea M CHIM SRL, se prevede doar că se aprobă acest schimb de terenuri la inițiativa primarului Municipiului Iași.

De-a lungul timpului, în presa locală s-au vehiculat diferite variante privind construirea unei clădiri pentru Opera Națională Iași sau realizarea unei parcări subterane, dar nu există informații clare legate de planurile municipalităţii în acest sens, care să justifice urgența schimbului și nici date privind existența unei surse de finanțare pentru viitorul obiectiv al administraţiei locale. [/cs_text][x_feature_box title=”2.” title_color=”” text_color=”” graphic=”image” graphic_size=”60px” graphic_shape=”square” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”center” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” graphic_image=””][/x_feature_box][cs_text]Există mai multe informaţii care pun sub semnul întrebării evaluarea terenurilor ce urmează a fi schimbate, în sensul supraevaluării proprietăților deținute de M CHIM SRL.

De exemplu, clădirile de pe str. I. C. Brătianu nr. 26 deținute de M CHIM SRL sunt evaluate la suma de 979 468 euro, în condițiile în care acestea nu pot fi utilizate nici de către proprietarul actual, nici de către municipalitate și urmează a fi demolate. Mai mult, în PHCL 44, la pagina 56, s-a anexat contractul de vânzare-cumpărare prin care Cristian Zămosteanu a vândut către M CHIM SRL terenul și clădirile din str. I. C. Brătianu nr. 26 în luna decembrie 2017. În acest document se specifică suma de 463 210 lei pentru clădiri (100 000 euro la cursul de 4,6321 lei prevăzut în contract).

În prezent, aceste clădiri deținute de M CHIM SRL sunt evaluate la 979 468 euro – de aproximativ 9 ori mai mult decât prețul de achiziție.
[/cs_text][x_feature_box title=”3.” title_color=”” text_color=”” graphic=”image” graphic_size=”60px” graphic_shape=”square” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”center” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” graphic_image=””][/x_feature_box][cs_text]Este evidentă o subevaluare valorică a terenurilor municipalității. De exemplu, M CHIM SRL a achiziționat o suprafață de 303,75 mp de la Trustul de Presă 24 Ore SRL la prețul de 121 500 euro în luna decembrie 2017 (pag. 38 din PHCL 44). Această suprafață se învecinează cu terenul propus la schimb, de 1393 mp deținut de Municipiul Iași pe aceeași stradă. Firma M CHIM a achitat trustului suma de 400 euro pe mp, dar terenul municipalităţii este evaluat la 289 euro mp, preț cu 27% mai mic. Doar în acest caz vorbim de o pierdere din subevaluare de 154 600 euro.

[/cs_text][x_feature_box title=”4.” title_color=”” text_color=”” graphic=”image” graphic_size=”60px” graphic_shape=”square” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”center” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” graphic_image=””][/x_feature_box][cs_text]O evaluare corectă și o valorificare mai avantajoasă a terenurilor deținute de Municipiul Iași (în special parcelele de dimensiuni mari, precum cele din str. Bărboi (2142 mp) și str. Zimbrului (5570 mp) ar putea fi realizată în condițiile oferirii acestora spre vânzare prin licitație publică. Această procedură ar da șansa oricărui investitor să participe și, având în vedere caracterul concurențial, ar permite obținerea unor sume mai mari de bani.

[/cs_text][x_feature_box title=”5.” title_color=”” text_color=”” graphic=”image” graphic_size=”60px” graphic_shape=”square” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”center” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” graphic_image=””][/x_feature_box][cs_text]În măsura în care municipalitatea clarifică necesitatea obținerii terenului din str. I. C. Brătianu nr. 26 aflat în proprietatea M CHIM SRL, ar putea fi mai avantajos pentru cetățenii Municipiului Iași să se achiziționeze acest teren în mod direct sau prin realizarea unui schimb parțial care să implice doar suprafețele mici de teren din str. Nicolina și str. Elena Doamna nr. 25 și o diferență de bani.

[/cs_text][x_line style=”border-top-width: 1px;”][cs_text]Până când comunitatea nu va avea o imagine clară asupra obiectivelor urmărite de Primăria Municipiului Iași, precum și o clarificare asupra suspiciunilor de evaluare incorectă a terenurilor propuse spre schimb, decizia publică pe acest proiect nu poate avea susținerea cetățenilor.
[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]

Related Posts

Un comentariu pentru “Cerem amânarea votului pentru schimbul de terenuri dintre Primăria Iași și „M CHIM SRL” până la clarificarea publică a situației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *