Noutăți

Iașul se deschide către tine, fă din el, orașul care te reprezintă: Vino miercuri la consultarea publică pe Planul Local de Acțiune 2018-2020

[cs_content][cs_section bg_color=”hsl(323, 100%, 1%)” parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”h5″]Vino miercuri, 12 decembrie, la ora 17.00, la Palatul Roznovanu, să-ți spui cuvântul la consultarea publică pe Planul Local de Acțiune al Iașului pe Guvernare Deschisă pentru 2018-2020.

Vor trece prin filtrul tău trei proiecte publice care țintesc să facă din Iași, un oraș cu un management mai deschis.

Mai multă transparență, mai multă colaborare și transfer de cunoaștere între instituții și ieșeni, instituții mai responsabile și mai angajate în dialogul cu cetățenii și o comunitate cu o identitate mai puternică sunt țintele de guvernare deschisă vizate de proiectele „Design4Community”, „Iașul Curat: 100% Oameni, 0%deșeuri” și „Branding de oraș”.

[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_gap size=”50px”][cs_text]În primăvară, Iașul a devenit partener Open Government Partnership (OGP), o alianță de primării și guverne care s-au angajat să aducă cetățenii în inima deciziilor care le influențează viața. Selectarea Iașului în 2018, în urma unei competiții internaționale, a însemnat o fereastră pentru guvernare deschisă pe plan local.

Orașul s-a angajat să dea mână liberă comunității să creeze alături de reprezentanții administrației un set de măsuri pe care municipalitatea să le implementeze până în 2020. Este prima experiență locală în guvernare deschisă și într-un timp foarte scurt a fost testat un mecanism prin care ieșenii și administrația să co-creeze proiecte publice.

Planul Local de Acțiune al Iașului, cu cele trei proiecte, Design4Community, Branding de Oraș și Iașul Curat: 100% oameni, 0%deșeuri reprezintă primul set de măsuri dezvoltate de cetățeni, integrând feedback din partea funcționarilor publici, pe care municipalitatea le va implementa până în 2020.[/cs_text][x_callout title=”Consultă proiectele” message=”și vino miercuri, 12 decembrie, ora 17.00, la Palatul Roznovanu, la consultarea publică.” type=”left” button_text=”Planul Local de Acțiune al Iașului” circle=”false” button_icon=”lightbulb-o” href=”https://drive.google.com/drive/folders/1lSC2IrQ9uFOruiR8vnWURPImc3s2T_YW?fbclid=IwAR3lKMkR4lBYNsuyDCFWvCeBOC-yHG2OZFgA2PIHeWrXwCZUHeTfJSCzyto” href_title=”” target=””][cs_text]Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă este o alianță de aproximativ 100 de guverne și primării care testează metode prin care să ajungă să conducă destinul unui stat sau al unui oraș absorbind din cunoașterea, perspectiva și viziunea cetățenilor, care devin parteneri, iar nu doar „beneficiari”, cu bune și rele, în luarea deciziilor publice care le influențează viața. Transparență, responsabilitate instituțională, colaborare și participare publică sunt pietrele de temelie pentru contractul de colaborare între instituții și cetățeni, care conduce la diminuarea corupției și un proiect de stat sau oraș reprezentativ pentru locuitorii săi.[/cs_text][cs_text][/cs_text][cs_text class=”cs-ta-center h5″]Cum funcționează OGP:[/cs_text][x_image type=”none” src=”https://asociatiacivica.ro/wp-content/uploads/2018/11/Screenshot-2018-11-20-at-15.05.11.png” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][cs_text]Provocarea lansată de OGP a fost ca ieșenii și administrația locală să creeze împreună, de la zero, propria metodologie prin care să ajungă la elaborarea unui Plan Local de Acțiune pe Guvernare Deschisă, adică un set de 3-5 măsuri care, indiferent de problemele pe care vizează să le amelioreze, să conducă, totodată și la:

1. Creșterea transparenței instituționale
2. Îmbunătățirea dialogului între instituții și cetățeni prin folosirea tehnologiilor digitale
3. Ridicarea calității participării publice
4. Responsabilizarea instituțiilor față de cetățeni

Pe 28 august, Primăria Iași a lansat o invitație non-restrictivă către toți ieșenii care doresc să contribuie la elaborarea Planului Local de Acțiune, să se înscrie în Forumul Multistakeholder Iași, grup de lucru care urma să-și dezvolte propria metodologie de funcționare și să co-creeze, pornind de la problemele și nevoile orașului, un set de trei, cinci măsuri, construite pe baza direcțiilor de acțiune asumate de municipalitate.

Pe 12 septembrie, în prezența lui Brittany Lane, managerul Programului Local al OGP, la Palatul Roznovanu a avut loc prima sesiune de informare aplicată despre cum funcționează un Forum Multistakeholder și responsabilitățile unui oraș partener OGP. Până pe 28 septembrie, 60 de ieșeni s-au înscris în acest grup de lucru. Pe parcursul a cinci întâlniri săptămânale, membrii forumului au agreat o metodologie de funcționare și au creat 13 măsuri, pe care le-au ierarhizat prin vot online, ținând cont de criteriile OGP. Analizând claritatea procesului de implementare, din perspectivă legislativă și administrativă – factori raportați de partenerii OGP ca fiind principalii inhibitori pe parcursul implementării -, trei proiecte au fost dezvoltate în continuare, în grupuri de lucru, metabolizând, după caz, feedback-ul funcționarilor publici specializați în problemele adresate de proiecte, feedbackul unor experți naționali și locali sau informații culese prin observație pe teren.

„Este important de menționat că proiectele propuse în timpul dezbaterilor MSF, dar neincluse în Planul Local de Acțiune (de exemplu, extinderea rețelei de piste pentru biciclete, luare unor măsuri de combatere a poluării, îmbunătățirea transportului public, „Bugetul tău”, „MapIasi”, „Centrul Științelor și Experimentelor” etc.), nu au fost și nu vor fi abandonate. Unele dintre acestea sunt deja asumate de municipalitate prin alte programe ori strategii pe termen lung, iar altele pot fi realizate, pe lângă Planul Local de Acțiune, prin prin alte mecanisme de implementare, la care membrii MSF, ca și alți reprezentanți ai societății civile, sunt chemați în continuare să participe”, se arată într-un comunicat al Primăriei Iași.

Pe 5 decembrie, cele trei proiecte au fost predate secretariatului Forumului Multistakeholder Iași, asigurat de Primăria Municipiului Iași. Pe 12 decembrie, cele 3 proiecte vor trece prin dezbatere publică, iar redactarea lor va fi finalizată până pe 14 decembrie, când vor fi transmise către echipa OGP local, pentru feedback și către IRM (Independent Reporting Mechanism), mecanismul de monitorizare și evaluare independent al OGP. Ulterior, Planul de Acțiune al Iașului va fi asumat în Consiliul Local Iași, urmând ca măsurile să fie bugetate și implementate până în august, 2020.
[/cs_text][cs_text class=”cs-ta-center h5″]

[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text class=”h5″]Miza Guvernării Deschise în Iași[/cs_text][cs_text]Prima experiență OGP a Iașului testează un mecanism de colaborare între adminsitrația locală și ieșeni care, odată experimentat, să devină baza de plecare pentru un sistem constant, permanent, de implicare a ieșenilor în dezvoltarea orașului în care trăiesc. În august 2020, în baza acestei prime experiențe, Iașul are ocazia să creeze al doilea Plan de Acțiune Locală care să ducă cursul orașului la următorul nivel, prin obiective tot mai ambițioase și metode de rezolvare mai inovative și mai participative.

Prin realizarea Planului Local de Acţiune OGP Iaşi, MSF (Forumul Multistakeholder Iași) urmăreşte să dezvolte un mecanism de guvernare deschisă, respectiv un proces de lucru replicabil și scalabil prin care administrația și comunitatea / societatea civilă dezvoltă şi implementează împreună strategii și proiecte pentru oraş, asigurându-se că identifică nevoile cetățenilor și soluțiile cele mai potrivite pentru creșterea calității vieții”, își asumă municipalitatea, în același comunicat.

În primăvară, prin OGP, a fost creată o fereastră de guvernare deschisă care poate să facă din Iași, un oraș „ca afară”. „O țară ca afară” înseamnă un loc asupra căruia ai control, un loc căruia îi poți influența metabolismul, spunându-ți cuvântul. Este locul pe care-l cunoști așa cum îți cunoști casa, cu tot ce se întâmplă în ea. Este spațiul în care te regășești și-n care te recunoști fiindcă îl creezi chiar tu și se dezvoltă în baza deciziilor tale. Consultarea publică este prima unealtă prin care cunoști și contribui, ca să te regășești în mersul lucrurilor care îți delimitează viața.

Începe să participi punându-ți seara de miercuri, 12 decembrie, de la ora 17.00, în calendar și vino la consultarea publică pe Planul de Acțiune al Iașului pe Guvernare Deschisă pentru 2019-2020, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu. Vezi și evenimentul pe Facebook aici.

[/cs_text][cs_text class=”h5″][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *