Tăierea arborilor: Cum deschidem ușa deciziilor publice?

Context: Pe 15 martie 2019, am asistat pe nepusă masă la tăierea brazilor din Piața Palatului Culturii din Iași. Puși în fața faptului împlinit, am întrebat comunitatea despre posibile soluții pentru ca evenimentul să nu fie îngropat înainte să lase urme constructive.

Au fost 5 variante de răspuns, iar pe primul loc s-a clasat dorința cetățenilor de-a fi informați și consultați înainte de-a fi tăiați arbori sănătoși în oraș.

Drept urmare, am redactat o scrisoare deschisă prin care am solicitat Primăriei Municipiului Iași și Consiliului Local Iași să elaboreze un regulament de consultare publică pentru tăierea arborilor sănătoși din oraș.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași ne-au transmis că pașii din procesul decizional de tăiere al arborilor sunt respectați conform legislației în vigoare. De asemenea, ne-au informat de faptul că nu este posibilă consultarea publică privind deciziile de tăiere ale arborilor de pe raza municipiului, întrucât aceasta ar îngreuna execuția lucrărilor.

Image and video hosting by TinyPic

Susținem în continuare importanța informării și consultării cetățenilor cu privire la tăierile de arbori din oraşul nostru. Vrem să găsim soluții constructive, prin care cetățenii să-și facă vocea auzită când se decid intervenţii asupra spaţiilor verzi.

Astfel, pentru pasul următor ne propunem să solicităm reprezentanților Primăriei Municipiului Iași să includă în Comisia de Ordonare a Vegetației doi reprezentanți din partea societății civile.

Cum ți se pare această propunere? Tu ce soluții ai pentru ca cetățenii să-și poată exprima opinia atunci când sunt tăiați arborii din Iași?

Trimite-ne opiniile tale până pe 31 mai 2019 printr-un mail pe contact@asociatiacivica.ro.